
SHM Next: schade in brugconstructies opsporen en voorspellen
De ramp met de brug bij Genua in augustus 2018 en het noodgedwongen afsluiten van de Merwedebrug in ons land voor vrachtverkeer in 2016 zijn slechts twee voorbeelden die laten zien hoe belangrijk het is scheurtjes of andere defecten aan bruggen en viaducten vroegtijdig op te merken. TNO heeft de afgelopen jaren met bedrijven en Rijkswaterstaat methoden en technologieën ontwikkeld om dat mogelijk te maken. De spin-off SHM Next brengt deze gepatenteerde oplossing binnenkort op de markt.
SHM Next: schade in brugconstructies opsporen en voorspellen
Onderhoud voorspellen
SHM staat voor Structural Health Monitoring: met speciale draadloze akoestische sensoren van SHM Next kan men de staat van de constructie monitoren en de geringste scheuren detecteren, lang voordat ze kritiek worden.
De methode heeft zich eerder bewezen op de Van Brienenoordbrug in Rotterdam en de Kruithuisbrug in Delft. SHM is toepasbaar op elke denkbare constructie van staal, beton, hout of combinaties daarvan. De metingen van de sensoren worden doorgerekend en zo is te voorspellen of en wanneer onderhoud of renovatie nodig is om veilig gebruik te garanderen.
Kosten sterk terugdringen
Door het zorgvuldig monitoren zijn ongelukken te voorkomen, maar ook bespaart het wegbeheerders veel geld aan onderhoud en de samenleving kosten aan verkeershinder. Traditionele inspecties en onderhoud zijn duur, omslachtig en af en toe te laat. SHM Next kan exact voorspellen wanneer onderhoud nodig is, waardoor de kosten met meer dan vijftig procent zijn terug te dringen. De methode werkt nauwkeuriger, is eenvoudig te installeren en makkelijk schaalbaar.

ULTRASOON GELUID
Op kritische plekken in de brug, bijvoorbeeld daar waar zware belasting is door het verkeer, brengt SHM Next een set draadloze sensorknopen aan. Deze speciale elektronische ‘oren’ luisteren permanent naar ultrasone geluiden in de constructie en kunnen daaruit een defect afleiden. Ze beslaan een gebied tot 50 m2.
De sensoren sturen de gedetailleerde berekende informatie online naar een datamanagementsysteem. Medewerkers van de wegbeheerder kunnen de gegevens via computer, tablet of smartphone raadplegen en tot bijna op de centimeter zien wat er op welke plek mis is of dreigt te gaan.
Klanten die willen overstappen van traditionele inspecties op deze voorspellende onderhoudsmethode hoeven zelf geen apparatuur aan te schaffen. Ze betalen per vierkante meter gemonitord oppervlak over een bepaalde periode voor de gemeten informatie over de constructie.
Meer weten?
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Zo krijgen bestaande woningen energielabel A++++
Bestaande woningen moeten energiezuiniger worden. TNO en partners bedachten een innovatieve oplossing waarbij ook de gevels van woningen worden ingezet om warmte uit zonnestraling te winnen.


Installateurs slaan handen ineen om Nederland versneld aan de warmtepomp te helpen
Het consortium Team Duurzaam Installeren 500 (TDI500) wil binnen drie jaar het aantal geïnstalleerde (hybride) warmtepompen met 500 extra warmtepompen per dag verhogen. Hiervoor moet de installatiesector op een andere manier te werk gaan. Zij hebben daarvoor vanuit de regeling Missiegedreven Onderzoek Ontwikkeling en Innovatie (MOOI) van RVO een subsidie van 5 miljoen euro gekregen.


Heat Pump Application Center helpt energietransitie versnellen
In 2050 moeten zo’n 8 miljoen gebouwen in ons land aardgasvrij zijn. Een enorme opgave, waar we alternatieve verwarmingstechnieken als de hybride-warmtepomp hard bij nodig hebben.


In2Innovation: Digitale replica’s met voorspellend vermogen
In deze aflevering spreken we Joep Paulissen, consultant op het gebied van ‘digital twins’, digitale replica’s van bestaande constructies met een voorspellend vermogen.


Wordt de contingentenaanpak de doorbraak bij het verduurzamen van woningen?
Door slimme matching en vraagbundeling werkt TNO samen met onze partners aan een meer uniforme renovatieaanpak die het mogelijk maakt om verduurzamingsrenovaties efficiënter uit te voeren.

