dossier

Met blockchain dingen doen die onmogelijk leken

28 juli 2017 • 5 min leestijd

Hoe draai je met een aantal bedrijven of overheden succesvol een blockchain? Welke toepassingen zijn kansrijk? Wat kan blockchain bijvoorbeeld betekenen voor de sharing economy, device autonomy en autonomy of things? In het programma Techruption ontwikkelen KPN en TNO samen met geïnteresseerde consortiumpartners een reeks praktijkcases.

“Techruption is een programma van de Brightlands Smart Services Campus”, vertelt Douwe van de Ruit van KPN. “Daarin onderzoeken we de toepassingsmogelijkheden van blockchain. Op korte termijn kun je denken aan snelle, innovatieve en creatieve start-ups die we graag een boost geven. Op langere termijn gaat het onder andere om een bijdrage aan de sharing economy en geeft het nieuwe mogelijkheden in multi-stakeholderscenario’s voor organisaties.” Oskar van Deventer van TNO vult aan: “In dit programma starten we een consortiumblockchain om te leren welke toegevoegde waarde dat heeft, wat ervoor nodig is om zo’n blockchain in de lucht te houden en om er Techruption-praktijkcases op te draaien.”

Blockchain en de sharing economy

“De sharing economy is een evolutionaire ontwikkeling waarbij partijen steeds directer met elkaar zakendoen, zonder dat er een tussenpersoon aan te pas komt”, legt Van de Ruit uit. “Als ik iemand 10 bitcoin geef, dan is die transactie betrouwbaar omdat er meerdere digitale getuigen zijn. Blockchain heeft alles in zich, om het proces goed te ondersteunen. Dat principe zou je ook kunnen loslaten op de app waarmee je spullen leent van mensen in de buurt. Als ik mijn boormachine uitleen aan de buurman van tien huizen verderop, dan moet ik erop vertrouwen dat ik die boormachine ook weer terugkrijg en dat er een bepaalde rating van die buurman beschikbaar is. Baseer je die app op blockchain, dan is iedereen getuige van elke transactie.”

“In dit programma starten we een consortiumblockchain om te leren welke toegevoegde waarde dat heeft en wat ervoor nodig is om zo’n blockchain in de lucht te houden”

Blockchain en het internet of things

Een ander voorbeeld waarbij de nieuwe manier van denken van waarde kan zijn, is in de voorziening van een service. “We hebben straks miljoenen sensoren overal in het land: het internet of things. In de meeste sensoren zit een batterij. Zou het niet mooi zijn als een apparaat zelf aangeeft dat de batterij bijna leeg is. En dat het vervolgens een microtaak publiceert op een platform waarop mensen zich kunnen inschrijven. Iemand vervangt de batterij, de sensor bevestigt dat het is gebeurd en een op blockchain gebaseerde wallet geeft – volledig transparant – ter plekke een vergoeding. Zo koppel je peer-to-peer aan internet of things en ben je af van hoge voorrijkosten.”

Blockchain en device autonomy

“Als je de technologie van een apparaat wat rijker maakt, bijvoorbeeld met een NFC SIM en een blockchain-wallet, dan kan het ineens draadloos deelnemen aan het economische verkeer”, vervolgt Van de Ruit. “Dan praat je over een toenemende device autonomy. Dus een sensor in een wasmachine meet bijvoorbeeld dat het wasmiddel op is of dat een onderdeel kapotgaat, en het apparaat bestelt zelf alvast wasmiddel of het nieuwe onderdeel. Talking things, smart things, alles lijkt slim tegenwoordig. We beschouwen apparaten zelfs steeds meer bijna als mensen. Die neiging om niet-levende dingen met technologie tot leven te wekken noem ik autonomy of things.”

“Blockchain kan in de context van internet of things worden ingezet voor het waarborgen van de integriteit van data, zodat deze onweerlegbaar worden vastgelegd en door meerdere partijen kunnen worden geverifieerd”

Sensordata

Van de Ruit: “Blockchain kan in de context van internet of things worden ingezet voor bijvoorbeeld het waarborgen van de integriteit van data, zodat deze onweerlegbaar worden vastgelegd en door meerdere partijen kunnen worden geverifieerd. Verder heeft een sensor met een blockchain-wallet wellicht de mogelijkheid om zelf peer-to-peertransacties uit te voeren, waarvan meerdere partijen getuigen kunnen zijn zonder tussenkomst van een trusted third party. Device autonomy neemt vervolgens toe op het moment dat technologieën als blockchain, machine learning en andere vormen van kunstmatige intelligentie worden ingezet. Met blockchain kan je sensoren dan laten deelnemen aan het economische verkeer, met als uitzonderlijke eigenschap dat transacties kunnen worden geprogrammeerd met bepaalde condities waaronder ze moeten worden uitgevoerd. Dit wordt geregeld in zogenaamde smart contracts die ook onderdeel zijn van de blockchain en daarmee onweerlegbaar en niet zijn aan te passen.”

