column

5 tips voor bedrijven om innovaties samen op te pakken

9 oktober 2018 • 3 min leestijd

Bedrijven die voor een uitdaging staan – van verplichte energiebesparing of de overstap naar een elektrisch wagenpark tot de inzet van blockchain voor het distributieproces – staan daarin zelden alleen. Het is dus de moeite waard om samen ondersteuning te zoeken en kennis en ervaringen te delen. Maar hoe organiseer je dat? Guus Mulder van TNO is Innovation Orchestrator bij BE+, de stichting die werkt aan 250 energiepositieve bedrijventerreinen in 2023. Hij geeft vijf tips voor een gezamenlijke aanpak.

Tip 1: Stel gezamenlijke doelen centraal

Uw bedrijf is niet het enige dat voor een bepaalde uitdaging staat. Ga dus partnerschappen aan in uw eigen keten, branche of regio. Dat vraagt soms tijd, vooral bij het stellen van gezamenlijke doelen. Met de Orchestrating Innovation-aanpak behalen we de beste resultaten door eerst concrete doelen te stellen met een beperkte groep ondernemers, die net als u snel aan de slag willen gaan. Pas daarna overtuigen we nieuwe partners van het nut en de noodzaak om aan te haken. Een voorbeeld van zo’n concreet doel is om binnen 24 maanden veertig procent aan energie te besparen.

“Maak eerst kleine stappen, die relatief eenvoudig een positieve impact hebben”

Tip 2: Begin klein, maar schaal snel op waar het kan

Bij vernieuwings- en innovatietrajecten gaat het vaak mis omdat bedrijven meteen de hele wereld willen veroveren. Dat leidt tot teleurstelling, waardoor het enthousiasme wegsijpelt. Of deelnemers denken dat de uitdaging om complexe processen te innoveren, te groot is en laten het er maar bij zitten. Daarom laten we bedrijven eerst kleine stappen maken die relatief eenvoudig een positieve impact hebben. In BE+ (spreek uit: be positive) ontwikkelden we bijvoorbeeld de Energie Potentieel Scan: een quickscan die helpt om snel de mogelijkheden in kaart te brengen, zodat iedereen weet wat er moet gebeuren. Vervolgens schalen we op van de quick wins tot grotere projecten. 

Tip 3: Word snel praktisch én blijf flexibel in uw denken

Maak een goede analyse met het oog op het gezamenlijke doel om oplossingen te ontwikkelen. Maar blijf niet te lang hangen in die zogeheten theoriefase. Probeer oplossingen gericht uit in de praktijk. In BE+ zijn we gewoon aan de slag gegaan en elke keer als we ergens tegenaan lopen, verzinnen we een oplossing. Nu ligt er een aanpak met instrumenten die nog niet af is, maar wel werkt. Dat is beter dan andersom. Pas als innovatie in de praktijk wordt ingezet, heeft dat effect, leer je er gezamenlijk van en werk je al doende aan de allerbeste oplossing. Omdat ook de rest van de wereld in ontwikkeling is, is een rigide masterplan sowieso geen goed idee.

“Met onze aanpak behalen we de beste resultaten door eerst concrete doelen te stellen met een beperkte groep ondernemers, die net als u snel aan de slag willen gaan”

Tip 4: Zorg voor een onafhankelijke partij die het proces kan begeleiden

Als u met een grote groep bedrijven aan de slag wilt met innovatie, dan loopt u er onherroepelijk tegenaan dat de belangen elkaar dwars gaan zitten. Dat is niet vreemd of verkeerd, maar u moet er wel wat mee. Juist als u een onafhankelijke partij inschakelt die samen met u de innovatie realiseert, groeit de kans op succes. Wij laten de deelnemende bedrijven inzien wat ze onderling verbindt, bijten ons vast in de route naar gezamenlijk succes en ruimen obstakels die in de verte opdoemen creatief uit de weg. Zo werken we op dit moment aan een smart grid voor bedrijventerreinen, waarbij het ene bedrijf tijdelijk minder energie gebruikt wanneer het andere bedrijf een elektriciteitspiek kent. De winst bestaat uit lagere aansluitkosten bij de netbeheerder.

