innovatie

Gemakkelijk en gecontroleerd data delen via IDS

18 maart 2019 • 3 min leestijd

Gemakkelijk en gecontroleerd data delen om de concurrentiepositie te versterken – daarvoor kunnen bedrijven terecht bij het Europese ecosysteem International Data Spaces (IDS). Voor de Nederlandse industrie, het mkb, de zorg en andere sectoren is TNO sinds 18 maart het nationale aanspreekpunt voor IDS.

Meer weten?

Wil je meer weten of wil je via de Nederlandse hub met IDS aan de slag? Neem dan contact op met Matthijs Punter.

Neem contact op

IDS is een ecosysteem waarmee organisaties veilig data kunnen uitwisselen, zonder gebruik te maken van een derde in de vorm van een sharing-platform. Via een gestandaardiseerde ‘Connector’ wordt data beschikbaar gesteld: de Connector regelt dat alleen geautoriseerde partijen toegang krijgen. Om elkaar te vinden, is in het ecosysteem een ‘broker’ voorzien die – als een soort adresboek – partijen helpt elkaar te vinden. Omdat de data zelf op geen enkele manier bij een derde partij komt, behoudt de oorspronkelijke eigenaar altijd de controle.

“Zo wordt het uitwisselen van data niet alleen controleerbaar, maar ook gemakkelijk”

Binnen een community kunnen bedrijven standaarden afspreken over de betekenis van de uitgewisselde data, die vervolgens het interpreteren daarvan vergemakkelijkt. Zodoende wordt het uitwisselen van data niet alleen controleerbaar, maar ook gemakkelijk. En dat maakt het weer mogelijk om grotere aantallen partijen te verbinden in het ecosysteem.

Veel gemakkelijker om aan te haken

Het delen van data binnen de industrie (industry 4.0) en andere sectoren is een noodzaak. Alleen door databronnen te combineren met die van andere belanghebbenden, kunnen bedrijven waardevolle conclusies trekken en hun bedrijfsvoering optimaliseren. De huidige mogelijkheden voor data sharing gaan vaak uit van gecentraliseerde platformen. Maar daarmee geven bedrijven zowel data als de onderliggende infrastructuur uit handen. Bovendien wordt data steeds meer beschouwd als strategisch goed, of het nu gaat om privacy (GDPR), zakelijke redenen of beide.

Breed Europees initiatief

“Op 18 maart ondertekenden we een overeenkomst met de International Data Spaces Association”, zegt Matthijs Punter van TNO. “Kortgezegd staat daarin dat TNO in Nederland het aanspreekpunt wordt voor IDS. Daardoor wordt het veel eenvoudiger voor Nederlandse bedrijven om aan te haken bij internationale ontwikkelingen. Drie jaar geleden waren wij de eerste niet-Duitse partij die zich bij IDS aansloot. Inmiddels is het een breed Europees initiatief en worden in steeds meer landen zogeheten hubs opgericht, waarin bedrijven experimenteren, leren en, belangrijker nog: implementeren. De afgelopen jaren hebben we al goede ervaringen in de praktijk opgedaan met IDS. Dat willen we nu breder implementeren: meer organisaties, meer sectoren en het allermooist: over sectoren heen.”

“Je hebt niet zoveel aan een smart fabriek als maar één machine smart is – ze moeten allemaal smart zijn”

Heel grootschalig

De Nederlandse industrie, het mkb, de zorg en andere sectoren hebben dus behoefte aan een oplossing met behoud van soevereiniteit. “Je hoort tegenwoordig over smart industry, smart logistics, smart agri, smart alles”, vervolgt Punter. “Wil je dat goed aanpakken, dan moet je het in toenemende mate heel grootschalig doen. Je hebt niet zoveel aan een smart fabriek als maar één machine smart is – ze moeten allemaal smart zijn. Voor bijvoorbeeld de maakindustrie is data een key asset. Alles van de onderneming zit erin, van productierecepten tot klantinformatie. En de kracht van datadelen in de logistieke keten is evident. Goederen worden geproduceerd en gaan dan over veel schijven naar de uiteindelijke eindbestemming.”

