verhaal van de klant

Een stap dichter bij plastic uit biologisch afval

29 november 2016 • 3 min leestijd

Gft, luiervulling, zeefgoed en mest als grondstof voor de productie van furanen, waardevolle chemische bouwstenen voor bio-aromaten: afgelopen jaar bewezen de partners in een project van Shared Research Center Biorizon dat het mogelijk is. De businesscase is zo veelbelovend, dat een consortium met TNO, Orgaworld en tien andere partijen uit de hele waardeketen een blauwdruk gaat ontwikkelen voor een pilotfabriek. Het nieuwe project heet Waste2Aromatics.

In Biorizon werken TNO en VITO aan de technologie om uit plantaardig restmateriaal – dat anders zou worden verbrand of vergist – waardevolle aromatische grondstoffen voor de chemische industrie te maken. Dat vermindert de afhankelijkheid van fossiele grondstoffen, leidt tot minder CO2-uitstoot en biedt een winstgevend en duurzaam alternatief voor de chemische sector. Een van de projecten is Waste2Aromatics, dat draait om de conversie van heterogene afvalstromen. “Furanen zijn de grondstof voor aromaten, die onder meer worden gebruikt voor de productie van plastic of coatings”, legt Monique Wekking, sr. business developer bij TNO, uit. “Er zijn bedrijven die furanen maken uit schone suikers, maar afgelopen jaar hebben we aangetoond dat het ook mogelijk is uit afvalstromen van gft, luiervulling en zeefgoed.”

Aan de knoppen draaien

Voor de conversie hebben twee technologieën zich op labschaal bewezen: stoomtechnologie en de tweefasen-reactortechnologie. Wekking: “Om de businesscase verder te onderbouwen, moet de opbrengst zo hoog mogelijk zijn. Dat heeft enerzijds te maken met de voorbehandeling en anderzijds met het proces in de reactor. Daarom gaan we met het consortium de technologieën op grotere schaal toetsen. Er zijn verschillende knoppen waaraan je kunt draaien om de procescondities aan te passen. Denk aan de verblijfsduur in de reactor, de temperatuur, de druk, het oplosmiddel, het drogestofgehalte van het zeefgoed, enzovoorts. In een aantal werkpakketten gaan we aan de slag met de voorbehandeling van de biomassa, de reactie, de scheiding, het residu en het product.”

De hele keten is aan boord. Dat danken we onder meer aan de goede resultaten van het vorige project”

Hele keten aan boord

Het consortium vertegenwoordigt alle soorten partijen uit de waardeketen die met het proces te maken hebben. Van afvalbedrijven (Orgaworld, AEB, Twence, Vereniging Afvalbedrijven, Knowaste) tot waterzuiveraars (Stowa, Waternet) en van belanghebbende organisaties (Biobased Delta, Havenbedrijf Amsterdam) tot een ontwerper en bouwer van pilotfaciliteiten (Zeton). Met petrochemisch bedrijf en producent van polymeren SABIC is ook een gebruiker van aromaten vertegenwoordigd. TNO coördineert het project en levert de technologie die nodig is voor de conversie van de afvalstromen. “De hele keten is aan boord”, zegt Wekking. “Dat danken we aan de goede resultaten van het vorige project. Maar bovenal is het een veelbelovende businesscase.”

Veel kennis opdoen

Ook Orgaworld Nederland is aan boord. “Wij geloven erin, dat op relatief korte termijn hoogwaardige producten te maken zijn uit biologisch afval”, zegt Klaas van den Berg, general manager van Orgaworld. “Met diverse startup-partijen werken we al tien jaar aan alternatieve conversies van organische reststromen. We hebben onze inputstromen zoals overdatumproducten en gft uitgebreid getest met insectenlarven (eiwitten en vetten voor de foodsector) en omzetting in vetzuren (grondstof voor de chemiesector). Je weet nooit zeker wat een innovatie oplevert, of een samenwerking succesvol is en of een marktintroductie haalbaar is. Maar we voelen ons er heel prettig bij om leidend te zijn ten aanzien van innovatie in de sector. Dat past bij ons type organisatie. Het consortium, en de manier waarop TNO in the lead is, geeft vertrouwen. Het betekent dat wij ons primair kunnen focussen op ons huidige proces en de huidige bedrijfsvoering. Biorizon is een stevig traject, waarin we met beperkte inspanningen veel kennis kunnen opdoen.”

