Foto: Bram Saeys
verhaal van de klant

10 inspirerende ideeën voor de Nationale Wetenschapsagenda

1 oktober 2015 • 2 min leestijd

Een bundel essays over tien maatschappelijke uitdagingen en daaraan gekoppelde innovatie-opgaven waar Nederland in de toekomst voor staat. Dat werd aangeboden aan prof. Alexander Rinnooy Kan, een van de twee voorzitters van de Nationale Wetenschapsagenda.

“Wetenschap, technologie en innovatie zijn de voedingsbodem voor een welvarend en duurzaam Nederland in de naaste toekomst”, stellen strategisch adviseurs Tom van der Horst en Govert Gijsbers. Namens TNO waren zij actief in een consortium waarin TNO, de drie Technische Universiteiten (3TU), Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) en de Stichting Technische Wetenschappen (STW) sinds 2014 samenwerken om de bijdrage van wetenschap en technologie aan concurrentievermogen en maatschappelijke uitdagingen duidelijk te maken. Dit mede in het licht van de toen aangekondigde Wetenschapsvisie en Nationale Wetenschapsagenda. Die samenwerking resulteerde in een bundel essays.

Ontwikkeling toekomstvisie

De Wetenschapsagenda en -visie kwamen voor het consortium op een mooi moment. De universiteiten en TNO waren namelijk zelf al langer bezig visies voor de toekomst te ontwikkelen. TNO en HCSS hadden in 2012 het rapport De Staat van Nederland Innovatieland gepubliceerd en TNO was in gesprek gegaan met onder meer de 3TU”s hoe we innovatie in ons land verder kunnen stimuleren.

De tien essays:

  • Decentrale energiesystemen en -opslag
  • Coöperative mobiliteit
  • Leefbaarheid grote steden
  • Materiaalschaarste
  • Gepersonaliseerde gezondheid
  • Smart Industry
  • Digitale samenleving
  • Integraal waterbeheer
  • Voedselzekerheid
  • Voeding en gezondheid

Oplossing maatschappelijke vraagstukken

Waarom is specifiek voor deze tien onderwerpen gekozen? Gijsbers: “Als je kijkt wat er op Nederland afkomt en waar we goed in zijn, dan vormen dit in elk geval de tien belangrijkste onderwerpen die een groot deel van de problemen en kansen afdekken. Maar het is geen uitputtende lijst. Het gaat bij elk over het vanuit onze kennis en economische kracht oplossen van maatschappelijke vraagstukken.”

Technologie en samenleving

“Innovatie komt concreet van de grond daar waar technologie en samenleving elkaar raken. En daar dienen zich steeds nieuwe vormen aan”, legt Gijsbers uit. “Biotechnologie krijgt een nieuwe impuls door ICT, de industrie door 3D-printen, agro-food door voor hun producten en processen gebruik te maken van kennis van TU”s, WUR en TNO. Er liggen kansen te over voor Nederland.”

“Innovatie komt concreet van de grond waar technologie en samenleving elkaar raken”

Inspiratie en actie

Waar moeten de essays voor de Nationale Wetenschapsagenda toe leiden? Van der Horst: “Ik ga me er als ambassadeur van deze visies persoonlijk sterk voor maken dat ze concrete resultaten opleveren. Tijdens de brainstorms die we hadden was het heel gaaf te zien hoe enthousiast iedereen was, hoe snel we elkaar op nieuwe ideeën brachten. Het is ook inspirerend om te zien hoeveel mensen hieraan willen en kunnen bijdragen, dat moeten we doorzetten.”

Focus en massa

Gijsbers: “We hebben als TNO bij het maken van de essays voor de Nationale Wetenschapsagenda gefungeerd als aanjager, verbinder en medeauteur. Maar dit is pas het begin. We gaan nu aan de slag om focus en massa in de samenleving te organiseren en de wereld te laten zien waar ons land toe in staat is.”

[onderschrift foto]
Dirk jan van den Berg (voorzitter College van Bestuur TU Delft, links) overhandigt de essaybundel aan Alexander Rinnooy Kan (voorzitter Nationale Wetenschapsagenda) onder toeziend oog van (v.l.n.r.) Raoul Bino (Algemeen Directeur AFSg, Wageningen UR), Wim Nagtegaal (lid Raad van Bestuur TNO), Victor van der Chijs (voorzitter College van Bestuur Universiteit Twente), Eppo Bruins (Algemeen Directeur STW) en jan Mengelers (voorzitter College van Bestuur TU Eindhoven).

Ga naar de 10 essays of de Nationale Wetenschapsagenda.

blik op de toekomst

De economie na het coronavaccin: hoe Nederland zich uit de crisis kan innoveren

15 feb '21 - 3 min
Nu het vaccineren is opgestart, groeit de aandacht voor de toekomst. Met de bankencrisis in ons achterhoofd willen we koste wat het kost voorkomen dat onze economie... Lees meer
blik op de toekomst

Podcast Insights seizoen 2 #25 - Pandemiebestendig: samen uit voor én na de crisis

12 jun '20 - 1 min
Het mag weer: een gezellig avondje uit! Maar kan het allemaal wel? En hoe zorgen we - ondanks de noodzakelijke maatregelen - voor een veilige en positieve ervaring... Lees meer
blik op de toekomst

Podcast Insights seizoen 2 #24: Nederland na de energietransitie

29 mei '20 - 1 min
We staan voor een enorme uitdaging. Als we in 2050 klimaatneutraal willen zijn is er nog een lange weg met veel onzekerheden te gaan. Maar: we zijn op weg! Zoals... Lees meer
blik op de toekomst

Podcast Insights Seizoen 2 #23: Sterker uit de coronacrisis door innovatie

15 mei '20 - 1 min
Na de bankencrisis in 2008, verhoogde Duitsland de investering in innovatie en de Duitse economie bloeide hierdoor op. Door deze aanpak, beleefde Duitsland een ‘gouden... Lees meer
blik op de toekomst

Podcast Insights Seizoen 2 #22: De impact van corona op de arbeidsmarkt

1 mei '20 - 1 min
Door de coronacrisis en de huidige lockdown staat de arbeidsmarkt op zijn kop. Er waren al veel arbeidstekorten in de zorg, maar door de huidige omstandigheden loopt... Lees meer

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.