Informatietype:
Project
Thema:
Printed electronic technologies
Unit:
High Tech Industry

Keiron: innovatieve printtechnologie voor elektronica en microlabs

TNO is met partners in het Holst Centre na jaren onderzoek ver gevorderd met een technologie die het printen van micro-elektronica op een hoger plan tilt. Laser based technology maakt het mogelijk contactloos, digitaal en lasergestuurd zowel vaste als vloeibare materialen op elke gewenste ondergrond te deponeren. Dat maakt de technologie ook interessant voor het toevoegen van micro-elektronica in lab-on-a-chip applicaties.

Keiron: innovatieve printtechnologie voor elektronica en microlabs

Sneller, beter en preciezer

De techniek bestaat al een jaar of twintig, maar tot nu toe was niemand erin geslaagd laser based technology te gebruiken om uiteenlopende functies aan chips toe te voegen. Bovendien was de lasertechniek toen veel minder geavanceerd en vrij duur. Inmiddels zijn productieprocessen in de micro-elektronica met behulp van lasertechnologie aanzienlijk sneller, beter en preciezer te maken. Met deze technologie zijn complexe functionaliteiten tijdens het productieproces van de chips toe te voegen. Dat opent tal van nieuwe kansen voor deze industrie.

Bekijk de film over de printtechnologie van micro-elektronica

Breed toepasbaar

Laser based technology is breed toepasbaar voor het printen van elektronische schakelingen, waarbij zowel de geleidende materialen als de isolatie tijdens de productie gelijktijdig zijn te printen zonder contact te maken. Het contactloos kunnen printen is dan ook een van de grote voordelen van deze technologie. Dankzij de technologie kan de laser razendsnel elk gewenst patroon in één keer op de ondergrond deponeren.

Ook is de fabrikant niet langer afhankelijk van mechanische bewegingen zoals bij dispensing of inktjet-technologie, die bovendien alleen met vloeibare materialen werkt. Ook is het toedienen van vaste materialen zoals metalen mogelijk. Al met al biedt de technologie kansen voor massaproductie van flexibele elektronica.

Thuis diagnoses stellen

Het toevoegen van micro-elektronica in chips maakt laboratoriumonderzoek bij de consument thuis mogelijk. Te denken valt aan analyses van bloed en andere lichaamsstoffen of andere diagnoses waarvoor anders bezoek aan arts of specialist en het versturen van monsters nodig is.

Daarnaast maakt de technologie het mogelijk gevoelige biologische materialen zoals cellen te printen. Met laser based technology worden 3D cellen laagje voor laagje opgebouwd en worden beschadigingen door de laser voorkómen. Dat maakt de techniek zeer geschikt voor microfluïdica toepassingen. Het gaat hier om een mondiale markt die rond 2025 naar schatting zo’n tien miljard euro vertegenwoordigt.

TNO gaat graag in gesprek met partijen die in deze technologie willen investeren. Ook werken we graag samen met medisch-biologische onderzoekers en bedrijven die willen helpen dit tot marktrijpe toepassingen te ontwikkelen.