Foto: Bram Saeys
verhaal van de klant

10 inspirerende ideeën voor de Nationale Wetenschapsagenda

1 oktober 2015 • 2 min leestijd

Een bundel essays over tien maatschappelijke uitdagingen en daaraan gekoppelde innovatie-opgaven waar Nederland in de toekomst voor staat. Dat werd aangeboden aan prof. Alexander Rinnooy Kan, een van de twee voorzitters van de Nationale Wetenschapsagenda.

“Wetenschap, technologie en innovatie zijn de voedingsbodem voor een welvarend en duurzaam Nederland in de naaste toekomst”, stellen strategisch adviseurs Tom van der Horst en Govert Gijsbers. Namens TNO waren zij actief in een consortium waarin TNO, de drie Technische Universiteiten (3TU), Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) en de Stichting Technische Wetenschappen (STW) sinds 2014 samenwerken om de bijdrage van wetenschap en technologie aan concurrentievermogen en maatschappelijke uitdagingen duidelijk te maken. Dit mede in het licht van de toen aangekondigde Wetenschapsvisie en Nationale Wetenschapsagenda. Die samenwerking resulteerde in een bundel essays.

Ontwikkeling toekomstvisie

De Wetenschapsagenda en -visie kwamen voor het consortium op een mooi moment. De universiteiten en TNO waren namelijk zelf al langer bezig visies voor de toekomst te ontwikkelen. TNO en HCSS hadden in 2012 het rapport De Staat van Nederland Innovatieland gepubliceerd en TNO was in gesprek gegaan met onder meer de 3TU”s hoe we innovatie in ons land verder kunnen stimuleren.

De tien essays:

  • Decentrale energiesystemen en -opslag
  • Coöperative mobiliteit
  • Leefbaarheid grote steden
  • Materiaalschaarste
  • Gepersonaliseerde gezondheid
  • Smart Industry
  • Digitale samenleving
  • Integraal waterbeheer
  • Voedselzekerheid
  • Voeding en gezondheid

Oplossing maatschappelijke vraagstukken

Waarom is specifiek voor deze tien onderwerpen gekozen? Gijsbers: “Als je kijkt wat er op Nederland afkomt en waar we goed in zijn, dan vormen dit in elk geval de tien belangrijkste onderwerpen die een groot deel van de problemen en kansen afdekken. Maar het is geen uitputtende lijst. Het gaat bij elk over het vanuit onze kennis en economische kracht oplossen van maatschappelijke vraagstukken.”

Technologie en samenleving

“Innovatie komt concreet van de grond daar waar technologie en samenleving elkaar raken. En daar dienen zich steeds nieuwe vormen aan”, legt Gijsbers uit. “Biotechnologie krijgt een nieuwe impuls door ICT, de industrie door 3D-printen, agro-food door voor hun producten en processen gebruik te maken van kennis van TU”s, WUR en TNO. Er liggen kansen te over voor Nederland.”

“Innovatie komt concreet van de grond waar technologie en samenleving elkaar raken”

Inspiratie en actie

Waar moeten de essays voor de Nationale Wetenschapsagenda toe leiden? Van der Horst: “Ik ga me er als ambassadeur van deze visies persoonlijk sterk voor maken dat ze concrete resultaten opleveren. Tijdens de brainstorms die we hadden was het heel gaaf te zien hoe enthousiast iedereen was, hoe snel we elkaar op nieuwe ideeën brachten. Het is ook inspirerend om te zien hoeveel mensen hieraan willen en kunnen bijdragen, dat moeten we doorzetten.”

Focus en massa

Gijsbers: “We hebben als TNO bij het maken van de essays voor de Nationale Wetenschapsagenda gefungeerd als aanjager, verbinder en medeauteur. Maar dit is pas het begin. We gaan nu aan de slag om focus en massa in de samenleving te organiseren en de wereld te laten zien waar ons land toe in staat is.”

[onderschrift foto]
Dirk jan van den Berg (voorzitter College van Bestuur TU Delft, links) overhandigt de essaybundel aan Alexander Rinnooy Kan (voorzitter Nationale Wetenschapsagenda) onder toeziend oog van (v.l.n.r.) Raoul Bino (Algemeen Directeur AFSg, Wageningen UR), Wim Nagtegaal (lid Raad van Bestuur TNO), Victor van der Chijs (voorzitter College van Bestuur Universiteit Twente), Eppo Bruins (Algemeen Directeur STW) en jan Mengelers (voorzitter College van Bestuur TU Eindhoven).

Ga naar de 10 essays of de Nationale Wetenschapsagenda.

feiten & cijfers

TNO heeft positieve impact op bedrijvigheid

14 nov '19 - 3 min
De missie van TNO is het verbinden van mensen en kennis om zo innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving duurzaam... Lees meer
blik op de toekomst

Algoritme maakt nieuw, lichter ontwerp voor ruimtetelescoop

14 okt '19 - 2 min
Kan moderne toptechnologie een technologisch hoogstandje van vijftien jaar geleden verbeteren? TNO paste nieuwe ontwerpmethoden toe voor een remake van de telescoop... Lees meer
verhaal van de klant

Samenwerking leidt tot fluorvrij brandblusschuim

23 sep '19 - 2 min
Saval Brandbeveiliging was al sinds 1999 bezig om het gehalte aan fluorverbindingen in schuimblusmiddel omlaag te krijgen. Maar de grote doorbraak kwam pas in 2012,... Lees meer
innovatie

Een warmtebatterij voor in huis: compact, stabiel en betaalbaar

19 aug '19 - 2 min
Het aanbod van duurzame zonne- en windenergie is onzeker. Soms is het te groot en soms juist weer te klein om te voldoen aan de snel toenemende vraag. Energieopslag... Lees meer
blik op de toekomst

Mobiele communicatie altijd en overal via de satelliet

18 jul '19 - 3 min
Snel en efficiënt mobiel communiceren als je telefoon geen bereik heeft? Het kan via een satelliet die is aangesloten op het aardse 5G-netwerk. Om dat te realiseren,... Lees meer

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.