
Torwash: afvalslib van kostenpost tot inkomstenbron
Bij de rioolwaterzuiveringen in ons land blijft per jaar zo’n anderhalf miljoen ton slib over dat eindigt in de ovens van afvalverbrandingsinstallaties. Kosten: ongeveer honderd miljoen euro. Door de bewerkingsmethode Torwash, ontwikkeld binnen TNO, is de hoeveelheid slib met maar liefst 85% terug te brengen, wat een enorme besparing oplevert. Bovendien blijft na de behandeling een stof over die veel droger is en als brandstof kan dienen. Opbrengsten in plaats van kosten.
Meer informatie over verwerkingsmethode die de hoeveelheid slib vermindert
Methode geoptimaliseerd
Torwash is nu dermate ver ontwikkeld dat TNO de toepassing met marktpartijen tot een commercieel product wil maken. Het bewerkingsproces is op laboratoriumschaal geoptimaliseerd en heeft zich vervolgens in een proef met een reactor in de praktijk bewezen. De pilot is uitgevoerd in samenwerking met waterschap Zuiderzeeland in Almere. Nu staat opschaling tot semi-productieniveau op het programma.

Besparingen en inkomsten
Kern van de methode van Torwash is onder hoge druk en temperatuur zonder toevoegingen een chemische reactie op gang brengen die het water bijna volledig uit het slib perst en van zout ontdoet. Het op deze manier ontwateren van afvalslib werkt veel beter dan bestaande technieken als centrifugeren en decanteren. Wat overblijft is een goeddeels droge stof die geschikt is om brandstofpellets van te maken. Het resterende waterige materiaal is efficiënt te vergisten tot biogas. Zo levert de methode behalve besparingen twee afgeleide producten en dus inkomsten op.
Wereldwijde markt
Waterzuivering is de belangrijkste markt voor toepassing van Torwash. Voor bijvoorbeeld waterschappen is het verminderen van het volume aan slib tot zo’n 15% financieel aantrekkelijk. Een tweede potentiële klant wordt gevormd door bedrijven met een eigen waterzuivering die nu veel geld kwijt zijn aan het afvoeren van het slib. Als derde is Torwash prima geschikt voor mestverwerking. Inmiddels hebben zich ook buitenlandse partijen gemeld. Torwash is wereldwijd toepasbaar.
Toekomst
In samenwerking met een aantal waterschappen en Stowa schaalt de TNO spin-off TORWASH BV nu op tot een capaciteit van 1 ton slib per uur op de RWZI Land van Cuijk en na een laatste opschaling tot 20 ton per uur hoopt TORWASH de techniek over drie jaar naar de markt te brengen