Verbinden van partijen

“Door ideevorming komen we samen tot praktijkcases, leren we van blockchain en helpen we de Nederlandse industrie te innoveren”, zegt Van Deventer. “In Techruption passeert van alles de revue, van schuldhulpverlening en persoonsidentificatie tot pensioenwaardeoverdracht. We gaan met elkaar zitten en het exploreren. De ene keer valt een onderwerp af, de andere keer leidt het tot een proof of concept en een pilot. De rol van TNO bestaat uit het verbinden van partijen, het creëren van een gedeelde kennisbasis en het leveren van expertise over specifieke onderwerpen die relevant zijn voor die desbetreffende case. Samen met Techruption-bedrijven werken we aan verschillende technische issues, maar ook aan zaken die gerelateerd zijn aan bestuur, bedrijfsmodellen of juridische uitdagingen. KPN heeft waardevolle assets in huis: een landelijk mobiel netwerk, de simkaart, het LoRa-netwerk (technologie die kleine hoeveelheden informatie kan uitwisselen tussen objecten en systemen bij een ultralaag stroomverbruik, red.), hosting, cloud, blockchain, enzovoorts. Deze en andere ingrediënten handig combineren, levert praktijkcases op voor bestaande en startende ondernemingen.”

“Wat ik zo leuk vind aan de blockchainhype, is dat opeens een hele hoop mensen weer durven te denken aan dingen die onmogelijk lijken”

Weer durven dromen

“Wat ik zo leuk vind aan de blockchainhype, is dat opeens een hele hoop mensen weer durven te denken aan dingen die onmogelijk lijken. Vaak gaat het niet eens over blockchain, maar is de hype vooral een trigger om weer te durven dromen”, besluit Van Deventer, die het leuk vindt om over mogelijkheden en dromen te praten, maar als expert ook met beide benen op de grond staat. “Bedrijven en overheden die benieuwd zijn naar de mogelijkheden van blockchain of zich bij Techruption willen aansluiten vertel ik er graag meer over.”

meer over blockchain

Blockchain: van automatisch afrekenen voor energie tot betalen zonder bank

Video: wat is blockchain?

Techruption biedt omgeving en voorwaarden om blockchain te laten floreren

Gaan blockchain en democratie samen?

Blockchain zet extra vaart achter containertransport in Rotterdamse haven

Blockchain security by design: innovatie en beveiliging hand in hand

Welke kansen biedt blockchain voor de industrie?

Wat kan blockchain voor start-ups betekenen?

Pilot toont dat blockchain en agrifood een vruchtbare combinatie zijn

TNO & BLOCKCHAIN

Meer weten over hoe TNO bijdraagt aan de ontwikkeling van blockchain-technologie?

Lees meer
dossier

Welke kansen biedt blockchain voor de industrie?

31 jul '17 - 2 min
Blockchaintechnologie zet steeds meer voet aan de grond binnen het bedrijfsleven, onder meer door de belofte van efficiëntieverbeteringen in verschillende sectoren.... Lees meer
dossier

Pilot toont dat blockchain en agrifood een vruchtbare combinatie zijn

28 jul '17 - 4 min
Het project ‘Blockchain for Agrifood’ is een pilot van TNO en Wageningen University & Research dat als doel heeft om te kijken welke impact blockchaintechnologie... Lees meer
dossier

Wat kan blockchain voor start-ups betekenen?

28 jul '17 - 4 min
Blockchain biedt mogelijkheden voor allerlei bedrijven en sectoren. De verwachting is dat juist ook start-ups van deze technologie kunnen profiteren. De Brightlands... Lees meer
dossier

Blockchain: van automatisch afrekenen voor energie tot betalen zonder bank

6 jun '17 - 4 min
Een huis kopen zonder notaris, veilig geld overmaken zonder een bank, belasting betalen zonder aangifte te doen: Blockchain moet het allemaal mogelijk maken. TNO... Lees meer
column

Gaan blockchain en democratie samen?

6 jun '17 - 4 min
Vorige maand ben ik Nederlander geworden. Ik behoud ook mijn Britse nationaliteit, maar gezien de aankomende Brexit heb ik liever geen problemen met mijn verblijfsstatus... Lees meer