Informatietype:
Project
Thema:
Sensor and processing concepts
Unit:
High Tech Industry

Delta Diagnostics: biosensor die levens redt

Biosensoren gaan wereldwijd levens redden. TNO is vergevorderd met de ontwikkeling van een biosensor, een klein apparaatje dat een druppel bloed kan analyseren om vast te stellen of iemand bijvoorbeeld is blootgesteld aan zenuwgas, een infectieziekte heeft of een hartaanval heeft gehad.

Technologie van Delta Diagnostics kan biomarkers detecteren

Delta_Diagnostics_02

Biosensoren gaan wereldwijd levens redden

Nadat optische en biologische experts de werking van de methode in het laboratorium hebben aangetoond, komt het nu aan op het vervaardigen van het apparaat dat compact, licht en betaalbaar moet zijn.

Het gaat hier om de zogeheten point-of-care (PoC) diagnostiek, waarbij een simpel apparaat thuis of bij de huisarts voor allerlei toepassingen inzetbaar is. Aan de basis hiervan staat de kennis die TNO heeft ontwikkeld om biomarkers te detecteren. Dat zijn eiwitten die bij bepaalde concentraties in het bloed duiden op bepaalde ziekten of aandoeningen. In oorlogsgebieden of bij aanslagen met biologische of chemische wapens is snel vast te stellen wie wel en niet zijn blootgesteld aan zenuwgas. Zo is heel gericht hulp te verlenen.

Snelle analyse

Het prototype van het apparaat is nu nog te groot en te duur om grootschalig te produceren. Uiteindelijk moet het een klein, licht doosje worden waarin je een wegwerp sensor cartridge met een druppel bloed plaatst. Optische sensoren registreren binnen enkele minuten welke eiwitconcentraties zich in het bloed bevinden om een diagnose te kunnen stellen. Dat kan er één zijn, maar de biosensor kan ook een reeks biomarkers tegelijk detecteren.

Legio toepassingen

De toepassingen zijn legio. In acute situaties kan een te hulp geroepen arts of ambulancemedewerker direct vaststellen of iemand een hartaanval of beroerte heeft en daar snel op acteren. In afgelegen gebieden waar geen klinisch lab is of zelfs elektriciteit ontbreekt is de biosensor een uitkomst.

Onder de naam Delta Diagnostics heeft TNO een bedrijf opgericht dat het apparaatje van het lab naar productie brengen.

Laat je verder inspireren

10 resultaten, getoond 1 t/m 5

VitalTissue ontvangt ZonMW Parel

Informatietype:
Nieuws
11 mei 2023

Op 8 mei ontving het ZonMw-project VitalTissue een Parel. Het consortium werkte een plan uit, waarmee meer onderzoekers voor hun experimenten gebruik kunnen gaan maken van menselijk restweefsel dat overblijft na operaties in ziekenhuizen.

Toekomstbestendige zorg: Implementatie van leefstijl

Informatietype:
Nieuws
29 maart 2023

Op woensdag 29 maart gaf minister Kuipers het startsein voor de Coalitie Leefstijl in de Zorg. In deze Coalitie slaan zorgprofessionals, kennisinstellingen en patiëntvertegenwoordigers de handen ineen voor de implementatie van leefstijl in de gezondheidszorg.

Veldraadpleging Leefstijlgeneeskunde: Jouw mening telt!

Informatietype:
Nieuws
22 september 2022

De Patiëntenfederatie Nederland, TNO en ZonMw nodigen u uit om deel te nemen aan een veldraadpleging over leefstijlgeneeskunde, als onderdeel van een verkenning van een brede leefstijlcoalitie. Via een vragenlijst kunt u uw input leveren.

TNO op Lowlands smaakt naar meer

Informatietype:
Nieuws
22 augustus 2022

Van lekker eten samen met vrienden kun je blij worden. Maar wat je eet is ook belangrijk voor bijvoorbeeld je gezondheid en het milieu. Daarom deed TNO in samenwerking met WUR onderzoek naar eetgedrag, nu en in de toekomst. Hoe beleef je eten op een driedaags festival? Smaakt iets nog wel lekker als je weinig hebt geslapen of de hele dag naar muziek hebt geluisterd en hebt gedanst? Met wie eet jij het liefst samen? En denk je dat we in 2050 met 10 miljard mensen nog hetzelfde eten als vandaag?

Jaarlijkse TO2 impactrapportage 2021: TO2MORROW

Informatietype:
Nieuws
11 februari 2022
Welke innovatieve oplossingen dragen bij aan een duurzame, schone en veilige toekomst voor Nederland? Lees de volledige impactrapportage van 2021.