dossier

MUD-demonstrator detecteert mijnen onder zee

1 oktober 2015 • 1 min leestijd

Mijnen en explosieven opsporen die diep in de modder begraven liggen – TNO’s MUD-demonstrator maakt het mogelijk. Het helpt de ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken om de veiligheid in havengebieden bij terroristische dreiging te helpen waarborgen.

Mijnenjagers zijn al in staat om objecten onder water of op de zeebodem te vinden, maar voor detectie van dieperliggende objecten bestonden nog geen efficiënte technieken. Daarom bouwde TNO in opdracht van de Defensie Materieel Organisatie de MUD-demonstrator, een geavanceerd sonarsysteem aan boord van een speciaal gebouwd vaartuig. De hardware werd door verschillende bedrijven geproduceerd en de software is uit eigen huis.

Betere beelden dankzij pings

Het sonarsysteem zendt en ontvangt breedbandig op lage frequenties volgens het side-looking sonarprincipe. Dit levert een grote dekking op. Het is ook een synthetische apertuursonar: de beelden worden opgebouwd door integratie van een grote hoeveelheid pings. Dit zorgt voor contrastrijkere en scherpere beelden die de bemanning helpen verdachte objecten te detecteren en classificeren. Nadat een gebied is gescand en in kaart gebracht, kunnen duikers van de Marine de gevonden objecten uitgraven en onschadelijk maken.

Testtuin MUD-demonstrator

De eerste demonstrator bestond uit geleende componenten. Toen was aangetoond dat het concept werkte, bouwden de onderzoekers een tweede demonstrator om vaker mee te experimenteren. Een proefvaart in een slibachtige testtuin in het haringvliet bevestigde een verbeterde werking.

Goede resultaten BURMIN

Voor het Europese project BURMIN volgde begin september een reis naar Polen, waar het sonarsysteem ook in een zandbodem werd beproefd. De eerste resultaten zijn zeer veelbelovend.

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.