blik op de toekomst

Exoskelet verlegt de grenzen van fysieke prestaties

1 juli 2016 • 1 min leestijd

TNO doet onderzoek naar een effectieve ondersteuning in veeleisende arbeidsomstandigheden (human enhancement) en de toekomst van werk. Hoe kunnen concepten zoals robotisering van werk, de menselijke veerkracht en duurzame inzetbaarheid waarborgen? Eén van de antwoorden op dit vraagstuk is de Robo-Mate, een draagbaar skelet dat het fysieke vermogen van de mens vergroot.

Stel je de mogelijkheid eens voor om veilig en gemakkelijk een zwaar pakket boven je hoofd te tillen. En deze vervolgens  te plaatsen op een stapel soortgelijke dozen. Is zoiets alleen  voor superhelden? Niet meer! TNO en de Universiteit van Twente nemen deel aan  een consortium van kennisinstellingen en bedrijven dat  deze exoskeletten ontwikkelt. Het resultaat van de ontwikkelingen van het consortium zal een enorme impact hebben op de manier van werken in medische, militaire en industriële sectoren.  Bekijk hier de korte video en neem contact op met TNO voor meer informatie.

column

Zo brengen we de blootstelling aan kwartsstof omlaag

2 feb '15 - 1 min
Bouwvakkers ademen relatief veel kwartsstof. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij sloopwerk of boren of frezen in beton. Kwartsstof kan verschillende longaandoeningen veroorzaken.... Lees meer