Foto: Marieke de Lorijn voor QuTech
innovatie

Het eerste Europese online quantumcomputer-platform

20 april 2020 • 3 min leestijd

Het ontwikkelen van een werkende quantumcomputer houdt topuniversiteiten en ‘quantum hubs’ van China tot Amerika én Nederland bezig. TNO werkt binnen QuTech met de Technische Universiteit Delft aan innovatieve quantumtechnologie. En niet zonder succes, op 20 april 2020 werd een nieuwe versie van het quantum computing platform ‘Quantum Inspire’ gelanceerd. Het is daarmee het eerste Europese quantumcomputer-platform dat online voor iedereen toegankelijk is.

Meer informatie?

Meer weten over het quantum computing platform Quantum Inspire? Neem dan contact op met Richard Versluis.

Contact

Waar een klassieke computer rekent met bits – eenheden van digitale informatie – die een waarde 0 of 1 kunnen hebben, kunnen quantum bits (qubits) tegelijkertijd 0 én 1 zijn. Dit betekent dat qubits zich collectief in een superpositie van alle mogelijke toestanden kunnen bevinden en dat geeft quantumcomputers een enorme rekensnelheid.

De potentiële meerwaarde van quantumcomputers

Hoe werkt het? Bij bijvoorbeeld het oplossen van de route in een doolhof, kunnen alle opties tegelijkertijd getoetst worden in plaats van één voor één. Hierdoor kunnen quantumcomputers in potentie complexe problemen oplossen die voor klassieke computers praktisch onoplosbaar zijn. Met de rekenkracht van qubits kan de quantumcomputer bijdragen aan het oplossen van onder meer ingewikkelde algoritmes, fileproblemen en het vinden van medicijnen voor ernstige ziektes.

“Met 50 qubits zou je berekeningen kunnen doen die met een klassieke computer niet mogelijk zijn”

Maar zo ver is het nog niet. De eerste prototypes van quantumcomputers, met een beperkt aantal qubits, worden langzaamaan gelanceerd. Met 2 qubits kun je simpele berekeningen doen, met 50 qubits zou je berekeningen kunnen doen die met een klassieke computer niet mogelijk zijn. Er zijn waarschijnlijk echter miljoenen qubits nodig om de inherente instabiliteit van qubits te compenseren. Er is nog veel onderzoek en geavanceerde controle-elektronica nodig om deze opschaling mogelijk te maken.

Quantum Inspire

Het samenwerkingsverband QuTech richt zich op geavanceerd onderzoek op het gebied van quantum computing en quantum-internet. Eén van de successen van QuTech is het quantum computing platform Quantum Inspire (QI). Quantum Inspire biedt gebruikers toegang tot verschillende technologieën om quantumberekeningen uit te voeren, inzicht te krijgen in de principes van quantum computing en lid te worden van de gemeenschap.

“We zijn de eerste Europese online quantumcomputer en de eerste die twee verschillende technologieën aanbiedt”

“Geïnteresseerden kunnen dus zelf aan de slag met het schrijven van algoritmen en quantumtechnologie leren kennen”, legt Richard Versluis, principal systems engineer bij TNO, uit. “Quantum Inspire draait inmiddels anderhalf jaar met een simulator, maar ging op 20 april 2020 over op een systeem waarin twee verschillende typen qubit-chips – met supergeleidende en halfgeleidende (elektron spin) qubits – worden verbonden. We zijn niet de eerste quantumcomputer in de ‘cloud’ en qua aantal qubits zijn we ook niet de grootste. Maar we zijn wel de eerste Europese online quantumcomputer, en de eerste die deze twee verschillende technologieën aanbiedt.”

Het launch event van de Quantum Inspire

Supergeleidende en halfgeleidende qubits

De qubit-chips vormen de diepste laag (hardware) van Quantum Inspire, waar ook een controle-laag en webinterface onderdeel van uitmaken. Na jarenlang werk is het QuTech gelukt om chips zo groot als een duim te ontwikkelen waar 2 qubits op passen. Omdat ze gebaseerd zijn op zogenaamde standaard IC-technologie (integrated circuit) zullen daar in de toekomst ook vele miljoenen qubits op passen.

