column

Diabetes omkeren ten tijde van corona #Hoedan?!

23 april 2020 • 2 min leestijd

Een paar weken geleden schreef mijn collega Lennart van der Zwaan een blog over persoonsgerichte leefstijlgeneeskunde op de werkvloer #Hoedan?!. Ontzettend leuk hoe hij schreef over het project waaraan we samen werken. Maar hoe anders ziet de wereld er nu uit. Daags na de blog van Lennart werd in Nederland de corona-uitbraak een heuse corona-crisis. En precies acht dagen na het verschijnen van zijn blog werden verregaande beperkingen voor ons dagelijks functioneren opgelegd.

Meer informatie?

Wil je meer weten over persoonsgerichte leefstijlgeneeskunde. Neem dan contact op met Noortje Wiezer.

Neem contact op

Er lijkt een verband te zijn tussen leefstijl en corona, zoveel is duidelijk. We zien in alle statistieken dat mensen met een leefstijlgerelateerde ziekte een hoger risico lopen op een ernstiger beloop van het virus dan gezonde mensen. Wetenschappers gaan de komende tijd zeker uitzoeken welke risicofactoren bijdragen aan dit ernstiger beloop. Ze gaan proberen grip te krijgen op dit vraagstuk, zodat mensen die een verhoogd risico lopen, in de toekomst gerichte adviezen kunnen krijgen over hoe ze dit risico kunnen verminderen, onder andere door leefstijlinterventies.

Diabetes type 2 en corona

Maar zo ver is het nog niet. En daarom leven nu veel mensen die lijden aan een ziekte als diabetes type 2 in spanning. Ongetwijfeld hebben de deelnemers aan de gepersonaliseerde leefstijlinterventie die Lennart beschreef hier ook last vast. De interventie in het bedrijf zal ook wel zijn gestopt, vanwege de verregaande beperkingen die zijn opgelegd. Althans, dat dacht ik zelf. Maar toen ik vorige week Hinke Anja Werkman belde – de bedrijfsarts die deze interventie uitvoert en begeleidt – bleek dit allerminst het geval.

Vastberadenheid

Wat schetste mijn verbazing. Ondanks de corona-uitbraak en alle beperkingen die gelden, zijn de deelnemers aan de interventie nog net zo vastberaden als voorheen om hun diabetes om te keren. Zij willen van hun pillen af en maken hier werk van. Op een creatievere manier en meer digitaal dan wij ooit hadden gedacht. #Hoedan?! Is de vraag die Lennart eerder stelde en die bij mij nu ook weer op komt. Hoe doen ze dat dan?

“De fysiotherapeut heeft oefeningen online gezet en de diëtist voert haar gesprekken met de deelnemers nu via de computer”

Nou, gewoon, zo: sporten in de sportschool kan op dit moment niet, maar thuis sporten kan wel. Wandelen, fietsen, oefeningen in de achtertuin. En hoewel het jammer is dat ze niet samen kunnen sporten, zijn de collega’s nog steeds samen met het programma bezig. De WhatsApp-groep wordt intensief gebruikt om elkaar de ondersteunen. Ook de bedrijfsarts, de diëtist en de fysiotherapeut ondersteunen ‘virtueel’. Zij maken deel uit van de WhatsApp-groep, waarin zij vooral vragen beantwoorden en deelnemers motiveren om te blijven doorgaan. De fysiotherapeut heeft oefeningen online gezet en de diëtist voert haar gesprekken met de deelnemers nu via de computer. Alleen het plan om sportshirts te laten maken met de tekst ‘Wij zijn al begonnen’ ligt even stil.

Wil je meer weten over deze interventie en hoe leefstijlgeneeskunde en arbocuratieve zorg elkaar kunnen versterken, kijk dan vooral naar deze video van een gesprek dat ik recent had met Hinke Anja Werkman over leefstijlgeneeskunde en werk.

Noortje Wiezer (TNO) in gesprek met Hinke Anja Werkman, bedrijfsarts bij Arbovitale, over leefstijlgeneeskunde en werk.

Leefstijlgeneeskunde en werk: “wij zijn al begonnen”

Ik vind het inspirerend om te zien dat de medewerkers die meedoen aan het omkeerprogramma ook in deze bijzondere omstandigheden de motivatie weten te vinden om door te zetten. Ik hoop dat het andere organisaties motiveert om ook in deze tijd na te denken over de gezondheid van hun medewerkers met leefstijlgerelateerde aandoeningen. Misschien juist nu!

Ik denk daar graag over mee en ben bereikbaar als je daarover als leidinggevende of arbeidsgerelateerde zorgprofessional met mij wilt sparren.

blik op de toekomst

Hoe maken we medicijnontwikkeling sneller, veiliger en kostenbesparend?

8 okt '20 - 1 min
Een groeiend begrip van ziekteprocessen maakt mogelijk dat er geneesmiddelen worden ontwikkeld die ‘op maat’ zijn gemaakt voor een specifieke patiënt of groep van... Lees meer
blik op de toekomst

Biomarkers personaliseren medische behandeling

24 sep '20 - 3 min
Tot het begin van dit millennium kregen alle patiënten met uitgezaaide longkanker nog vrijwel dezelfde behandeling. Inmiddels weten we dat er verschillende soorten... Lees meer
blik op de toekomst

Medicijnen op maat maken met een 3D-printer

17 jul '20 - 3 min
Kinderen krijgen vaak dezelfde medicijnen als volwassenen, maar met een veel lagere dosering. De meeste geneesmiddelen zijn daar echter niet op berekend. Met behulp... Lees meer
blik op de toekomst

Hoe kunnen we de weerbaarheid van de jeugd versterken?

9 jul '20 - 1 min
Negatieve en ingrijpende ervaringen kunnen grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling en het welzijn van kinderen. Belangrijk dus dat ze weerbaar genoeg zijn om... Lees meer
blik op de toekomst

Podcast Insights seizoen 2 #25 - Pandemiebestendig: samen uit voor én na de crisis

12 jun '20 - 1 min
Het mag weer: een gezellig avondje uit! Maar kan het allemaal wel? En hoe zorgen we - ondanks de noodzakelijke maatregelen - voor een veilige en positieve ervaring... Lees meer

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.