
Linksight: inzicht zonder data te delen
Linksight: inzicht zonder data te delen
Linksight maakt daarvoor gebruik van Multi-Party Computation (MPC) voor rekenen aan versleutelde data, en blockchaintechnologie voor decentrale governance. Hierbij bouwt Linksight voort op TNO encryptietechnologie die in samenwerking met spelers uit de markt is ontwikkeld, en nu rijp genoeg is om in de praktijk ingezet te worden.
Door op deze manier te werken kunnen diverse datadeel problemen opgelost worden, zoals:
- Medisch onderzoek zonder patiëntgegevens te delen
- Fraude-onderzoek waarbij niets meer wordt geleerd dan noodzakelijk
- Benchmarking tussen bedrijven zonder concurrentie-gevoelige gegevens prijs te geven
Juridisch gezien geeft gebruik van het Linksight platform een sterke invulling van de AVG principes als privacy-by-design, proportionaliteit en data minimalisatie.

Data-driven werken vergt nieuwe manier van data-delen
Veel bedrijven en overheden willen “data-driven” worden. Dat wil zeggen dat zij besluiten willen kunnen nemen gebaseerd op feiten die blijken uit data. Daarvoor hebben ze vaak gevoelige gegevens van andere partijen uit de keten nodig. Dat kunnen persoonsgegevens zijn of concurrentiegevoelige data. Tegelijkertijd is er steeds meer awareness en handhaving van privacyregels (oa. AVG) en vormen datalekken een steeds groter risico. In de praktijk botst dit vaak, waardoor veel organisaties niet de inzichten kunnen krijgen die zij zoeken om echt data-driven te kunnen opereren. Daarom is de tijd rijp voor een nieuwe manier van datadelen, namelijk om alleen het inzicht te verkrijgen, en niet de onderliggende data.
Diverse sectoren lopen tegen belemmeringen van data-delen aan
Voorbeelden van sectoren waar dit datadeelprobleem belemmerend werkt zijn:
- Voor het doen van medisch onderzoek dienen vaak gegevens over meerdere zorgpartijen gecombineerd te worden, bijvoorbeeld van een ziekenhuis, een verzekeraar, en een huisarts. Maar krijgen onderzoekers wel alle juridische zaken rond om de patiëntdata te krijgen die ze nodig hebben voor hun onderzoek? Zowel de overheid als de financiële sector moet fraude ondervangen. Hiervoor is vaak ook data uit andere bronnen nodig. Maar mag die data wel gedeeld worden als je niet kunt voorkomen dat die data een eigen leven kan gaat leiden?
- Bedrijven willen graag weten hoe zij of hun toeleveranciers presteren. Maar leren anderen daardoor niet teveel informatie die hun concurrentiepositie verslechterd?
In al deze voorbeelden biedt het grote voordelen om wel de uitkomsten van een analyse te krijgen, zonder de onderliggende data te krijgen of hoeven delen met behulp van het Linksight platform.
Meer weten?
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Centre of Excellence for Data Sharing and Cloud van start
Vanaf vandaag kunnen bedrijven bij het 'Centre of Excellence for Data Sharing and Cloud' terecht voor kennis en expertise deling voor datadeel- en cloud vraagstukken. Ontdek meer.


Intensief stikstofonderzoek in en rond het Liefstinghsbroek
Zes onderzoekspartijen meten twee jaar lang de hoeveelheid stikstofdioxide en ammoniak in en rond het Natura2000 gebied het Liefstinghsbroek.


HERACLES project voor benutten gezondheidsdata van start
In het HERACLES project werken we gezamenlijk aan het toegankelijk maken van patiëntdata. Met behoud van privacy, door privacy enhancing technologies.


Nederland en Europa digitaal steeds afhankelijker van VS en China
Op vrijwel alle digitale fronten zijn Nederland en Europa te afhankelijk geworden van niet-Europese landen. Meer dan 90% van de Europese data staat op Amerikaanse servers opgeslagen en het merendeel van de digitale infrastructuur is in handen van een beperkt aantal niet-Europese leveranciers. Om die afhankelijkheid te verkleinen moet de invloed op het design en het gebruik van digitale technologieën en de data die daarmee gegenereerd en verspreid wordt vergroot worden, zowel op nationale als Europese schaal. Beleidsmakers, het bedrijfsleven en kennisinstellingen kunnen bijdragen door op technologisch, zakelijk en beleidsvlak samen te werken aan de ontwikkeling en implementatie van technologieën, die digitale soevereiniteit als ontwerp principe hanteren. Dat schrijft TNO in een nieuw paper over de digitale soevereiniteit van Nederland en Europa. Op maandag 20 juni worden de inzichten uit het paper uitgediept tijdens het ECP Deelnemersspecial - Digitale Soevereiniteit.
Betere triage dankzij 5G-video en datafeed van ambulances
Het gebruik van realtime video en vitale data verbetert de beoordeling in noodsituaties aanzienlijk in vergelijking met de huidige communicatie met alleen audio. Dit blijkt uit een onlangs afgeronde 5Gtest uitgevoerd door TNO, telemedicine-bedrijf RedZinc en AmbulanceZorg Groningen. Hierin is onderzocht in hoeverre een patiënt op afstand beter kan worden beoordeeld met behulp van audio-video verbinding en/of monitoring van vitale functies op basis van 5G.