innovatie

De militaire basis van morgen

27 juni 2017 • 3 min leestijd

Snel en eenvoudig op- en afbouwen, een constructie die beschermt tegen schadelijke weersinvloeden en een zeer laag energieverbruik. Met de Shaded DomeTM – een opblaasbare hal – krijgt Defensie een product in handen dat de toekomst van de militaire basis ingrijpend zal veranderen.

Het principe van de Shaded DomeTM is eenvoudig: een semipermanente, opblaasbare hal, gefixeerd door een netwerk van staalkabels. Tot zover niets nieuws. De hal is echter overdekt met een membraanconstructie die beschermt tegen schadelijke weersinvloeden zoals zon, neerslag en (zand)stormen. Bovendien is de constructie extreem licht en modulair. Hierdoor is deze moeiteloos door de lucht aan te voeren, snel op te zetten en naar wens uit te breiden. Een grote vooruitgang dus, vergeleken bij de zware 20 ft containers die nu worden gebruikt. 

“Deze nieuwe accommodatie heeft altijd een leefbaar binnenklimaat, ook als het bijvoorbeeld buiten in de woestijn 45 graden is”

Expeditionaire huisvesting

Het consortium achter dit concept bestaat uit Royal HaskoningDHV, Zwarts & Jansma Architects en Poly-Ned Textielarchitectuur, ondersteund door TNO Defensie & Veiligheid (D&V). “Het tweede prototype is nu klaar voor gebruik en dient om allerlei testen te doen”, vertelt Mart Hinssen, Consultant Corporate Real Estate Management bij Royal HaskoningDHV. “Bijvoorbeeld de verdeling van de trekkrachten van de kabels en de vormstabiliteit van de membranen (tweede huid). Samen met Defensie is ervoor gekozen om dit prototype op de onlangs geopende Fieldlab Smart Base in Soesterberg te plaatsen. Zo kan Defensie zelf ervaren hoe haar expeditionaire huisvesting van de toekomst kan zijn.”

Altijd een leefbaar binnenklimaat

“De Shaded DomeTM is realiseerbaar van 500 m2 tot 24.000 m2”, vervolgt Hinssen. “Deze nieuwe accommodatie heeft bovendien altijd een leefbaar binnenklimaat, ook als het bijvoorbeeld buiten in de woestijn 45 graden is. Door de overdruksituatie blijft het meeste stof buiten, zodat de Shaded DomeTM ook geschikt is voor medische toepassingen zoals een ziekenhuis. Naast het snel en eenvoudig op- en afbouwen, kan Defensie in de Fieldlab Smart Base ervaren welke toepassingen met deze accommodatie mogelijk zijn.” Ook niet onbelangrijk: het energieverbruik is zeer laag. Het streven is binnen enkele jaren zelfs geheel energieneutraal te zijn.

“De meerwaarde zit in slimme toepassingen, zoals warmte-isolatie bestaande uit luchtlagen en aramidevezels voor de ballistische bescherming”

Ballistische bescherming

Een Shaded DomeTM is maatwerk en wordt afgestemd op de specifieke wensen van de klant: in dit geval het toevoegen van een beschermingsfunctie voor Defensie. Hinssen: “De koepel is echt sterk. Je kunt er zonder problemen overheen lopen. De meerwaarde zit in slimme toepassingen, zoals warmte-isolatie bestaande uit luchtlagen – want dat weegt niets – en aramidevezels voor de ballistische bescherming.” Dat was de reden om een samenwerking aan te gaan met TNO Defensie & Veiligheid. “We hebben in dit project een duale rol”, zegt Philip van Dongen, Business Developer bij TNO. Enerzijds adviseren we Defensie. Anderzijds delen we onze kennis met de industrie. Bij TNO Defensie & Veiligheid is beschermingskunde een prioriteit als het op Defensie-toepassingen aankomt. Op basis van onze kennis en kunde willen we bijdragen aan een optimaal, veilig ontwerp dat aan alle specificaties van Defensie voldoet.”

Beschieting vanuit de bergen

De lat ligt wel hoog. Stel dat Defensie bij een toekomstige operatie een Shaded DomeTM-basis moet inrichten in een vallei, omgeven door bergen. Een denkbaar scenario is dan dat daarbij het risico bestaat van een beschieting vanuit de bergen. Het volgende prototype van de Shaded DomeTM voor expeditionaire operaties moet daarom tenminste bescherming bieden tegen een nabije inslag van een raket of mortiergranaat (107-122 mm), en zelfs tegen een ‘direct hit’ van fragmenten van een raket of mortiergranaat met een ‘quick fuse’. Het idee is dat de buitenste laag in dat geval functioneert als ‘triggerlaag’ en dat de scherfwering plaatsvindt door de binnenste laag. Van Dongen: “De komende tijd gaan we werken aan de ballistische bescherming en samen met Defensie experimenteren, zodat iedereen een gevoel krijgt bij wat er allemaal mogelijk is. Het is dus heel goed mogelijk dat we dingen tegenkomen die om verdere ontwikkeling vragen. Wat mij betreft komt die bescherming echt bovenaan de agenda en wordt die structureel ingebed in het ontwerp. Het gaat hier immers om een toepassing voor expeditionaire operaties in onveilige gebieden.”

“Wat mij betreft, wordt de ballistische bescherming structureel ingebed in het ontwerp. Het gaat hier immers om een toepassing voor expeditionaire operaties in onveilige gebieden”

Energieneutraal

De logistiek en de energievoorziening van de Shaded DomeTM vormen al een enorme verbetering voor Defensie. De volgende stap is het werken aan de beschermende functie van de Shaded DomeTM. Als aan de vraag van de ballistische bescherming is voldaan, staan de volgende innovaties op het programma: energieneutraliteit door de integratie van flexibele zonnepanelen, opslag van zonne-energie en biologisch-chemische bescherming.

Wilt u meer weten wat TNO allemaal doet ter bescherming en het overlevingsvermogen van troepen en materieel?

Lees verder
innovatie

Een hightech bescherming tegen inkomende raketten

21 nov '17 - 3 min
Steeds meer landen zijn op zoek naar rakettechnologie als onderdeel van een ruimtevaartprogramma. Helaas kan veel van die technologie ook gebruikt worden voor minder... Lees meer
blik op de toekomst

Een gebouw dat alle rampen weerstaat

10 mrt '16 - 6 min
Terroristische aanslagen. Natuurgeweld. Een gasexplosie. Gebouwen worden door verschillende rampen op de proef gesteld. Daarom doet men onderzoek naar rampbestendige... Lees meer