blik op de toekomst

Op weg naar een voedselallergievrije wereld in 2030

2 december 2016 • 1 min leestijd

Voedselallergie is een veel voorkomend gezondheidsprobleem. Het heeft grote impact op de kwaliteit van leven en ook de economische impact is enorm. Maar er is goed nieuws: de technologische basis is er om een voedselallergievrije wereld mogelijk te maken.

Met een prevalentie van ongeveer 3% is voedselallergie één van de meest voorkomende aandoeningen in de westerse wereld. De gezondheidseffecten van deze potentieel dodelijke aandoening zijn groter dan die van veel andere aandoeningen en van alle bekende chemicaliën en micro-organismen in voedsel. Door ziekenhuisbezoeken en voedselrecalls zijn de economische consequenties bovendien groot.

Drie pijlers

De laatste jaren is de kennis over de risico’s van allergenen in voeding, de eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de allergische reacties en de kennis over risicobeoordeling en risicomanagement enorm toegenomen. Om de impact van voedselallergie op de samenleving te verminderen, zijn drie zaken van belang: beschermen van bestaande voedselallergie-patiënten, voorkomen dat allergieën voor nieuwe voedingsmiddelen ontstaan en voorkomen of genezen van voedselallergieën. Als dit lukt, dan is een voedselallergievrije wereld bereikbaar vanaf 2030, aldus Geert Houben, één van de schrijvers van de whitepaper Towards a food-allergy-free world.

Shared Research Program Food Allergy

Om deze doelstelling te bereiken, werkt TNO internationaal samen met universiteiten, klinische centra, patiëntenorganisaties, overheden en de industrie. En heeft TNO hiervoor het Shared Research Program Food Allergy geïnitieerd.

Wilt u meer informatie over voedselallergie?

Download de whitepaper

Download
blik op de toekomst

Op weg naar een voedselallergievrije wereld in 2030

2 dec '16 - 1 min
Voedselallergie is een veel voorkomend gezondheidsprobleem. Het heeft grote impact op de kwaliteit van leven en ook de economische impact is enorm. Maar er is goed... Lees meer
column

Leefstijl als Medicijn biedt businesskansen

13 jul '17 - 3 min
Er waait een nieuwe wind door de gezondheidszorg. Nou ja, het is nog een briesje maar wel een met de potentie om uit te groeien tot een flinke storm. Althans als... Lees meer
dossier

Personalized nutrition: op naar een gezonder eetpatroon

17 feb '16 - 2 min
Er is steeds meer informatie beschikbaar over ons lichaam en de invloed van voeding daarop. Is het mogelijk betere, gezondere en persoonlijke voeding te ontwikkelen?... Lees meer
dossier

Zo doe je dat: 3D-voedsel printen

12 feb '16 - 1 min
Samen met het Italiaanse voedingsmiddelenbedrijf Barilla demonstreerde TNO in 2015 een prototype van een pastaprinter. De machine kan vormen printen die met normale... Lees meer
verhaal van de klant

10 inspirerende ideeën voor de Nationale Wetenschapsagenda

1 okt '15 - 2 min
Een bundel essays over tien maatschappelijke uitdagingen en daaraan gekoppelde innovatie-opgaven waar Nederland in de toekomst voor staat. Dat werd aangeboden aan... Lees meer

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.