blik op de toekomst

Op weg naar een voedselallergievrije wereld in 2030

2 december 2016 • 1 min leestijd

Voedselallergie is een veel voorkomend gezondheidsprobleem. Het heeft grote impact op de kwaliteit van leven en ook de economische impact is enorm. Maar er is goed nieuws: de technologische basis is er om een voedselallergievrije wereld mogelijk te maken.

Met een prevalentie van ongeveer 3% is voedselallergie één van de meest voorkomende aandoeningen in de westerse wereld. De gezondheidseffecten van deze potentieel dodelijke aandoening zijn groter dan die van veel andere aandoeningen en van alle bekende chemicaliën en micro-organismen in voedsel. Door ziekenhuisbezoeken en voedselrecalls zijn de economische consequenties bovendien groot.

Drie pijlers

De laatste jaren is de kennis over de risico’s van allergenen in voeding, de eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de allergische reacties en de kennis over risicobeoordeling en risicomanagement enorm toegenomen. Om de impact van voedselallergie op de samenleving te verminderen, zijn drie zaken van belang: beschermen van bestaande voedselallergie-patiënten, voorkomen dat allergieën voor nieuwe voedingsmiddelen ontstaan en voorkomen of genezen van voedselallergieën. Als dit lukt, dan is een voedselallergievrije wereld bereikbaar vanaf 2030, aldus Geert Houben, één van de schrijvers van de whitepaper Towards a food-allergy-free world.

Shared Research Program Food Allergy

Om deze doelstelling te bereiken, werkt TNO internationaal samen met universiteiten, klinische centra, patiëntenorganisaties, overheden en de industrie. En heeft TNO hiervoor het Shared Research Program Food Allergy geïnitieerd.

Wilt u meer informatie over voedselallergie?

Download de whitepaper

Download
column

Leefstijl als Medicijn biedt businesskansen

13 jul '17 - 3 min
Er waait een nieuwe wind door de gezondheidszorg. Nou ja, het is nog een briesje maar wel een met de potentie om uit te groeien tot een flinke storm. Althans als... Lees meer
dossier

Het gezonde leven van de toekomst

6 okt '16 - 4 min
Van jong tot oud vitaal meedoen aan onze samenleving en tegelijkertijd de gezondheidszorg betaalbaar op een kwalitatief hoog peil houden. Dat is de uitdaging waar... Lees meer
blik op de toekomst

Zonder zorgen eten in 2030

19 sep '16 - 5 min
Voedselallergie komt veel voor en heeft een behoorlijke impact op de kwaliteit van leven van allergische consumenten. Daarnaast is de economische impact groot voor... Lees meer
feiten & cijfers

Mood food: interactie tussen voedsel en emotie

6 jun '16 - 2 min
Wat we eten beïnvloedt hoe we ons voelen, andersom geldt hetzelfde. Hoe komt dat? Wat is de link tussen voedsel en emotie? Onderzoek naar de smaakperceptie en de... Lees meer
uitgelicht

Afrikaanse krekels: investeren in nieuwe eiwitbronnen

11 apr '16 - 4 min
In Kenia en Oeganda kweken zo’n 45 boeren insecten voor de eiwitproductie. Eind 2017 moeten er maar liefst 600 kleine commerciële kwekerijen zijn. Als onderdeel... Lees meer

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.