innovatie

Hoe modellering bijdraagt aan betere beslissingen voor vastgoedrendement

18 mei 2017 • 2 min leestijd

In één oogopslag kunnen zien of, hoe en op welke locaties (zorg)vastgoed rendabel is te maken of investeringsbeslissingen genomen kunnen worden. Met ‘Zorg op de kaart’ is het mogelijk. Een tweede platform is in de maak. Vijf vragen over deze toepassingen aan TNO’ers Henk Sijsling en Andrew Koster.

1. Wat is ‘Zorgvastgoed op de kaart’?

Henk (senior onderzoeker op het gebied van vastgoed en financial engineer): “‘Zorgvastgoed op de kaart’ is een online kaart waaraan data en modellen zijn te koppelen. Zo is er een model dat gegevens bevat over het gebouw, de typen, de kosten, afbetalingen aan de bank, misgelopen opbrengsten, tussentijdse renovaties en het hergebruik. Maar ook data over de financiën van zorgconcerns, kwaliteit van zorg, de vastgoedgevolgen door het beleid van langer thuis wonen en de demografie op regionaal niveau zijn meegenomen. Het handige van deze toepassing is dat de uitkomsten uit welk model dan ook, interactief inzichtelijk gemaakt kunnen worden op een ruimtelijke kaart en veel data over zorgvastgoed op één plaats wordt aangeboden.”

2. Wat kun je met deze toepassing?

Henk: “De uitkomst van modellen wordt vergezeld van ruimtelijk inzicht. Dat kan hele andere uitkomsten geven dan in eerste instantie gedacht. Het is daardoor een adequaat hulpmiddel in het prognosticeren van de toekomst.”

“Het is een adequaat hulpmiddel in het prognosticeren van de toekomst”

3. Hoe is ‘Zorgvastgoed op de kaart’ tot stand gekomen?

Henk: “In 2015 had het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) met een claim van 2,2 miljard euro te maken. TNO kreeg de opdracht om deze claim inzichtelijk te maken en ging toen aan de slag met ‘Zorgvastgoed op de kaart’. De feiten, cijfers en inzichten die dit opleverde, leidde tot een reductie van de claim naar 200 miljoen euro. ‘Zorgvastgoed op de kaart’ is bedoeld om efficiënt onderbouwing te vergaren bij vastgoedbeslissingen door VWS en gemeenten.”

4. Welke impact heeft ‘Zorg op de kaart’?

Henk: “In Nederland is de Randstad traditioneel het gebied waar investeerders hun pijlen op richten. Onderzoek laat echter een breder beeld zien. Want ook in de Achterhoek zijn triple A-locaties te ontdekken. De feiten en cijfers tonen namelijk aan dat de beroepsbevolking hier goed ontwikkeld is. Ook is er sprake van economische groei in deze regio en het inkomen per persoon stijgt. Toch investeren niet-lokale beleggers daar niet. Grotere beleggers als pensioenfondsen hebben maar beperkte tijd om zich in beleggingsaanbod te verdiepen. Zij gaan dan vooral af op informatie van de gemeenten en ontwikkelaars. Die bleek niet betrouwbaar. Dus investeren zij elders. Vrijwel altijd in het buitenland. Dat is de reden geweest om een vervolg op ‘Zorg op de kaart’ te ontwikkelen: ‘Assets op de kaart’.”

“Beslissingen kunnen nu sneller op feiten gebaseerd worden en minder op politiek”

5. Wat is het idee achter ‘Assets op de kaart’?

Andrew (senior business development manager op het gebied van buildings & infrastructures): “Wat geldt voor zorgvastgoed, speelt eigenlijk bij de hele vastgoedsector - inclusief banken, pensioenfondsen en beleggers. Daarom maken we nu een vervolgtoepassing, specifiek voor de vastgoedsector.”

Henk: “‘Assets op de kaart’ verwerkt demografische data, data over de gebouwde omgeving, bestedingsruimte, mobiliteit, de regionale economie en culturele ontwikkelingen. Het kan provincies, gemeentes, eigenaren van vastgoed en woningcorporaties ondersteunen in het maken van hun keuzes. Samen met het kenniscentrum Noorderruimte heeft TNO bijvoorbeeld met behulp van ‘Assets op de kaart’ onderzoek gedaan naar de effecten van krimp, woningisolatie en leefbaarheid van een buurt in Emmen. De wijk waar de corporatie woningisolatieverbetering wilde toepassen, bleek relatief slechte vooruitzichten op waardecreatie te hebben. De woningen in deze buurt waren niet zo gewild en investeringen zouden daar niet veel verandering in kunnen brengen. Investeren in meer gewilde wijken, zou een reëlere optie zijn.”

Andrew: “We kunnen stellen dat ‘Assets op de kaart’ en ‘Zorgvastgoed op de kaart’ kunnen bijdragen aan waardevermeerdering van (zorg)vastgoed, door de toekomst met onderbouwde modellen te voorspellen en niet alleen op gevoel te extrapoleren. Beslissingen kunnen nu sneller op feiten gebaseerd worden en minder op politiek.”

dossier

Potentiële markt voor koudgebakken keramische bakstenen in Malawi

3 apr '19 - 3 min
Mensen in Malawi wonen het liefst in een stenen huis, dus de vraag naar bakstenen is enorm groot. Bij de traditionele productie van bakstenen wordt er gebruik gemaakt... Lees meer
verhaal van de klant

Hoe Nederland zijn internationale koppositie in de tuinbouw kan behouden

2 okt '18 - 4 min
Negentig procent van de glazen kassen in de wereld is gebouwd en ingericht door Nederlandse bedrijven. Innovatie is echter een must om deze koppositie te behouden,... Lees meer
blik op de toekomst

Warmtepomp essentieel voor toekomst zonder aardgas?

2 mei '18 - 3 min
Na het besluit over het stoppen met gas uit Groningen is de discussie over nut en noodzaak van warmtepompen in alle hevigheid losgebarsten. Uiteindelijk gaan we... Lees meer
feiten & cijfers

Nieuw verkeersbelastingmodel voor bruggen levert miljardenbesparing op

5 apr '18 - 4 min
Dat stadsbruggen veel minder (zwaar) verkeer te verduren krijgen dan de drukke Van Brienenoordbrug is duidelijk. Toch gelden voor alle bruggen sinds enkele jaren... Lees meer
blik op de toekomst

De energietransitie, verstedelijking, digitalisering: kansen voor de installatiebranche

3 apr '18 - 4 min
Hoe ziet ons land er in 2025 uit? Hoe wekken we energie op? Hoe verwarmen we onze woningen, kantoren en fabrieken? Hoeveel apparaten zijn er op dat moment verbonden... Lees meer

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.