blik op de toekomst

Nieuwe fase SolaRoad: ook autoweg gaat elektriciteit opwekken

7 maart 2019 • 3 min leestijd

Het begon met een fietspad in Noord-Holland dat wereldwijd belangstelling trok als eerste wegdek dat energie opwekt. De SolaRoad-technologie wordt inmiddels op verschillende plaatsen in Nederland en in Frankrijk toegepast. Nu gaat de volgende fase in: projecten met zwaar verkeer op de openbare weg. Want als een deel van ons 140.000 kilometer lange wegennet elektriciteit zou produceren, kan dat een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie.

Zonnewegdek SolaRoad op weg naar grootschalige toepassing

Lees meer

SolaRoad
“Een van de belangrijkste uitdagingen voor het grootschalig winnen van zonne-energie is het inpassen van zonnepanelen in onze schaarse ruimte”, zegt Sten de Wit, commercieel directeur van SolaRoad BV. “Je kunt niet onbeperkt weilanden of wateroppervlakken van zonnepanelen voorzien. Dus moet je slim gebruik maken van wat er al is, zoals daken, gevels of wegen. Ons wegennet heeft opgeteld een verhard oppervlak van zo’n 1.200 vierkante kilometer. Door de geschikte delen hiervan uit te rusten met zonnepanelen zou tenminste tien procent van onze elektriciteitsbehoefte zijn af te dekken. En een derde van ons wegennet kan voldoende energie produceren om negen miljoen elektrische auto’s te voeden.”

Stap naar opschaling

Het principe is simpel: de weg wordt bedekt met robuuste zonnepanelen, afgedekt door een transparante en stroeve coating. Zonlicht valt door de coating op de kristallijn silicium zonnecellen, waar het wordt omgezet in elektriciteit. De uitdaging was zoveel mogelijk licht opvangen en tegelijkertijd sterk genoeg zijn om er voertuigen over te laten rijden. Voor fietsverkeer is hiermee al in verschillende projecten ervaring opgedaan, maar belasting door bussen of zwaar vrachtverkeer is een ander verhaal. Het SolaRoad wegdek is de afgelopen jaren geschikt gemaakt voor toepassing op wegen met zwaar verkeer, in nauwe samenwerking met TNO en Strukton. De provincies Noord- en Zuid-Holland passen deze zonnewegdekken nu voor het eerst toe in twee projecten: een busbaan langs de N218 bij Spijkenisse en de parallelweg van de Fokkerweg (N232) bij Schiphol.

Grootschalige toepassing nodig

“Nu we hebben bewezen dat elektriciteit opwekken in fietspaden werkt, is dit een logische volgende stap”, aldus prof. dr. Wim Sinke, hoofdonderzoeker zonne-energie bij ECN part of TNO. “We moeten naar grootschalige toepassing van deze techniek, volume maken, schaalvoordelen realiseren. Als dat gebeurt wordt de technologie goedkoper en komen we in een positieve spiraal. Pilots zijn hierin een essentiële stap. We gaan aantonen dat SolaRoad ook werkt als er zwaar verkeer langdurig en intensief overheen rijdt. Als eenmaal gebleken is dat de weg veilig en betrouwbaar is terwijl deze substantieel energie levert, komt de stap naar marktintroductie dichterbij.”

Duurzame innovaties

De provincies zijn actief in het stimuleren van duurzame innovaties rond mobiliteit en infrastructuur die leiden tot een schoner milieu, energiebesparing en -opwekking.
In Zuid-Holland wordt 100 meter van een busbaan bij bedrijventerrein Halfweg-Molenwatering bij Spijkenisse voorzien van zonnepanelen. In Noord-Holland gaat het om een weg waarover vrachtverkeer van en naar een groot distributiecentrum rijdt. Beide provincies willen als wegbeheerders ervaring opdoen met het beheer, onderhoud en in de toekomst ook aanbesteding van zonnewegdekken. Interessant is wat het verschil zal zijn in energie-opbrengst tussen wegdek waarover bussen met een min of meer vaste frequentie en gewicht rijden en het veel intensievere en in belasting variërende vrachtverkeer. De projecten worden gedurende drie jaar gemonitord.

