blik op de toekomst

Inzicht in explosiegrenzen verhoogt productiecapaciteit

22 november 2016 • 2 min leestijd

Zonder aanpassingen aan installaties of grote investeringen, een hogere productie en een lager energieverbruik in chemische fabrieken realiseren. Het is mogelijk door de veiligheidsgrenzen voor het werken met explosieve stoffen proefondervindelijk scherper te krijgen. TNO’er Robert Nijhuis legt uit hoe dit werkt.

Voor chemische fabrieken die werken met explosieve stoffen, gelden strenge veiligheidseisen en ‑limieten. Dit heeft impact op de capaciteit van de fabriek. Die kan daardoor onnodig lager zijn dan in feite mogelijk is. “De testprotocollen waarmee de zogeheten ‘operating windows’ worden bepaald, zijn gestandaardiseerd”, zegt Robert Nijhuis. “En in het algemeen levert dit heel ruime veiligheidsmarges op. Omdat we weten hoe die testen in elkaar zitten en we kennis hebben van de procescondities, zijn we in staat om die veiligheidsmarges verantwoord en wetenschappelijk onderbouwd aan te scherpen.”

Realistischere veiligheidsmarges

Dat de veiligheidsmarges in testprotocollen zo ruim zijn, ligt met name aan de hoeveelheid energie die wordt gebruikt in de testprotocollen. Nijhuis: “De onderzoeker laat bijvoorbeeld een massa op een mengsel vallen of hij brengt een stof op andere wijze tot ontploffing. Maar de hoeveelheid energie die hij daarvoor gebruikt, is vaak duizend tot tienduizend keer groter dan in werkelijkheid in de fabriek zal plaatsvinden. Een slimme aanpak brengt test en werkelijkheid meer met elkaar in overeenstemming. Zo komen we veel dichter in de buurt van de dagelijkse praktijk en kunnen we de veiligheidsmarges beter bepalen en optimaliseren, waarbij de veiligheidsniveaus gewaarborgd blijven.”

“Zonder feitelijke investeringen in de hardware, kan de fabrikant besparingen in de operationele kosten realiseren”

Lager energieverbruik

Als er meer inzicht is in de veilige marges, kan de productiecapaciteit omhoog. “Werkt de fabrikant met een oplossing van 30% gevaarlijke stof, en blijkt uit onze nieuwe test dat hij naar 33% zou kunnen gaan, dan betekent dat 10% extra doorzet. Dat heeft automatisch een gunstig effect op het energieverbruik. Tenslotte verwerk je meer product met dezelfde apparatuur en pompen. Vaak zien we ook een besparend effect in de verdere processing, vooral bij de scheiding door destillatie. Dat is dus een extra reductie van energie.”

Bewezen aanpak

“Zonder feitelijke investeringen in de hardware, kan de fabrikant besparingen in de operationele kosten realiseren”, vat Nijhuis samen. “Je hoeft er vrijwel niks voor in de fabriek te veranderen. We ontwikkelden een gestandaardiseerde service in een aantal stappen. In eerste instantie bekijken we per klant op welke manier de marges zijn vastgesteld en welke testen we kunnen aanscherpen. Vervolgens voeren we deze testen uit binnen onze bunkers. Alle resultaten en vervolgstappen worden met opdrachtgevers besproken. In diverse projecten hebben we deze aanpak al bewezen.”

Wat kunnen we voor u betekenen?

Wilt u ook de productiecapaciteit van uw chemische fabriek verhogen en het energieverbruik verlagen? Dan nodigen we u van harte uit om contact op te nemen.

blik op de toekomst

Hoe 'slim thermochroom glas' energie bespaart in huizen

9 mrt '21 - 3 min
Bij het Brightlands Materials Center (een samenwerking tussen TNO en de provincie Limburg) wordt gewerkt aan slimme thermochrome coatings voor op ramen. Die kunnen... Lees meer
blik op de toekomst

Printdrogen verbetert gecontroleerde afgifte van medicijnen

13 jun '17 - 1 min
Een meer gecontroleerde afgifte van actieve stoffen in medicijnen om over- en onderdosering te voorkomen. Met TNO’s printdroogtechnologie is dat mogelijk. Medio... Lees meer
op de werkvloer

VoltaChem: elektrificering van de chemische industrie

1 jun '15 - 3 min
Hoe kun je gebruikmaken van duurzame elektriciteit in de chemische industrie? Dat onderzoeken ECN en TNO samen met bedrijven in Shared Innovation Program VoltaChem.... Lees meer