Hoe steden flexibel kunnen inspelen op de toekomst
6 juli 2017 • 1 min leestijd
Steden zijn in beweging en staan voor de grote opgave om de woonomgeving van steeds meer inwoners duurzaam en leefbaar te maken én te houden. Hoe ziet de stad van de toekomst eruit? In deze serie van artikelen besteedt TNO aandacht aan de adaptieve stad, de bereikbare stad en de duurzame stad. Dit keer: de adaptieve stad.
In de visie van TNO op de toekomst van de stad, staat de stad als systeem centraal ten dienste van haar stakeholders, onder wie in de eerste plaats de inwoners zelf. De stad is een knooppunt van fysieke, sociale en ICT-netwerken; een complex systeem waarin actoren en hun relaties de basis vormen en verbindingen continu veranderen. Het is belangrijk dat we de complexiteit van het stedelijke systeem, met al zijn afhankelijkheden en verbanden, beter gaan begrijpen om het duurzaam en toekomstbestendig te maken. Met andere woorden: lerend organiseren en deze lessen ook borgen.
“Het is belangrijk dat we de complexiteit van het stedelijke systeem, met al zijn afhankelijkheden en verbanden, beter gaan begrijpen om het duurzaam en toekomstbestendig te maken”
De adaptieve stad
De adaptieve stad kijkt naar de economisch vitale stad in haar regionale context, die nieuwe werkgelegenheid blijft creëren. Een stad is adaptief als ze zichzelf de maat kan nemen door naar de snelheid te kijken waarop de stad kan leren. Het gaat erom dat steden kunnen inspelen op datgene wat op ze afkomt, ze kunnen omgaan met verandering, en dat ze organisatorisch en procesmatig de slagkracht en flexibiliteit kunnen genereren die daarvoor nodig is. De slimheid en het leervermogen van een stad zit in de mensen. Daarom is het belangrijk dat een stad inclusief is. Een stad moet ook open en transparant zijn in haar besluitvorming. En niet alleen kunnen voorspellen maar ook kunnen handelen, door strategisch gebruik te maken van de data en informatie die zij tot haar beschikking heeft.
Paper: de adaptieve stad
Benieuwd hoe u als stad of regio flexibel kunt inspelen op de toekomst? Lees verder in de paper ‘De adaptieve stad’ of neem contact met ons op.