verhaal van de klant

Flexibele dunne-film-zonnecellen helpen ons in de energietransitie

23 januari 2019 • 2 min leestijd

Onderzoeksorganisatie Solliance Solar Research werkt samen met industriële en academische partners aan de zonnetechnologie van de toekomst: dunne-film-zonnecellen. Dit type zonnecellen maakt het mogelijk om energie op te wekken op elk denkbaar object, van elk denkbaar materiaal, zonder oppervlakte op te offeren. Zo kunnen ze bijdragen aan een duurzame samenleving gebaseerd op hernieuwbare energie.

Meer weten?

Wilt u samen met ons deelnemen aan de ontwikkeling van veelbelovende technologieën of processen op het gebied van dunne-film-zonnecellen? Neem dan contact op met Ronn Andriessen.

Contact

Dunne-film-zonnecellen zijn veel dunner dan de cellen gebruikt in conventionele zonnepanelen. De unieke flexibiliteit en buigzaamheid geeft allerlei mogelijkheden. Zo kunnen zelfs driedimensionale oppervlakten, zoals auto’s, worden bedekt met een doorzichtige dunne film van zonnecellen.

“Door de zonnecellen te printen op een plastic folie kunnen ze flexibel worden gemaakt, met welke afmeting of vorm dan ook”

Hoe werkt het?

Dunne-film-zonnecellen worden gemaakt door het actieve materiaal – perovskiet, koper-indium-galliumselenide (CIGS) of cadmium-telluride – in één keer op een groot oppervlak te zetten, door een print- of opdampproces. Door de zonnecellen te printen op bijvoorbeeld een plastic folie kunnen ze flexibel worden gemaakt, met welke afmeting of vorm dan ook. En indien gewenst, ook doorzichtig (semi-transparant). Het resultaat is een energieopwekkende folie, die flexibel en goedkoop is en eenvoudig op of in glas of andere componenten te integreren is, zoals façade-elementen, wegen en voertuigen. “Omdat we in staat zijn de afmetingen, vorm en ‘look’ van de zonnecel aan te passen aan de component waarmee die wordt geïntegreerd, ontstaat een naadloze integratie”, vertelt Ronn Andriessen, directeur van Solliance Solar Research.

“Zo verwachten we dat alle oppervlakken in de bebouwde omgeving, zoals muren, ramen en daken, energie kunnen gaan opleveren”

Energie opwekken bij gebruiker

“Zo verwachten we bijvoorbeeld dat, mede dankzij deze technologie, alle oppervlakken in de bebouwde omgeving om ons heen, zoals muren, ramen en daken, energie kunnen gaan opleveren. We hebben de afgelopen jaren, TNO, imec en andere partners, veel kennis en kunde opgebouwd over de materialen, productietools en -processen die nodig zijn om een zonnecel op te bouwen met extreem dunne lagen. We hebben inmiddels de processen en tools ontwikkeld om bij hoge volumes, een hoge mix van verschillende maten en vormen van zonnecellen maken. Tevens hebben we, samen met Holst Centre, een barrièretechnologie ontwikkeld die nodig is om de levensduur van de zonnecellen te waarborgen. Nu werken we hard aan integratietechnologieën om de op maat gemaakte zonnecellen samen te voegen met de uiteindelijke componenten. Dit levert uiteindelijk esthetische componenten op die elektrische energie gaan opwekken daar waar het nodig is: vlakbij de gebruiker”, aldus Andriessen.

Van lab naar fab

Solliance Solar Research vertaalt academische principes in high-tech productiemethoden en toepassingen. Het probeert veelbelovend onderzoek te ontwikkelen tot marktrijpe technologieën, materialen, processen en producten. Hierbij ligt de nadruk op prestaties, stabiliteit, kostenefficiëntie en het snel vanuit het lab kunnen opschalen naar concrete producten. ‘Van lab naar fab’ dus. “Ons doel is om dunne-film-zonnecellen door te ontwikkelen tot ze op een economisch levensvatbaar niveau zijn. Dit zal naar verwachting in een flinke impact hebben op de markt, doordat partnerbedrijven onder meer nieuwe materialen, inkten, productiemachines en -processen die op de markt zullen brengen. En tot slot, zal het tot een hoop nieuwe bedrijvigheid leiden bij fabrikanten van geïntegreerde, energieopwekkende eindproducten”, stelt Andriessen.

Shared research

Solliance Solar Research is opgericht in 2010. TNO, het Belgische imec, ECN (Energie Onderzoekscentrum Nederland, sinds 2018 onderdeel van TNO), Holst Centre en de TU Eindhoven stonden aan de wieg van Solliance, dat de afgelopen jaren gerenommeerde partners aan zich wist te binden. Waaronder Forschungszentrum Jülich, Universiteit Hasselt, TU Delft, Universiteit Twente en Rijksuniversiteit Groningen, maar ook bedrijven zoals VDL, DSM, Panasonic, Greatcell Solar, Solartek, Shell en vele anderen. “Solliance staat voor shared research, want door samen met partners op te trekken, gaat het werk sneller en doelgerichter, ontstaan nieuwe perspectieven en vruchtbare ideeën en kunnen eindproducten sneller de markt op”, benadrukt Andriessen.

feiten & cijfers

TNO heeft positieve impact op bedrijvigheid

14 nov '19 - 3 min
De missie van TNO is het verbinden van mensen en kennis om zo innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving duurzaam... Lees meer
blik op de toekomst

Algoritme maakt nieuw, lichter ontwerp voor ruimtetelescoop

14 okt '19 - 2 min
Kan moderne toptechnologie een technologisch hoogstandje van vijftien jaar geleden verbeteren? TNO paste nieuwe ontwerpmethoden toe voor een remake van de telescoop... Lees meer
verhaal van de klant

Samenwerking leidt tot fluorvrij brandblusschuim

23 sep '19 - 2 min
Saval Brandbeveiliging was al sinds 1999 bezig om het gehalte aan fluorverbindingen in schuimblusmiddel omlaag te krijgen. Maar de grote doorbraak kwam pas in 2012,... Lees meer
innovatie

Een warmtebatterij voor in huis: compact, stabiel en betaalbaar

19 aug '19 - 2 min
Het aanbod van duurzame zonne- en windenergie is onzeker. Soms is het te groot en soms juist weer te klein om te voldoen aan de snel toenemende vraag. Energieopslag... Lees meer
blik op de toekomst

Mobiele communicatie altijd en overal via de satelliet

18 jul '19 - 3 min
Snel en efficiënt mobiel communiceren als je telefoon geen bereik heeft? Het kan via een satelliet die is aangesloten op het aardse 5G-netwerk. Om dat te realiseren,... Lees meer

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.