op de werkvloer

Excellent research: de risico’s van extreme hitte en kou

13 februari 2020 • 3 min leestijd

Wat zijn de risico’s van hitte of kou bij fysieke inspanning? Dat is wat Boris Kingma bij TNO onderzoekt en modelleert. Daarbij combineert hij “keihard natuurkundig onderzoek” met menselijke factoren en verbindt hij verschillende onderzoeksgroepen en domeinen aan elkaar. Het leverde hem internationale waardering op én de titel Young Excellent Researcher 2019 bij TNO.

Meer informatie?

Wil je meer weten over Boris’ onderzoek naar risico’s van hitte of kou bij fysieke inspanning? Neem dan contact met hem op.

Neem contact op

Wat houdt jouw onderzoek precies in?

“Er worden talloze onderzoeken uitgevoerd naar de impact van warmte, kou en luchtvochtigheid op het menselijk lichaam. De kennis uit al die onderzoeken, van veldwerk met menselijke metingen tot wiskundige berekeningen, consolideren wij: we vatten het in modellen die ons vertellen wat veilige grenzen zijn voor inspanning bij bepaalde weersomstandigheden, en met bepaalde kleding of uitrusting.”

“We maken modellen die ons vertellen wat veilige grenzen zijn voor inspanning bij bepaalde weersomstandigheden”

“Daarmee kunnen mensen die fysieke inspanningen leveren in extreme weersomstandigheden, zoals militairen of sporters, weloverwogen beslissingen nemen om hun training of uitrusting aan te passen. Ook levert ons onderzoek kennis op voor verdere innovatie. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van koeltechniek in militaire vesten.”

Je zegt “we”. Met wie werk je samen?

“Binnen TNO voornamelijk met mensen in het domein Defence, Safety and Security. Daarnaast onderzoeken we in het domein Healthy Living wat veilige grenzen zijn om te werken bij hitte en kou. Ook werk ik nauw samen met Holst Centre in Eindhoven. Daar ontwikkelen ze ‘wearable technology’, die lichamelijke risico’s meet, zoals een verhoogde hartslag bij piloten. Verder is er nauwe samenwerking met diverse onderdelen van Defensie en Politie en voeren we samen onderzoek uit met Nederlandse universiteiten binnen het ThermoNED netwerk.”

En internationaal gezien?

“We zoeken continu samenwerking met internationale spelers binnen het vakgebied. Zo heb ik een aanstelling aan de faculteit Sport- en Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Kopenhagen en werk ik samen met een onderzoeksgroep in Sydney. TNO is een speler aan de frontlinie, maar niet de enige. Juist door samen te werken en te leren van elkaars bevindingen, blijf je scherp. De kwaliteit van het onderzoek staat bij TNO altijd voorop. Ook als dat betekent dat je moet blíjven zoeken en aanpassen. Uiteindelijk zorgt dat voor duurzame en toepasbare oplossingen.”

“De kwaliteit van het onderzoek staat bij TNO altijd voorop”

Je klinkt heel bevlogen. Wat maakt dit werk voor jou zo interessant?

“Enerzijds werk ik in een niche, maar anderzijds spelen hitte en kou overal een rol. Thuis, op je werk, of als je als militair in het veld staat. Mijn kennis kan ik overal kwijt. Bovendien combineren we heel veel disciplines: we bekijken natuurkundige vragen als ‘hoe lopen warmtestromen?’ en vertalen dat naar robotica, koelvesten en meetsystemen. Ook hebben we hittewijzer.nl en koudewijzer.nl gelanceerd. Toen we door hadden hoe we risico’s zo duidelijk konden weergeven, gaf dat zo’n kick. Ik ben echt verliefd geworden op mijn onderzoeksgebied.”

Dat onderzoeksgebied lijkt ook steeds relevanter te worden.

“Ja, dat klopt, maar we moeten hitte en kou niet zien als individuele poot. Klimaatverandering en extreme hitte brengen meerdere componenten met zich mee, die allemaal invloed hebben op mensen. Luchtvervuiling bijvoorbeeld, maar ook uitdroging. Het is belangrijk om te kijken naar wat die combinatie met mensen doet en om daarop in te spelen, bijvoorbeeld met een routeplanner die de weg met de meeste schaduw en minste luchtvervuiling voor je berekent. Innovatie kan alleen een grote sprong voorwaarts nemen als het fundament stevig is. En dat fundament is wetenschap.”

“Ik zou in de toekomst graag nóg preciezer kijken naar de werkelijke risico’s van hitte en kou, voor verschillende mensen”

Wat betekent het dat jij met jouw bijdrage aan dat fundament door TNO collega’s bent uitgeroepen tot Young Excellent Researcher 2019?

“Ik zie het als een enorme waardering. Zowel voor mijn eigen onderzoeksdomein als voor het bredere onderzoek waarin ‘human factors’ een rol spelen. Als je menselijke reacties als variabele meeneemt in je onderzoek en ontwikkelingssysteem, weet je dat je uiteindelijke resultaten ook toepasbaar zijn op de mens. Dat vind ik belangrijk. Ik zou in de toekomst dan ook graag nóg preciezer kijken naar wat de werkelijke risico’s zijn van hitte en kou, voor verschillende mensen. Zodat de kans kleiner wordt dat mensen te scherpe of juist te ruime richtlijnen gaan negeren en onnodig risico lopen.”

Boris Kingma werkt sinds mei 2017 bij TNO als Scientist Environmental Ergonomics and Biophysics bij afdeling Training & Performance Innovations in Soesterberg.

blik op de toekomst

Podcast serie biedt achtergronden bij Arbobalans 2020

7 apr '21 - 1 min
De recent gepubliceerde Arbobalans 2020 biedt inzicht in de kwaliteit van de arbeid en werkgerelateerde gezondheid in Nederland en de achterliggende ontwikkelingen.... Lees meer

Hoe brengen we de bestrijding van cybercriminaliteit naar een hoger niveau?

25 mrt '21 - 4 min
In deze tijd van wereldwijde lockdowns, waarbij een toenemend deel van ons leven zich afspeelt via internet, groeit het risico op cybercriminaliteit. Dat geldt met... Lees meer
blik op de toekomst

De economie na het coronavaccin: hoe Nederland zich uit de crisis kan innoveren

15 feb '21 - 3 min
Nu het vaccineren is opgestart, groeit de aandacht voor de toekomst. Met de bankencrisis in ons achterhoofd willen we koste wat het kost voorkomen dat onze economie... Lees meer
op de werkvloer

Criminelen pakken door 'crimineel' te denken

18 jan '21 - 5 min
Het Ondermijningslab in de regio Brabant-Zeeland probeert criminele netwerken in kaart te krijgen en te verstoren. Het project is een succes en wordt daarom nu landelijk... Lees meer
blik op de toekomst

Slimme sensoren voor een veilige en gezonde werkomgeving

11 jan '21 - 4 min
Nog altijd hebben beroepsziekten een grote impact. Jaarlijks overlijden duizenden mensen aan de gevolgen van langdurige blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Dat... Lees meer

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.