Innovaties naar Nederland halen

IDS maakt het eenvoudig om data te delen, terwijl organisaties dat tegelijkertijd op een gecontroleerde manier kunnen doen. Punter: “De innovaties van IDS halen we dus graag naar Nederland. Nu er ook in ons land een aanspreekpunt is, kunnen de industrie en ICT-bedrijven gemakkelijker advies vragen. Het betekent tegelijk dat wanneer er in Nederland interessante technologische ontwikkelingen zijn die in de IDS-structuur passen, zoals blockchaintechnologie, we een kanaal hebben om die naar Europa te brengen. De innovaties gaan dus beide kanten op.”

“Gelukkig zijn er veel andere initiatieven en organisaties die dezelfde principes van datasoevereiniteit en verantwoord datadelen omarmen”

“Als TNO zijn we in staat om IDS in te zetten, daar waar relevant. En het ecosysteem daarnaast aan te vullen met andere oplossingen om een werkbaar systeem te bouwen”, vervolgt Punter. “Hierin zijn we niet alleen: gelukkig zijn er veel andere initiatieven en organisaties die dezelfde principes van datasoevereiniteit en verantwoord datadelen omarmen.” Zo is er in februari een Kabinetsvisie over datadelen gepresenteerd en heeft het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat een rapport laten publiceren waarin een oproep wordt gedaan om gezamenlijk hiermee aan de slag te gaan.

Met IDS aan de slag

Actuele toepassingen zijn er vooral in de logistiek en de maakindustrie. Punter: “Neem de supply chain van ASML bij de productie van een hightech chipmachine. Daar zitten misschien wel 300 toeleveranciers achter, die informatie over de onderdelen moeten uitwisselen. Het succes van ASML staat of valt mede bij het goede werken van die supply chain. Met IDS kunnen we dat soort vraagstukken aan. Naast de maakindustrie en de logistieke sector is er vanouds al in de agrifood-keten veel belangstelling voor gecontroleerd data delen. En zelfs in praktische situaties waar je niet zo snel bij stilstaat, is verantwoord data delen van belang. Denk aan het onderling delen van data tussen waterschappen met betrekking tot informatie uit dijkbewakingssensoren. Het komt echt overal.”

blik op de toekomst

De economie na het coronavaccin: hoe Nederland zich uit de crisis kan innoveren

15 feb '21 - 3 min
Nu het vaccineren is opgestart, groeit de aandacht voor de toekomst. Met de bankencrisis in ons achterhoofd willen we koste wat het kost voorkomen dat onze economie... Lees meer
blik op de toekomst

In 3 stappen naar een quantumproof toekomst

5 nov '20 - 2 min
Niemand weet wanneer precies de quantumtechnologie krachtig genoeg zal zijn om de hoge verwachtingen waar te maken. Wat we wel zeker weten, is dat een deel van de... Lees meer
blik op de toekomst

Privacyvriendelijke datatechnologie verruimt mogelijkheden oncologisch onderzoek

30 jul '20 - 3 min
Betere methoden ontwikkelen voor het behandelen van kankerpatiënten, door zoveel mogelijk patiëntdata uit verschillende bronnen te analyseren. Maar dan wel zónder... Lees meer
blik op de toekomst

Podcast Insights seizoen 2 #25 - Pandemiebestendig: samen uit voor én na de crisis

12 jun '20 - 1 min
Het mag weer: een gezellig avondje uit! Maar kan het allemaal wel? En hoe zorgen we - ondanks de noodzakelijke maatregelen - voor een veilige en positieve ervaring... Lees meer
blik op de toekomst

Podcast Insights seizoen 2 #24: Nederland na de energietransitie

29 mei '20 - 1 min
We staan voor een enorme uitdaging. Als we in 2050 klimaatneutraal willen zijn is er nog een lange weg met veel onzekerheden te gaan. Maar: we zijn op weg! Zoals... Lees meer

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.