Tip 5: Wees niet bang voor weerstand

Het initiatief om te gaan samenwerken kan door bedrijven die nog niet met innovaties of veranderingen aan de slag willen als bedreiging worden ervaren, zoals we ook met BE+ hebben gezien. Het is niet altijd gemakkelijk om hiermee om te gaan. De ene keer moet u zich verdedigen en de andere keer kunt u het er gewoon bij laten. Door transparant te blijven, met elkaar te laten zien waar we voor staan, te blijven benadrukken dat we geen enkel bedrijf uitsluiten en de uitvoering – waar het geld te verdienen valt – aan anderen overlaten, zien we steeds meer geslaagde voorbeelden van samenwerking in innovatie.

“We werken aan een smart grid voor bedrijventerreinen, waarbij het ene bedrijf tijdelijk minder energie gebruikt wanneer het andere bedrijf een elektriciteitspiek kent”

Orchestrating Innovation: onafhankelijkheid helpt innovatie

Innovatietrajecten, zoals het creëren van energiepositieve bedrijventerreinen, zijn complexe processen met een lange incubatietijd en vereisen samenwerking. Het vinden van de juiste aanpak, partners en een gezamenlijk pad naar een geslaagde innovatie is een vak op zichzelf. TNO is gespecialiseerd in het verbinden van partijen en het activeren van innovatie- en technologie-experts. Deze aanpak noemen wij ‘Orchestrating Innovation’. Om 250 bedrijventerreinen energiepositief te maken, leidde onze aanpak tot de oprichting van de stichting BE+ die als onafhankelijke partij bedrijven helpt energiepositief te worden zonder negatieve impact op de cashflow.

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Guus Mulder.

Neem contact op
column

5 tips voor bedrijven om innovaties samen op te pakken

9 okt '18 - 3 min
Bedrijven die voor een uitdaging staan – van verplichte energiebesparing of de overstap naar een elektrisch wagenpark tot de inzet van blockchain voor het distributieproces... Lees meer
column

Leefstijlgeneeskunde cruciaal voor transitie gezondheidszorg

13 nov '18 - 4 min
‘Leefstijl als medicijn’, waarbij leefstijl aanpassing als therapie wordt aangeboden in de zorg, kan veel gezondheidswinst teweegbrengen. Maar wie gaat dat betalen?... Lees meer
column

Personalised nutrition is meer dan voeding afgestemd op je genen

12 okt '18 - 3 min
Personalised nutrition was deze week meerdere keren in het nieuws. Een hoogtepunt werd gisteren bereikt tijdens het DNA-Diner, georganiseerd door Vers+. Eerder deze... Lees meer
column

Type 2 diabetes: niet 1 soort ziekte, niet 1 soort behandeling

3 okt '18 - 3 min
Artsen stellen de diagnose type 2 diabetes nu na vrij eenvoudig onderzoek. Ze bepalen een ‘nuchtere glucose’ en stellen zo vast of iemand last heeft van een verstoorde... Lees meer
column

Goed nieuws: Minister Kaag gaat voor innovatie

19 jun '18 - 3 min
Eind mei lanceerde Sigrid Kaag, Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, haar nieuwe beleidsnota. Ik mocht erbij zijn en in het panel reageren.... Lees meer
column

Beste minister Bruins, leefstijlgeneeskunde bestaat wel

25 apr '18 - 3 min
Op de motie van mevrouw Ellemeet antwoordde u onlangs: “Er is niet zoiets als leefstijlgeneeskunde”. Welnu, u bent verkeerd geïnformeerd. We zetten dit graag recht.... Lees meer

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.