dossier

Op naar een efficiëntere logistieke wereld

1 juni 2015 • 2 min leestijd

Door beter informatie uit te wisselen kunnen logistieke partijen veel tijd en geld besparen. Meer logistieke efficiëntie zorgt bovendien voor minder broeikasgassen en meer ruimte op de snelweg. Binnen het Europese onderzoeksproject iCargo ontwikkelde TNO technieken die dit mogelijk maken.

Er werd al jaren gezocht naar een oplossing voor inefficiënte logistieke trajecten. Ouderwetse papieren vrachtbrieven en bureaucratische rompslomp. Wegen die dichtslibben met vrachtwagens die bovendien vaak halfleeg zijn. Containers die op de kade blijven staan. Dat alles moest te voorkomen zijn door betere samenwerking tussen logistieke partijen. Maar hoe?

Een goede logistieke afstemming

“Logistieke waarde is een belangrijk agendapunt in Nederland en Europa”, vertelt TNO-onderzoeker Matthijs Punter. “Allerlei onderzoeksmodellen toonden aan dat het mogelijk was om bijvoorbeeld de CO2-uitstoot te verminderen door betere logistieke afstemming. Nu zijn bijvoorbeeld veel vrachtwagens op hun terugweg leeg; door hun laadruimte te vullen met nieuwe vracht voorkom je extra ritten. Alleen kwam de toepassing van die modellen nooit van de grond.”

Uitwisseling van informatie

Het Europese iCargo-consortium, met TNO als partner, heeft daarom onderzoek gedaan naar nieuwe technieken voor informatie-uitwisseling tussen logistieke partijen. “Die informatie-uitwisseling is essentieel voor een logistieke efficiëntieslag, maar vereist de nodige bereidwilligheid”, legt Punter uit. “Logistieke modellen, techniek en bedrijfsmodellen moeten op elkaar afgestemd zijn. Uit onze gesprekken met allerlei logistieke partijen bleek vooral, dat ze zelf controle willen houden over de informatie. Zelf kunnen beslissen over wie de informatie kan inzien en wie niet, is essentieel. Op dat punt ging het in het verleden vaak mis.”

“Die informatie-uitwisseling is essentieel voor een logistieke efficiëntieslag, maar vereist de nodige bereidwilligheid”

Hobbels op de weg

Ook technisch gezien waren er hobbels op de weg. Informatie uitwisselen via ICT klinkt vanzelfsprekend, maar hoe ontwikkel je een systeem dat goedkoop is, eenvoudig in het gebruik en waar honderden partijen mee kunnen werken zonder bestaande investeringen in ICT overboord te hoeven gooien?

Een decentrale aanpak

“Voorheen waren er wel experimenten met een centraal informatiesysteem waar iedereen al zijn data in moest stoppen”, zegt Punter. “Maar dat is erg problematisch in een dynamische omgeving als de logistieke sector. In iCargo kiezen we voor een decentrale aanpak. We hebben technieken en standaarden voor informatie-uitwisseling ontwikkeld die aansluiten op alle bestaande systemen.” Met deze standaard in de hand kunnen bedrijven software ontwikkelen waar logistieke partijen direct mee aan de slag kunnen. “Denk aan een eenvoudig te downloaden app voor vervoersbedrijven, waarmee ze kunnen controleren of een schip al klaar ligt, of vertraging heeft.”

Daad bij het woord voegen

De eerste praktische toepassingen zijn al ontwikkeld. Zo zijn delen van de standaarden gebruikt voor het online vrachtbrief-managementsysteem ‘TransFollow’ dat de tachtig jaar oude papieren vrachtbrief moet vervangen.
Een samenwerkingsverband van Unilever, DHL en andere partijen werkt aan een applicatie om de CO2-uitstoot te monitoren en te verminderen. En in Rotterdam loopt een pilot om vraag en aanbod van vrachtgoederen zo op elkaar af te stemmen dat de beladingsgraad van schepen omhoog gaat.

Trots op meewerkende bedrijven

“Juist omdat zo op korte termijn ook resultaten zijn te behalen, zie je dat bedrijven bereid zijn hier energie in te steken”, vertelt Punter. Hij is trots dat bedrijven zo voortvarend met de resultaten van aan de slag gaan. “Wat al jarenlang in wetenschappelijke publicaties werd geschreven, maken we zo ook echt toepasbaar.”

“Juist omdat zo op korte termijn ook resultaten zijn te behalen, zie je dat bedrijven bereid zijn hier energie in te steken”

Toekomstplannen

Punter: “Momenteel kijken we naar vervolgstappen, waarbij we dit nog grootschaliger doen. We zoeken daarbij heel nadrukkelijk de samenwerking met het logistieke bedrijfsleven. TNO helpt deze bedrijven ook in de toekomst snel voor te sorteren.”

“Wat al jarenlang in wetenschappelijke publicaties werd geschreven, maken we zo ook echt toepasbaar”

Meer informatie

Wilt u meer weten over het Europese onderzoeksproject iCargo? Neem dan een kijkje op www.i-cargo.eu of neem contact op met Matthijs Punter.

dossier

Op naar een efficiëntere logistieke wereld

1 jun '15 - 2 min
Door beter informatie uit te wisselen kunnen logistieke partijen veel tijd en geld besparen. Meer logistieke efficiëntie zorgt bovendien voor minder broeikasgassen... Lees meer
innovatie

25 jaar onderzoek om kwetsbare verkeersdeelnemers te beschermen

17 nov '17 - 3 min
In 2016 vielen er in Nederland 629 verkeersdoden, waarvan 189 fietsers en 51 voetgangers. TNO ondersteunt de Europese ambitie om het aantal verkeersdoden tot nul... Lees meer
blik op de toekomst

Hoe controleer je de betrouwbaarheid van data?

26 okt '17 - 5 min
Het verkeer, werkomstandigheden, ons voedsel: alles is voor onze veiligheid en gezondheid gereguleerd en staat onder streng toezicht. Hoe zit dat met data, nu veel... Lees meer
blik op de toekomst

Samen toewerken naar een duurzame en efficiënte stadslogistiek

21 sep '17 - 6 min
Logistiek is noodzakelijk om een stad dynamisch en leefbaar te houden. Het efficiënter en duurzamer inrichten van het logistieke systeem kan bijdragen om negatieve... Lees meer
innovatie

TNO’s Technology Transfer: springplank voor ondernemend talent

8 sep '17 - 5 min
Meer innovaties sneller naar de markt brengen. Dat is de ambitie van het onlangs gestarte programma Technology Transfer van TNO, waar nu al zo’n twintig projecten... Lees meer
dossier

Welke kansen biedt blockchain voor de industrie?

31 jul '17 - 2 min
Blockchaintechnologie zet steeds meer voet aan de grond binnen het bedrijfsleven, onder meer door de belofte van efficiëntieverbeteringen in verschillende sectoren.... Lees meer

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.