innovatie

D-score: wereldwijd inzicht in de ontwikkeling van kinderen

20 maart 2019 • 2 min leestijd

Wereldwijd zijn er nog altijd veel kinderen die in hun eerste vijf levensjaren een achterstand oplopen, doordat ze te weinig goede voeding, zorg en leermogelijkheden krijgen. Naar schatting gaat het om ruim 4 van de 10 kinderen. Om dit probleem zo goed mogelijk in beeld te krijgen, heeft TNO een speciale screening ontwikkeld om de Development Score (D-score) van jonge kinderen te meten.

Meer weten?

Meer weten over de D-score die TNO ontwikkelde? Neem dan contact op met Stef van Buuren.

Neem contact op

Het klinkt misschien een beetje gek om bij dit onderwerp de term ‘return on investment’ te gebruiken. Maar onderzoek wijst uit dat extra inspanningen in de periode van de conceptie tot het tweede levensjaar van kinderen gemiddeld 7 tot 10 procent meer opleveren dan interventies na die periode.

Levenslang last van een slechte start

“De eerste duizend dagen van je leven zijn enorm belangrijk”, bevestigt Stef van Buuren, namens TNO de coördinator van het D-score-programma. “Maar dat gaat nog regelmatig mis. Overal ter wereld hebben kinderen bij hun geboorte min of meer dezelfde lengte en hetzelfde gewicht. Maar twee jaar later zie je in veel ontwikkelingslanden dat kinderen ver beneden de standaard van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zitten. En als je eenmaal zo’n achterstand hebt, kun je die nooit meer inhalen. Je houdt dan dus de rest van je leven last van zo’n slechte start. Samen met de Bill & Melinda Gates Foundation willen wij daar iets aan doen.”

“Als de hersenen zich in de eerste jaren niet goed ontwikkelen, heeft dat later invloed op iemands opleidingskansen, welzijn en productiviteit”

De oorzaken

Een ontwikkelingsachterstand van jonge kinderen kan verschillende oorzaken hebben, zoals een gebrek aan goede voeding, opvoedkundige zorg of leermogelijkheden. In ontwikkelingslanden zie je vaak dat jonge kinderen op al die vlakken tekortkomen. En als de hersenen zich in die eerste jaren niet goed ontwikkelen, heeft dat ook in latere jaren nog steeds invloed op iemands opleidingskansen, welzijn en productiviteit.

Programma van de Verenigde Naties

Het gaat dus om een probleem dat grote consequenties heeft. De Verenigde Naties ziet dat ook. Met haar ‘2030 Sustainable Development Goals’ richt de VN zich op kinderen die tot de risicogroep behoren, zodat ook zij zicht krijgen op een gezond en productief leven. De grote uitdaging daarbij is om jonge kinderen overal ter wereld te voorzien in hun basisbehoeften. Naast goede voeding en een zorgzame en veilige omgeving, moeten kinderen ook de mogelijkheid hebben om zich goed aan te passen aan hun omgeving.

“TNO creëerde een screeningsmethode om de fysieke, emotionele en communicatieve vaardigheden van jonge kinderen in kaart te brengen”

Ontwikkelingsachterstand in kaart

Hoe sneller je ziet dat een kind in zijn ontwikkeling achterblijft, hoe sneller je kunt ingrijpen. TNO creëerde daarom een screeningsmethode om de fysieke, emotionele en communicatieve vaardigheden van jonge kinderen in kaart te brengen. Zo wordt snel duidelijk of er al dan niet sprake is van een ontwikkelingsachterstand. Het resultaat van de metingen vat TNO samen in een Development Score. Oftewel: de D-score.

Simpele, robuuste meetinstrumenten

Kan een kind twee blokken op elkaar stapelen? Kan hij of zij lopen? De D-score is gebaseerd op de onderzoeksvragen waar de Nederlandse kindergezondheidszorg al mee werkt. TNO past deze kennis nu toe in een grootschalige, internationale samenwerking om de ontwikkeling van jonge kinderen overal ter wereld op dezelfde manier te meten. Dat project duurt vijf jaar. Het doel is om uiteindelijk simpele, robuuste meetinstrumenten te hebben, waar verzorgers wereldwijd makkelijk mee aan de slag kunnen. En de door TNO ontwikkelde D-score speelt daarbij dus een belangrijke rol.

“Via een slim algoritme wordt het mogelijk om snel te achterhalen welke kinderen extra aandacht nodig hebben”

Hulp van een slim algoritme

Als het goed is, ontstaat er straks een wereldwijde database met gegevens over de ontwikkeling van jonge kinderen. Via een slim algoritme moet het dan mogelijk zijn om snel te achterhalen welke kinderen extra aandacht nodig hebben. De D-score en kunstmatige intelligentie gaan ons dan dus helpen om jonge kinderen overal ter wereld een goede start te geven.

blik op de toekomst

Koningsnacht op afstand

26 apr '19 - 3 min
Koningsnacht 2035. Met vrienden een rondje vrijmarkt in Utrecht of langs de Haagse pleinen. Genieten van de muziek en proosten op het leven. Eén groot verschil:... Lees meer
innovatie

Een snellere uitrol van flexibele displays dankzij SALDtech

27 mrt '19 - 3 min
Ja, er bestaan al telefoons met flexibele displays. Maar het kost momenteel wel veel tijd en geld om beeldschermen met de gewenste buigbaarheid te produceren. Ondertussen... Lees meer
verhaal van de klant

"Met MPC maken we marketing software privacyvriendelijk"

22 mrt '19 - 3 min
Het Nederlandse bedrijf Flytxt ontwikkelt voor ruim honderd ondernemingen in vijftig landen softwareproducten voor marketing automatisering met machine learning... Lees meer
innovatie

Gemakkelijk en gecontroleerd data delen via IDS

18 mrt '19 - 3 min
Gemakkelijk en gecontroleerd data delen om de concurrentiepositie te versterken – daarvoor kunnen bedrijven terecht bij het Europese ecosysteem International Data... Lees meer
blik op de toekomst

Artificial Intelligence helpt ons kennis wijs toe te passen

20 feb '19 - 4 min
Wijs gebruikmaken van wetenschappelijke kennis kan ons leven aanzienlijk verbeteren. Alleen, in de praktijk doen we dat veel te weinig. TNO onderzoekt hoe we die... Lees meer

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.