op de werkvloer

“Geen dag is hetzelfde tijdens mijn traineeship bij TNO”

24 mei 2017 • 3 min leestijd

Van onderzoek naar nieuwe zonnecellen tot opdrachten voor Rijkswaterstaat. Als TNO-trainee werk je aan diverse projecten op drie verschillende TNO-afdelingen. Lucinda Kootstra en Aleid Oosterwijk zijn zeer enthousiast over hun traineeship bij TNO. “We willen hierna graag bij TNO blijven werken.”

Lucinda Kootstra (27) is consultant bij de afdeling ‘Climate, Air and Sustainability’ (CAS) op de TNO-locatie in Utrecht. Het is de eerste dag op haar derde afdeling. In Delft heeft Lucinda een bachelor en master ‘Applied Physics’ gedaan. Aleid Oosterwijk (24) werkt vanaf begin februari bij CAS: haar eerste traineeperiode. Aleid studeerde wiskunde en natuurkunde in Utrecht. Daarna deed ze twee masters: Wiskunde en ‘Meteorology, Physical Oceanography and Climate’. Beiden overwogen ze om te promoveren. “Maar dan leg je je voor vier jaar vast op een onderwerp”, zegt Aleid. “En bij een traineeship kun je op drie verschillende afdelingen werken.” Lucinda vult aan: “Ik heb bewust voor het TNO-traineeship gekozen, omdat het werk bij deze organisatie dichter bij de praktijk staat en maatschappelijk betrokken is.” Aleid knikt instemmend.

“Ik werk nu aan nieuw onderzoek voor TNO. Zo word ik als trainee één van de twee specialisten op dit gebied. Echt te gek”

Trainee Selectiedag

Lucinda Kootstra_300x300.jpg

Als masterstudent schreven ze een motivatiebrief vergezeld van een cv. “Ook moest ik me in een korte video pitchen”, vertelt Aleid. Ze werden beiden uitgenodigd voor de Trainee Selectiedag. “Het is een intensieve, maar leuke dag. Ik begon met een groepsopdracht. Verder zijn er twee gesprekken en kun je vragen stellen aan huidige trainees.” Lucinda vult aan: “Bij de groepstaken wordt gelet op jouw vaardigheden in onder meer communicatie, samenwerking en creativiteit.” Van de 25 deelnemers gaan zo’n negen personen door naar de zogenoemde Assessment Dag. Deze wordt georganiseerd door een extern bureau en bestaat uit intelligentie- en persoonlijkheidstesten, individuele gesprekken en een groepsopdracht. Na deze dag kunnen vier tot zeven deelnemers aan een traineeship beginnen.

“Toen ik bij de afdeling ‘Sustainable Urban Mobility and Safety’ begon, wist ik nog niets van mobiliteit. Spannend dus!”

Werken als projectleider

TNO-trainees werken in drie perioden van acht maanden voor drie verschillende afdelingen. De eerste periode word je op een afdeling geplaatst. De tweede en de derde periode kies je zelf de afdeling uit. Ook kun je tijdens je traineeship van rol– scientist, projectleider, consultant of business developer – wisselen. Lucinda begon als scientist in Eindhoven en deed onderzoek naar nieuwe perovskiet zonnecellen. “Dit werk lag in het verlengde van mijn opleiding. Mijn tweede periode was bij de afdeling ‘Sustainable Urban Mobility and Safety’ (SUMS) in Delft. Ik wist toen nog niets van mobiliteit. Spannend dus! Ik heb aan verschillende projecten gewerkt. Van twee was ik projectleider. Zo heb ik onder meer opdrachten gedaan voor Rijkswaterstaat en de gemeente Rotterdam. Bij SUMS heb ik een hele leuke tijd gehad. Geen dag was hetzelfde. Voor mij is het duidelijk: ik wil graag bij TNO blijven.”

“Voor mij is het duidelijk: ik wil graag bij TNO blijven”

TNO Academy: kennis met professionals delen

Aleid-300x300.jpg

Per week werkt een trainee 3,5 dag voor de afdeling. Anderhalve dag is gereserveerd voor het traineeship met traineeprojecten, workshops, coaching, intervisie en initiatieven zoals projecten voor andere afdelingen. Aleid en Lucinda kennen elkaar van die traineegroep: “Er is onderling een open sfeer en de samenwerking met andere trainees is heel belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling.” Lucinda: “Binnen die traineeprojecten ben je bezig met totaal andere onderwerpen dan voor je afdeling. Het leukste vond ik de vraag of er een TNO Academy moet komen om TNO-kennis met professionals te delen. Met vijf andere trainees hebben we een half jaar onderzocht hoe zo’n TNO Academy eruit zou kunnen zien. We zijn daarvoor ook op bezoek geweest bij de Academy van Fraunhofer, de Duitse TNO zeg maar.”

tno-time-luchtkwaliteitsmodel.jpg

Onderzoek naar nanodeeltjes

Ook Aleid weet al dat ze graag bij TNO wil blijven. Via een luchtkwaliteitsmodel doet ze nu onderzoek naar onder meer de interacties van nanodeeltjes in de atmosfeer. Dit onderzoek sluit nauw aan bij haar master. “Deze week vlieg ik met een TNO-collega naar Finland. We volgen daar een workshop ‘Analyse van deeltjesfluxmetingen’. Fluxen zijn stromen. Dit is nieuw onderzoek voor TNO. Zo word ik als trainee één van de twee specialisten op dit gebied. Echt te gek!”

“Het leukste vond ik de vraag of er een TNO Academy moet komen om TNO-kennis met professionals te delen. We hebben een half jaar onderzocht hoe zo’n TNO Academy eruit zou kunnen zien”

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.