“De verwachting is dat de halfgeleidende qubits robuuster én beter op te schalen zijn”

“Het koppelen van de chips aan Quantum Inspire is de ultieme test. Het integreert al onze activiteiten”, stelt Leonardo DiCarlo, hoogleraar aan TU Delft. “Waar andere quantumcomputers gebruikmaken van supergeleidende qubits, is juist ook de minder ontwikkelde halfgeleideraanpak interessant. De verwachting is dat deze qubits robuuster én beter op te schalen zijn, wat natuurlijk belangrijk is om uiteindelijk tot grote rekenkracht te komen”, vult Lieven Vandersypen aan, eveneens hoogleraar aan TU Delft en roadmap leader Fault-tolerant Quantum Computing bij QuTech.

Samenwerking binnen QuTech

“De complementaire expertise die TNO en wij als TU Delft inbrengen is duidelijk. Nu we al ruim vijf jaar samenwerken binnen QuTech, hebben we geleerd hoe we synergetisch kunnen samenwerken om de impact van onze gevarieerde set van vaardigheden te maximaliseren”, vertelt DiCarlo. Ook Vandersypen is zeer tevreden over hoe de samenwerking verloopt. “Met Quantum Inspire hebben we een gezamenlijk doel: het bouwen van een systeem dat 24/7 beschikbaar is. Het heeft door verschillende technische uitdagingen wat langer geduurd dan gedacht, maar ik ben blij met waar we nu staan en over de gedrevenheid van TNO. Het is bovendien interessant om te zien hoe we ieder onze eigen aanpak hebben”, aldus Vandersypen.

“Ook vanuit TNO ervaren we het samenwerken aan Quantum Inspire en binnen QuTech als heel positief. Het is waardevol om onze kennis rondom quantumtechnologie te combineren met de excellente kennis die de TU Delft in huis heeft. We beschikken binnen QuTech over het meest geavanceerde hardwareplatform en de beste theoretische tools, maar het grootste voordeel is het excellente team. Samen kunnen we de ontwikkeling op het gebied van quantumtechnologie versnellen”, denkt Versluis. “Quantum Inspire demonstreert wat er kan worden bereikt als mensen uit verschillende disciplines hun krachten bundelen”, benadrukt DiCarlo tot slot.

blik op de toekomst

De economie na het coronavaccin: hoe Nederland zich uit de crisis kan innoveren

15 feb '21 - 3 min
Nu het vaccineren is opgestart, groeit de aandacht voor de toekomst. Met de bankencrisis in ons achterhoofd willen we koste wat het kost voorkomen dat onze economie... Lees meer
blik op de toekomst

Podcast Insights seizoen 2 #25 - Pandemiebestendig: samen uit voor én na de crisis

12 jun '20 - 1 min
Het mag weer: een gezellig avondje uit! Maar kan het allemaal wel? En hoe zorgen we - ondanks de noodzakelijke maatregelen - voor een veilige en positieve ervaring... Lees meer
blik op de toekomst

Podcast Insights seizoen 2 #24: Nederland na de energietransitie

29 mei '20 - 1 min
We staan voor een enorme uitdaging. Als we in 2050 klimaatneutraal willen zijn is er nog een lange weg met veel onzekerheden te gaan. Maar: we zijn op weg! Zoals... Lees meer
blik op de toekomst

Podcast Insights Seizoen 2 #23: Sterker uit de coronacrisis door innovatie

15 mei '20 - 1 min
Na de bankencrisis in 2008, verhoogde Duitsland de investering in innovatie en de Duitse economie bloeide hierdoor op. Door deze aanpak, beleefde Duitsland een ‘gouden... Lees meer
blik op de toekomst

Podcast Insights Seizoen 2 #22: De impact van corona op de arbeidsmarkt

1 mei '20 - 1 min
Door de coronacrisis en de huidige lockdown staat de arbeidsmarkt op zijn kop. Er waren al veel arbeidstekorten in de zorg, maar door de huidige omstandigheden loopt... Lees meer

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.