column

Diabetes omkeren ten tijde van corona #Hoedan?!

23 april 2020 • 2 min leestijd

Een paar weken geleden schreef mijn collega Lennart van der Zwaan een blog over persoonsgerichte leefstijlgeneeskunde op de werkvloer #Hoedan?!. Ontzettend leuk hoe hij schreef over het project waaraan we samen werken. Maar hoe anders ziet de wereld er nu uit. Daags na de blog van Lennart werd in Nederland de corona-uitbraak een heuse corona-crisis. En precies acht dagen na het verschijnen van zijn blog werden verregaande beperkingen voor ons dagelijks functioneren opgelegd.

Meer informatie?

Wil je meer weten over persoonsgerichte leefstijlgeneeskunde. Neem dan contact op met Noortje Wiezer.

Neem contact op

Er lijkt een verband te zijn tussen leefstijl en corona, zoveel is duidelijk. We zien in alle statistieken dat mensen met een leefstijlgerelateerde ziekte een hoger risico lopen op een ernstiger beloop van het virus dan gezonde mensen. Wetenschappers gaan de komende tijd zeker uitzoeken welke risicofactoren bijdragen aan dit ernstiger beloop. Ze gaan proberen grip te krijgen op dit vraagstuk, zodat mensen die een verhoogd risico lopen, in de toekomst gerichte adviezen kunnen krijgen over hoe ze dit risico kunnen verminderen, onder andere door leefstijlinterventies.

Diabetes type 2 en corona

Maar zo ver is het nog niet. En daarom leven nu veel mensen die lijden aan een ziekte als diabetes type 2 in spanning. Ongetwijfeld hebben de deelnemers aan de gepersonaliseerde leefstijlinterventie die Lennart beschreef hier ook last vast. De interventie in het bedrijf zal ook wel zijn gestopt, vanwege de verregaande beperkingen die zijn opgelegd. Althans, dat dacht ik zelf. Maar toen ik vorige week Hinke Anja Werkman belde – de bedrijfsarts die deze interventie uitvoert en begeleidt – bleek dit allerminst het geval.

Vastberadenheid

Wat schetste mijn verbazing. Ondanks de corona-uitbraak en alle beperkingen die gelden, zijn de deelnemers aan de interventie nog net zo vastberaden als voorheen om hun diabetes om te keren. Zij willen van hun pillen af en maken hier werk van. Op een creatievere manier en meer digitaal dan wij ooit hadden gedacht. #Hoedan?! Is de vraag die Lennart eerder stelde en die bij mij nu ook weer op komt. Hoe doen ze dat dan?

“De fysiotherapeut heeft oefeningen online gezet en de diëtist voert haar gesprekken met de deelnemers nu via de computer”

Nou, gewoon, zo: sporten in de sportschool kan op dit moment niet, maar thuis sporten kan wel. Wandelen, fietsen, oefeningen in de achtertuin. En hoewel het jammer is dat ze niet samen kunnen sporten, zijn de collega’s nog steeds samen met het programma bezig. De WhatsApp-groep wordt intensief gebruikt om elkaar de ondersteunen. Ook de bedrijfsarts, de diëtist en de fysiotherapeut ondersteunen ‘virtueel’. Zij maken deel uit van de WhatsApp-groep, waarin zij vooral vragen beantwoorden en deelnemers motiveren om te blijven doorgaan. De fysiotherapeut heeft oefeningen online gezet en de diëtist voert haar gesprekken met de deelnemers nu via de computer. Alleen het plan om sportshirts te laten maken met de tekst ‘Wij zijn al begonnen’ ligt even stil.

Wil je meer weten over deze interventie en hoe leefstijlgeneeskunde en arbocuratieve zorg elkaar kunnen versterken, kijk dan vooral naar deze video van een gesprek dat ik recent had met Hinke Anja Werkman over leefstijlgeneeskunde en werk.

Noortje Wiezer (TNO) in gesprek met Hinke Anja Werkman, bedrijfsarts bij Arbovitale, over leefstijlgeneeskunde en werk.

Leefstijlgeneeskunde en werk: “wij zijn al begonnen”

Ik vind het inspirerend om te zien dat de medewerkers die meedoen aan het omkeerprogramma ook in deze bijzondere omstandigheden de motivatie weten te vinden om door te zetten. Ik hoop dat het andere organisaties motiveert om ook in deze tijd na te denken over de gezondheid van hun medewerkers met leefstijlgerelateerde aandoeningen. Misschien juist nu!

Ik denk daar graag over mee en ben bereikbaar als je daarover als leidinggevende of arbeidsgerelateerde zorgprofessional met mij wilt sparren.

blik op de toekomst

#24. Nederland na de energietransitie

29 mei '20 - 1 min
We staan voor een enorme uitdaging. Als we in 2050 klimaatneutraal willen zijn is er nog een lange weg met veel onzekerheden te gaan. Maar: we zijn op weg! Zoals... Lees meer
innovatie

Sensoren helpen gezondheidsrisico’s bij bakkers voorkomen

20 mei '20 - 4 min
Blootstelling aan meelstof is een serieus risico voor de gezondheid van bakkers. TNO doet in het kader van het programma ‘working-life exposoom’ onderzoek naar blootstelling... Lees meer
blik op de toekomst

Sterker uit de coronacrisis door innovatie

15 mei '20 - 1 min
Na de bankencrisis in 2008, verhoogde Duitsland de investering in innovatie en de Duitse economie bloeide hierdoor op. Door deze aanpak, beleefde Duitsland een ‘gouden... Lees meer
blik op de toekomst

De economie na het coronavaccin: hoe Nederland zich uit de crisis kan innoveren

11 mei '20 - 3 min
Nu de ‘intelligente lockdown’ stapsgewijs wordt versoepeld, groeit de aandacht voor de toekomst. Met de bankencrisis in ons achterhoofd willen we koste wat het kost... Lees meer
column

Gepersonaliseerd in plaats van ‘one size fits all’

7 mei '20 - 4 min
Minder verzadigd vet, meer bewegen en een aantal kilo’s afvallen. Het zijn adviezen die artsen vaak geven aan mensen die diabetes type 2 hebben. Maar wat voor de... Lees meer

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.