dossier

Energiezuinig bakstenen bakken

19 december 2014 • 1 min leestijd

Bakstenen worden normaal gesproken gebakken in ovens bij een temperatuur die geleidelijk tot wel 1100°C oploopt. Een proces dat veel energie vergt. Maar dat kan energiezuiniger.

TNO ontwikkelde een alternatief proces om bakstenen te bakken en ging met ondernemers aan de slag om de nieuwe methode in de praktijk te testen en te optimaliseren. De nieuwe methode houdt in dat de klei – de voornaamste grondstof – niet wordt gebakken, maar dat de deeltjes door een chemisch proces als het ware aan elkaar worden ‘vastgeplakt’. De nieuwe methode kan bij kamertemperatuur worden toegepast.

Voordelen nieuwe bakmethode:

  • Doordat de nieuwe methode bij kamertemperatuur kan worden toegepast, nemen de energiekosten met meer dan de helft af en hoeven de stenen niet meer af te koelen. Een aanzienlijke vermindering van productiekosten en -tijd.
  • Door de lage temperatuur treden er tijdens de productie geen spanningen in de stenen op, waardoor er een veel grotere vormvrijheid is;
  • Op gebied van textuur, sterkte, kleur en maatvastheid is er veel meer variatie mogelijk. Dat is vooral goed nieuws voor architecten, die hierdoor minder grenzen aan hun creativiteit gesteld zien. Ook materiaaltoeleveranciers krijgen met minder strikte specificaties te maken;
  • Sloopmateriaal kan met deze nieuwe technologie worden gerecycled tot nieuwe stenen.

Kortom: lagere energiekosten, minder CO2-uitstoot, snellere productie, meer vormvrijheid, ruimere grondstofspecificaties en het duurzaam verwerken van sloopmateriaal – allemaal zaken die met deze nieuwe methode van TNO een koud kunstje worden.