Zicht op toepassing

“Dat we de hele keten aan boord hebben, maakt het project breder en robuuster”, zegt Van den Berg. “We focussen niet op een heel kleine niche met één feedstock en één conversie. In Waste2Aromatics kijken we echt verder, zodat we straks een aantal feedstocks en conversies naast elkaar kunnen zetten. Vervolgens moeten we in staat zijn om te beoordelen hoe de businesscase eruitziet. Maar het is minstens zo belangrijk, dat er ook echt zicht bestaat op toepassing. Gelukkig is het project breed opgezet. TNO houdt ook goed zicht op initiatieven in de brede Biorizon-context, die om het project heen worden genomen. Uiteindelijk zal het consortium een blauwdruk opleveren voor een pilotfabriek die afval omzet in furanen. Of we die bij Orgaworld gaan bouwen? Dat zou zomaar kunnen.”

Uiteindelijk zal het consortium een blauwdruk opleveren voor een pilotfabriek die afval omzet in furanen”

Tonschaal

“De grootte van de pilotfabriek wordt in overleg met het industriële consortium vastgesteld”, besluit Wekking. “Dit zal sowieso op tonschaal zijn en kan over twee à drie jaar bij een afvalverwerkend bedrijf operationeel zijn. We zijn met vertrouwen de huidige fase gestart, vooral omdat de hele keten participeert. De industrie heeft zelf aangegeven welke partners ze wil betrekken. Dat maakt het extra waardevol. Het project heeft een omvang van ruim 1,3 miljoen euro. Het wordt voor 47% gefinancierd door het industriële consortium en voor 53% door het TKI Chemie.”

Meer weten?

Wilt u meer weten over de technologieën of over de toepassing van bio-aromaten in diverse applicaties? Dan nodigen we u graag uit om contact op te nemen.

verhaal van de klant

Een stap dichter bij plastic uit biologisch afval

29 nov '16 - 3 min
Gft, luiervulling, zeefgoed en mest als grondstof voor de productie van furanen, waardevolle chemische bouwstenen voor bio-aromaten: afgelopen jaar bewezen de partners... Lees meer
innovatie

Sustainable Growth Metrics: groeikansen voor duurzaamheid

16 jun '17 - 3 min
Een extra stuur in handen om de duurzaamheidsambitie voor elk afzonderlijk bedrijfsproces te bepalen. Geen droge methodologie, maar een praktische vertaling naar... Lees meer
blik op de toekomst

Printdrogen verbetert gecontroleerde afgifte van medicijnen

13 jun '17 - 1 min
Een meer gecontroleerde afgifte van actieve stoffen in medicijnen om over- en onderdosering te voorkomen. Met TNO’s printdroogtechnologie is dat mogelijk. Medio... Lees meer
innovatie

Water + lucht + elektriciteit = waterstofperoxide

7 dec '16 - 3 min
Decentraal waterstofperoxide produceren uit water, lucht en elektriciteit. Binnen het Shared Innovation Program Voltachem is aangetoond dat het mogelijk is. De verbeterde... Lees meer
blik op de toekomst

Inzicht in explosiegrenzen verhoogt productiecapaciteit

22 nov '16 - 2 min
Zonder aanpassingen aan installaties of grote investeringen, een hogere productie en een lager energieverbruik in chemische fabrieken realiseren. Het is mogelijk... Lees meer
op de werkvloer

VoltaChem: elektrificering van de chemische industrie

1 jun '15 - 3 min
Hoe kun je gebruikmaken van duurzame elektriciteit in de chemische industrie? Dat onderzoeken ECN en TNO samen met bedrijven in Shared Innovation Program VoltaChem.... Lees meer

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.