innovatie

Met hightech-folie vingerafdrukken scannen op hele telefoonscherm

28 augustus 2018 • 2 min leestijd

Onderzoekers van Holst Centre in Eindhoven en Imec in Leuven demonstreerden onlangs een veelbelovende nieuwe technologie: een hightech-folie die vinger- en palmafdrukken op een groter oppervlak kan scannen. En dat met een hoge resolutie en tegen lage kosten. Het is mogelijk dankzij dunne film-technologie.

Een flinterdunne folie. Slechts 0,1 millimeter dik. Hoe kun je daarmee vinger- en palmafdrukken scannen? “Dat kan doordat we fotodiodes en speciale dunne film-transistors in die folie hebben verwerkt”, legt Hylke Akkerman uit. Hij is programmamanager bij Holst Centre op de High Tech Campus in Eindhoven. Holst Centre is een samenwerkingsverband tussen TNO en het van origine Belgische onderzoekscentrum Imec.

Vingerafdruk lezen en hartslag registreren

“Doordat de huid licht reflecteert, kunnen de sensoren met behulp van dat gereflecteerde licht een vinger- of palmafdruk lezen”, vervolgt Akkerman. “Daarbij detecteren ze ook licht dat voor de reflectie ietwat in de huid is doorgedrongen. Zo zijn de sensoren in staat om een hartslag te registreren. Op die manier is te verifiëren dat de vinger- of palmafdruk van een levend persoon komt.”

“Je kunt een röntgendetector van kunststof folie buigen. Daarom past zo’n mobiel systeem in een ambulance. Ideaal voor spoedgevallen”

Politie, douane en FBI

De vinger- en handpalmscans zijn zo gedetailleerd dat ze door officiële instanties gebruikt kunnen worden, zoals de politie of de douane. “Afgelopen voorjaar hebben we een demonstratie gegeven tijdens het toonaangevende Society for Information Display (SID) symposium in Los Angeles. Daar toonden we een dunne film-vingerafdrukscanner met een resolutie van 500 ppi. Die scanner voldoet zelfs aan de hoge standaarden van de FBI.”

Hightech-folie voor smartphones

Holst Centre is momenteel volop in gesprek met producenten van smartphones. De nieuwe technologie is heel goed te gebruiken in telefoondisplays. “Je ziet dat de displays van smartphones steeds groter worden. Tegelijkertijd is er steeds meer vraag naar vingerafdrukidentificatie”, vertelt Akkerman. “Het is al mogelijk om via je vingerafdruk in te loggen of betalingen te doen. Vaak zit die sensor in de homebutton. Nu de rand van smartphones steeds smaller wordt, zie je dat die homebutton verdwijnt. Onze oplossing: een folie die het hele display geschikt maakt voor vingerafdrukidentificatie.”

“Onze dunne film-vingerafdrukscanner met een resolutie van 500 ppi voldoet aan de hoge standaarden van de FBI”

Schappelijke prijs

“Displayfabrikanten maken momenteel al gebruik van dunne film-technologie”, vervolgt Akkerman. “Zij hanteren processen die nodig zijn om deze folies aan te brengen. Voor hen zal het daardoor geen grote overgang zijn, maar ze kunnen dan telefoons aanbieden waarvan het hele scherm een scanner is voor vingerafdrukken. En dat voor een schappelijke prijs. De kans is groot dat deze technologie straks in veel smartphones is te vinden.”

Mobiele röntgenapparatuur

De folie om vingerafdrukken te scannen is de meest recente toepassing van dunne film-technologie. “De technologie kan bijvoorbeeld ook voor medische beeldvorming worden ingezet”, vervolgt Akkerman. “Op de Eerste Hulp maken ze regelmatig een röntgenfoto. De huidige röntgendetectoren zijn zwaar en kwetsbaar. Daardoor gaan ze regelmatig stuk. Samen met Philips Research hebben we een dunne film-röntgendetector ontwikkeld. De eigenschappen hiervan zijn inmiddels zo goed dat ze voldoen aan de strenge eisen die voor medische toepassingen gelden. En het mooie is: dankzij die folie zijn er kleinere en lichtere röntgenapparaten mogelijk die bovendien een stuk robuuster zijn. Omdat je een röntgendetector van kunststof folie kunt buigen, past zo’n mobiel systeem ook in een ambulance. Ideaal voor spoedgevallen.”

“We werken aan een manier om met folies een vliegtuigvleugel op scheuren en corrosie te scannen”

Vliegtuigvleugels scannen en folie voor schoenzolen

Daarnaast werkt Holst Centre onder meer aan een manier om met folies een vliegtuigvleugel op scheuren en corrosie te scannen. Of schoenen waarin in de zool een folie zit verwerkt, die aangeeft hoe de drukverdeling is als je beweegt. “Voor dat soort toepassingen zijn er weer andere dunne film-technologieën nodig”, besluit Akkerman. “Maar ook die oplossingen zullen over een paar jaar beschikbaar zijn.”

Wilt u meedenken over toepassingen?

Dunne film-technologie maakt nog veel meer toepassingen mogelijk. Ideeën voor een specifieke oplossing? Neem dan contact op met Holst Centre: contact@holstcentre.com. Bellen kan ook: +31 (0)040 40 20 400.

Meer informatie
innovatie

SEL-methode beoordeelt de maatschappelijke ‘readiness’ van een innovatie

3 nov '20 - 3 min
Wanneer is een innovatie klaar om op de markt gebracht te worden? Innovatieontwikkelaars houden in het innovatieproces vaak nog te weinig rekening met maatschappelijke... Lees meer
innovatie

Sensoren helpen gezondheidsrisico’s bij bakkers voorkomen

20 mei '20 - 4 min
Blootstelling aan meelstof is een serieus risico voor de gezondheid van bakkers. TNO doet in het kader van het programma ‘working-life exposoom’ onderzoek naar blootstelling... Lees meer
innovatie

Licht als verdediging? Laser haalt ongewenste drones neer

19 mei '20 - 2 min
Bijna 300.000 kilometer per seconde. Dat is de lichtsnelheid, en dus ook de snelheid van laserlicht. Sneller dan welk projectiel dan ook. Daarbij is een laser nauwkeurig... Lees meer
innovatie

Het eerste Europese online quantumcomputer-platform

20 apr '20 - 3 min
Het ontwikkelen van een werkende quantumcomputer houdt topuniversiteiten en ‘quantum hubs’ van China tot Amerika én Nederland bezig. TNO werkt binnen QuTech met... Lees meer
innovatie

Brains4corona: coronacrisis bestrijden met innovatiekracht

9 apr '20 - 4 min
De coronacrisis heeft grote impact op onze samenleving en de wereldeconomie. TNO zet daarom haar innovatiekracht in om een bijdrage te leveren aan de bestrijding... Lees meer

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.