mkb

Kan een belevingscabine helpen bij stressbestrijding?

11 april 2017 • 4 min leestijd

Door onder meer geluid, geur, temperatuur, smaak- en lichtfrequenties te gebruiken, worden realistische belevingen in de Sensory Reality POD gecreëerd. Ondernemer Fred Galstaun bedacht deze interactieve cabine waarin je thuis kunt ontspannen. Momenteel wordt onderzocht of de belevingscabine breder inzetbaar is. “Er wordt nu getest of de kwaliteit van leven bij mensen met een verstandelijke beperking erdoor verhoogd kan worden.”

“Vier jaar geleden had ik een burn-out en kwam ik op het strand voor het eerst tot rust”, vertelt Fred Galstaun, ondernemer in infraroodsauna’s. “Er gebeurde iets waardoor ik me beter voelde. Maar waar kwam dat nou door? Was het de temperatuur, het zonlicht, het geluid van de zee, het briesje? Deze elementen vormden samen een multi-sensorisch ritme. Als ondernemer in infraroodsauna’s denk ik ‘inside the box’ en zo ontstond al snel het idee om alles los van elkaar na te bootsen en in een cabine samen te brengen, zodat je thuis daarin kunt ontspannen. Daarop besloot ik het bedrijf SENSIKS op te richten.”

Onvoldoende kennis over biofeedback

Een belevingscabine bouwen die door het stimuleren van alle zintuigen een realistische beleving creëert, is wel iets anders dan het bouwen van een infraroodsauna. Voor de ontwikkeling van het eerste prototype zocht Galstaun daarom hulp van andere specialistische mkb’ers en de TU Delft. Galstaun: “Het eerste prototype had alleen licht- en geluidselementen. Op dat moment hadden we nog niet de kennis om een multi-sensorische beleving te creëren. Ook wisten we niet hoe we biofeedback, zoals hartslag en hersengolven, konden inzetten om te zien hoe iemand op de stimuli reageert.”

Geur vangen

Op een beurs kwam Galstaun in contact met TNO en ontstond het idee voor een Technologie Cluster. “In vijf workshops deelde TNO veel kennis met ons. Van tevoren hadden we doelen en vraagstukken geformuleerd: met welke hardware kunnen we reacties van het lichaam meten? En wat zegt dat over het stressniveau of de emoties van een persoon? Maar ook: waarom ontspan je in de natuur en hoe kun je geur vangen? Het voordeel van de samenwerking met TNO is ook dat ons product meteen wetenschappelijk onderbouwd is”, vertelt Galstaun.

“Met Radboud Universiteit wordt onderzocht of de cabine effectief is bij de behandeling van stressbestrijding, traumaverwerking en dementie”

Meer ontspannen

Met deze nieuwe kennis van TNO op zak bouwde het team verder aan de belevingscabine. Eind 2016 lanceerde SENSIKS de Sensory Reality POD. De modulair opgezette cabines worden gemaakt van duurzame materialen, zoals bamboe. Alles wordt lokaal geproduceerd en door slim gebruik te maken van materialen, techniek en design, blijft de cabine betaalbaar. In de cabine worden geluid, geur, temperatuur, luchtstroom, trilling, smaak- en lichtfrequenties gebruikt om de meest realistische belevingen te creëren. ‘Heart Rate Variability’ (HRV), huidgeleiding en ademhaling worden gemeten door biometrische sensoren, om te achterhalen hoe de gebruiker reageert op een beleving. Komt hij echt meer ontspannen uit de cabine? Daardoor weet de belevingscabine hoe de gebruiker zich voelt en kan daarop ingespeeld worden.

Herinneringen oproepen

De nieuwe belevingscabine leidt zelfs tot een nieuwe productcategorie: ‘Sensory Reality’. Galstaun: “Als je iets beleeft, krijg je input van alle zintuigen. Je brein maakt daar vervolgens een eigen realiteit van. Een beleving is dan ook heel persoonsgebonden. ‘Sensory Reality’ is een nieuwe productcategorie die belevingen en ervaringen kan nabootsen. Zo kun je jouw belevingen delen met de rest van de wereld. Een soort Instagram dus, maar dan met belevingen. Met de belevingscabine is het ook mogelijk om nieuwe belevingen te ervaren die stress verlagen of om herinneringen op te roepen.”