Permanent monitoren

Alles wordt permanent nauwkeurig gemeten door de sensoren in het wegdek en in de omgeving. Beide proeflocaties krijgen ook een weerstation om de invloed van temperatuur, zon-instraling, wind en andere omstandigheden op de opgewekte hoeveelheid energie te kunnen vaststellen.
“Het zijn op de weg totaal andere condities dan die van panelen op een dak. We gaan dat allemaal zorgvuldig monitoren. De meetresultaten geven essentiële informatie over de prestaties van de wegdekken en wat we daaraan in de toekomst nog kunnen verbeteren”, zegt Sten de Wit.

“Voor de energietransitie is een mix aan innovaties nodig waar wegen met zonnepanelen een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren.”

Provincie als launching customer

De pilot met de busbaan bij Spijkenisse is een van de vele projecten binnen het programma energietransitie in mobiliteit en infrastructuur van de provincie Zuid-Holland. “Daarbij nemen we in een aantal gevallen de rol op ons van launching customer”, zegt programmamanager ir. Jan Ploeger. “Er is een werkend product, maar marktintroductie is een te groot risico. Het is voor marktpartijen dan moeilijk om aan financiering te komen voor verdere ontwikkeling. Dan kan de provincie hier een stimulerende rol spelen. Door als publieke opdrachtgever innovatieve producten in te kopen, geven we de markt het signaal dat we er vertrouwen in hebben. Dat vormt hopelijk de opmaat naar marktintroductie en grootschalig gebruik.”

De provincie werkt samen met Noord-Holland en andere provincies aan de vorming van een inkoopconsortium om straks massaal producten als zonnepanelen voor de weg aan te schaffen. Als het proefproject de verwachtingen waarmaakt, volgt een inventarisatie van welk deel van de vele honderden kilometers provinciale weg is om te dopen in een SolaRoad. Ook moet dan blijken in hoeverre de extra opbrengsten van een weg met zonnepanelen opwegen tegen de extra kosten in vergelijking met een geasfalteerde weg. “Voor de energietransitie is een mix aan innovaties nodig waar wegen met zonnepanelen een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren.”

Zonnewegdek SolaRoad op weg naar grootschalige toepassing

Lees meer

SolaRoad
blik op de toekomst

Hoe een duurzaam bedrijventerrein zorgt voor enorme CO2-reductie

12 jan '21 - 2 min
Er gebeurt tegenwoordig veel om de gebouwde omgeving energieneutraal te krijgen. Hierbij worden bedrijventerreinen vaak nog over het hoofd gezien. Terwijl daar juist... Lees meer
blik op de toekomst

Samen energiearmoede aanpakken

23 nov '20 - 4 min
De energievoorziening van de toekomst moet duurzaam, betaalbaar en rechtvaardig zijn. Toch kan zo'n 8% van de Nederlanders de rekening nauwelijks betalen. Ze zitten... Lees meer
blik op de toekomst

Podcast Insights seizoen 2 #33: Energiearmoede

9 nov '20 - 1 min
Luister in deze podcast naar een gesprek met professor Heleen de Coninck (klimaatwetenschapper en verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven en de Radboud... Lees meer
blik op de toekomst

Podcast Insights seizoen 2 #30: Hoe ziet een industrie zonder fossiele brandstoffen eruit?

17 sep '20 - 1 min
In deze nieuwe aflevering gaan TNO-experts Faruk Dervis en Robert de Kler in gesprek met Alice Krekt, Directeur Climate Program van Deltalinqs. Ze praten onder andere... Lees meer
blik op de toekomst

Nieuwe generatie windturbines: groot, groter, grootst

24 aug '20 - 3 min
Terwijl de metingen door TNO aan de Haliade-X, de grootste windturbine ter wereld, op de Maasvlakte nog in volle gang zijn, werken experts alweer aan de volgende... Lees meer

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.