dossier

Een nieuwe stap naar een diabetesvrij leven

17 maart 2016 • 3 min leestijd

Op vrijdag 18 maart is het Nationale Diabetes Dag. Heel veel Nederlanders hebben diabetes – soms zonder het zelf te weten – of lopen het risico de ziekte te ontwikkelen. Bij diabetes, suikerziekte, is het lichaam niet meer in staat om de bloedsuikerspiegels in evenwicht te houden. TNO ontwikkelt computermodellen die de patiënt en de arts helpen om het verloop van diabetes type 2 te voorspellen. Geholpen door deze voorspelling kunnen zij de juiste maatregelen nemen om diabetes type 2 te voorkomen.

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben diabetes en volgens het Diabetes Fonds komen daar elke week duizend mensen bij. In circa negentig procent van de gevallen betreft dat diabetes type 2. In een vroeg stadium van de aandoening is het lichaam minder gevoelig geworden voor zelf aangemaakte insuline. Daardoor kan de bloedsuikerwaarde licht verhoogd zijn en moet de pancreas (alvleesklier) extra insuline aanmaken. 

Insulineafhankelijke diabetespatiënten

In een vroeg stadium van diabetes kunnen leefstijlaanpassingen en medicijnen nog helpen om tot een goede bloedsuikerregulatie te komen. Maar in een verder gevorderd stadium leidt overbelasting van de pancreas tot uitval van de insulineproductie. Dan is de patiënt ‘insulineafhankelijk’ geworden en moet hij met een injectie insuline toedienen.

Chronische complicaties

“Het probleem heeft een dimensie van volume en een dimensie van ernst”, zegt Gerrit Beumer van TNO. “Diabetes type 2 is een sterk leefstijlafhankelijke aandoening. Risicofactoren zijn met name overgewicht, weinig lichaamsbeweging en erfelijke aanleg. De lichamelijke gevolgen zijn vaak groot, van lijden tijdens het leven tot een vroegtijdig einde van dat leven. 40 tot 56% van de mensen met diabetes heeft last van een of meer chronische complicaties zoals hart- en vaatziekten, nierfunctieverlies, oog- en wondhelingsstoornissen en depressie.”

"40 tot 56% van de mensen met diabetes heeft last van een of meer chronische complicaties"

Ziekteontwikkeling voorspellen

De aanpak van diabetes type 2 staat al lange tijd op de TNO-agenda. In het EU-project MISSION-T2D ontwikkelde TNO modellen die de ontwikkeling van diabetes type 2 voorspellen. Deze modellen worden verder doorontwikkeld en toegepast in het recent gestarte EU-project POWER2DM. De modellen zijn een leidraad bij de preventie en behandeling van het ziekteproces en de preventie van complicaties. Ze helpen zowel patiënten als artsen en zorgverleners om de ziektelast onder de knie te krijgen. Bovendien zijn ze toepasbaar op zowel de individuele patiënt als op een groep patiënten of een specifieke bevolkingsgroep.

Tool voor juiste behandeling diabetes

Samen met bedrijven ontwikkelt TNO nu programma’s voor digitale beslisondersteuning bij diabetes type 2. Beumer legt uit: “Zo gaan we een tool bouwen die de patiënt, de arts, praktijkondersteuners, diëtisten, fysiotherapeuten en apothekers helpt bij het kiezen van de juiste behandeling voor diabetes type 2. Afgestemd op het individu, het ziekteverloop en de thuissituatie. Hiermee willen we dat de patiënt zich weer meer bewust gaat worden van zijn eigen mogelijkheden om het verloop van de ziekte te sturen en weer regie te nemen op het behoud van zijn eigen gezondheid. Daarbij sluiten we aan bij de richtlijnadviesmodule uit het huisartsinformatiesysteem in combinatie met wetenschappelijk onderbouwde leefstijladviezen en onze eigen voorspellende modellen.”

"We bouwen een tool die de patiënt, de arts, praktijkondersteuners, diëtisten, fysiotherapeuten en apothekers helpt bij het kiezen van de juiste behandeling voor diabetes type 2"

Ontsluiting van gegevens

Het is de bedoeling dat de 'clinical decision support tool’, met toestemming van de patiënt, persoonlijke gegevens uit het huisartsinformatiesysteem – zoals voorgeschiedenis, medicijngebruik, leefstijlaanpassingen en de reactie van het lichaam – integreert met de professionele richtlijnen van diabeteszorg in Nederland. Dat resulteert in informatie over de behandeling, het verloop en prognoses die weer aan de patiënt en behandelaars worden teruggekoppeld. Deze scenarioschetsen kunnen over een periode van dagen, weken, maanden of enkele jaren gaan.


Voor de patiënt

De tool’ krijgt ook functionaliteit die de patiënt thuis, voor en na het medisch consult, helpt in zijn traject van leefstijlverbetering en goed geneesmiddelgebruik. Denk aan laagdrempelig advies op het gebied van aantal maaltijden, samenstelling van maaltijden en tijdsindicatie van medicijngebruik.


Mission-T2D en Power2DM

De ontwikkeling van de tool sluit aan op het EU-project Power2DM, waarin TNO met Europese partners een gepersonaliseerd zorgsysteem ontwikkelt voor patiënten met diabetes type 1 en 2. Beumer: “Door de resultaten uit MISSION-T2D te vergelijken met die van Power2DM, werken we zo efficiënt mogelijk samen met huisartsen, praktijkondersteuners, patiënten en patiënten- en hulpverlenersverenigingen. De volgende stap is het vinden van financiers, zoals venture capitalists, zorgverzekeraars, gemeenten en banken. In de loop van 2016 verwachten we daarin te slagen, zodat we de tool in de loop van 2017 of 2018 op de markt kunnen introduceren.”

Contact en meer informatie
Wilt u meer weten over de tool, de Europese samenwerkingen of de vervolgstappen? Neem dan contact op met Gerrit Beumer.

column

Personalised nutrition is meer dan voeding afgestemd op je genen

12 okt '18 - 3 min
Personalised nutrition was deze week meerdere keren in het nieuws. Een hoogtepunt werd gisteren bereikt tijdens het DNA-Diner, georganiseerd door Vers+. Eerder deze... Lees meer
column

Beste minister Bruins, leefstijlgeneeskunde bestaat wel

25 apr '18 - 3 min
Op de motie van mevrouw Ellemeet antwoordde u onlangs: “Er is niet zoiets als leefstijlgeneeskunde”. Welnu, u bent verkeerd geïnformeerd. We zetten dit graag recht.... Lees meer
blik op de toekomst

Centering: groepszorg voor jonge ouders verbetert gezondheidsuitkomsten

20 nov '17 - 3 min
Aanstaande ouders hebben vaak niet echt een idee wat er gaat veranderen als ze een kind krijgen. Centering is een vorm van zorg die zwangeren en jonge ouders daarbij... Lees meer
verhaal van de klant

“I-screen laat zien welke invloed darmbacteriën op geneesmiddelen hebben”

26 apr '17 - 3 min
De bacteriën die in en op ons lichaam zitten, het microbioom, zijn belangrijk voor onze gezondheid. Zo speelt het darmmicrobioom een grote rol in de reactie op voedingsmiddelen... Lees meer
column

De minister van Preventie kan meer!

3 apr '17 - 2 min
In Het Parool las ik dat de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg stelde dat Nederland gezonder wordt, als een minister van Preventie zich op het voorkomen van... Lees meer