Hormonale reacties meten

De Sensory Reality POD lijkt breder inzetbaar dan alleen voor thuis. “Na de lancering bleek er uit verschillende hoeken interesse te zijn”, zegt Galstaun. “Momenteel wordt getest of de kwaliteit van leven bij mensen met een verstandelijke beperking ermee verhoogd kan worden.” Stichting Philadelphia Zorg test de belevingscabine de komende drie maanden wekelijks met 25 proefpersonen met een verstandelijke beperking. TNO gaat Stichting Philadelphia helpen met het meten van hormonale reacties. Kunnen er verbanden worden gelegd? En hoe kunnen emoticons worden ingezet om de interactie te verbeteren met patiënten, die niet in staat zijn hun emoties via gelaatstrekken uit te drukken? Ook wordt met Radboud Universiteit onderzocht of de cabine effectief is bij de behandeling van stressbestrijding, traumaverwerking en dementie. Aan defensie is inmiddels een beleving gepresenteerd, die getraumatiseerde militairen mogelijk kan helpen met de verwerking van posttraumatische stressstoornissen (PTSS). 

“Het is ook mogelijk om nieuwe belevingen te ervaren die stress verlagen of om herinneringen op te roepen”

Intensere reclame

Daarnaast ziet Galstaun ook voor mkb’ers in de entertainmentindustrie grote kansen. “Met de cabine kun je thuis hele realistische belevingen creëren. Dat is bijvoorbeeld interessant voor het ontwikkelen van games. En wat dacht je van de marketingindustrie? Een reclame kan door het prikkelen van alle zintuigen veel intenser overkomen. De mogelijkheden zijn legio en we hebben nog lang niet alle toepassingen ontdekt.”

Innoveren door kennis

TNO ondersteunt innovatieve mkb-bedrijven onder meer met kennisoverdracht op het gebied van technologie. Een Technologie Cluster is een voorbeeld van een project waarin bestaande kennis van TNO wordt overgedragen aan een groep van minimaal vijf mkb-bedrijven. Ondernemers kunnen zo op een laagdrempelige manier kennis over de mogelijkheden opdoen en direct aan de slag gaan met de betreffende technologie. “Het Technologie Cluster voor de ontwikkeling van de belevingscabine is een goed voorbeeld van hoe de kennis van TNO bijdraagt aan het beantwoorden van een gezamenlijke vraag van mkb'ers om innovatie te realiseren", aldus projectleider Liselotte Kroon.

Bent u geïnteresseerd in de belevingscabine of wilt u weten wat TNO voor uw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact op met Liselotte Kroon voor meer informatie.

mkb

Kan een belevingscabine helpen bij stressbestrijding?

11 apr '17 - 4 min
Door onder meer geluid, geur, temperatuur, smaak- en lichtfrequenties te gebruiken, worden realistische belevingen in de Sensory Reality POD gecreëerd. Ondernemer... Lees meer
innovatie

TNO’s Technology Transfer: springplank voor ondernemend talent

8 sep '17 - 5 min
Meer innovaties sneller naar de markt brengen. Dat is de ambitie van het onlangs gestarte programma Technology Transfer van TNO, waar nu al zo’n twintig projecten... Lees meer
dossier

Welke kansen biedt blockchain voor de industrie?

31 jul '17 - 2 min
Blockchaintechnologie zet steeds meer voet aan de grond binnen het bedrijfsleven, onder meer door de belofte van efficiëntieverbeteringen in verschillende sectoren.... Lees meer
dossier

Met blockchain dingen doen die onmogelijk leken

28 jul '17 - 5 min
Hoe draai je met een aantal bedrijven of overheden succesvol een blockchain? Welke toepassingen zijn kansrijk? Wat kan blockchain bijvoorbeeld betekenen voor de... Lees meer
dossier

Pilot toont dat blockchain en agrifood een vruchtbare combinatie zijn

28 jul '17 - 3 min
Het project ‘Blockchain for Agrifood’ is een pilot van TNO en Wageningen University & Research dat als doel heeft om te kijken welke impact blockchaintechnologie... Lees meer
dossier

Wat kan blockchain voor start-ups betekenen?

28 jul '17 - 4 min
Blockchain biedt mogelijkheden voor allerlei bedrijven en sectoren. De verwachting is dat juist ook start-ups van deze technologie kunnen profiteren. De Brightlands... Lees meer

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.