column

Personalised nutrition is meer dan voeding afgestemd op je genen

12 oktober 2018 • 3 min leestijd

Personalised nutrition was deze week meerdere keren in het nieuws. Een hoogtepunt werd gisteren bereikt tijdens het DNA-Diner, georganiseerd door Vers+. Eerder deze week kreeg het onderwerp personalised nutrition en de voedingsindustrie kritiek in een stuk van Lise Witteman op de website Follow The Money. In beide gevallen werd personalised nutrition teruggebracht tot voeding die is afgestemd op je genen (nutrigenomics). Volgens TNO doet dit geen recht aan wat personalised nutrition nu daadwerkelijk is en de mogelijkheden die het ons biedt.

Personalised nutrition: meten, dataverwerking, advies

Personalised nutrition is op maat gemaakt voedingsadvies dat erop is gericht mensen gezonder te laten eten met gezondheidsverbetering tot gevolg. Dit begint met een meting of diagnose die kan worden gedaan op basis van data over voedingsinname, op basis van lichaamsmetingen, op basis van biomarkers die aangeven of het lichaam bepaalde tekorten heeft, op basis van biomarkers voor voedingsinname, op basis van bloeddruk, op basis van continue glucosemetingen en op basis van de samenstelling van de darmflora. En misschien nog wel het belangrijkst, op basis van metabole flexibiliteit. Na de diagnose volgt de verwerking van deze gegevens via een algoritme waarna een advies wordt gegeven. Dit advies kan ook weer worden gepersonaliseerd bijvoorbeeld op basis van gedrag, persoonlijkheid of smaakvoorkeur.

“In TNO’s adviessystemen gebruiken we slechts een handvol genen waarvoor wel voldoende wetenschappelijk bewijs is”

De uitdaging in de toepassing van personalised nutrition ligt vooral in het slim combineren van al deze kennis. Soms worden adviezen gegeven op basis van de relatie tussen voeding en genen. Over het algemeen is de bewijsvoering voor een voeding-genrelatie echter nog vrij mager. In TNO’s adviessystemen gebruiken we slechts een handvol genen waarvoor wel voldoende wetenschappelijk bewijs is, die bovendien aan toepasbare voedingsadviezen te koppelen zijn. Personalised nutrition gelijkstellen aan voeding op basis van een genprofiel, zoals Lise Witteman in haar artikel doet, is onvolledig en doet deze ontwikkeling en de mogelijkheden die deze de maatschappij biedt geen eer aan.

Personalised nutrition is van toegevoegde waarde

Ieder lichaam reageert anders op dezelfde voeding. De beste illustratie hiervoor is het onderzoek dat door de groep van Erin Segal van het Weizmann instituut is uitgevoerd. Zij vonden door de bloedglucoserespons te meten dat personen die dezelfde voedingsmiddelen aten toch anders reageerden. Bij TNO kijken we naar de verschillende onderliggende oorzaken van metabole ziektes, zoals diabetes type 2 en de behandeling hiervan via de leefstijl, waarvan voeding een onderdeel is. Ook voor diabetes type 2 geldt dat deze ziekte, afhankelijk van de oorzaak, een andere leefstijl en voedingsaanpak nodig heeft. Er zijn verschillende onderzoeken die laten zien dat een op maat gemaakt advies betere resultaten boekt dan een algemeen advies. Beter in ieder geval dan het lage percentage van mensen die zich momenteel aan de richtlijnen van het Voedingscentrum houden. Het is daarom van belang om juist het bedrijfsleven aan te haken, om personalised nutrition ook daadwerkelijk beschikbaar te krijgen voor de consument.

“De ontwikkelingen van personalised nutrition zijn te belangrijk en nu al te waardevol om gemakkelijk terzijde te schuiven als nutrigenomics

Dit alles maakt personalised nutrition nog niet hét antwoord op aan leefstijl gerelateerde welvaarstsziekten zoals obesitas, hart- en vaatziektes en diabetes type 2. Daarvoor zijn ook systeemveranderingen nodig, zoals bijvoorbeeld Jaap Seidell betoogt. Beide (systeem)veranderingen – één van bovenaf die de beschikbaarheid van ongezonde voeding aanpakt, en één die van onderaf de consument versterkt met gerichte, gezonde voedingsadviezen – zijn nodig om daadwerkelijk het enorme probleem van de leefstijlgerelateerde ziektes en daarmee gepaard gaande maatschappelijke kosten aan te pakken. Dit enorme gezondheidsprobleem vergt een systeem-aanpak waarvan personalised nutrition er één is. De ontwikkelingen van personalised nutrition zijn te belangrijk en nu al te waardevol om gemakkelijk terzijde te schuiven als ‘nutrigenomics’. Daarom is het belangrijk te blijven investeren in onderzoek naar alle aspecten van personalised nutrition.

TNO doet al 10 jaar onderzoek naar personalised nutrition binnen diverse samenwerkingen. Zo werken wij samen met de Amerikaanse start-up Habit. Habit wordt wereldwijd erkend als het eerste echte personalised nutrition-bedrijf. Verder werken TNO en Wageningen University Research samen met een aantal partners, waaronder voedingsbedrijven in het Personalised Nutrition and Health consortium. We verwachten in de toekomst samen met partners meer ontwikkeling en doorbraken op het gebied van personalised nutrition te realiseren.

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met André Boorsma.

Neem contact op
column

Personalised nutrition is meer dan voeding afgestemd op je genen

12 okt '18 - 3 min
Personalised nutrition was deze week meerdere keren in het nieuws. Een hoogtepunt werd gisteren bereikt tijdens het DNA-Diner, georganiseerd door Vers+. Eerder deze... Lees meer
column

Beste minister Bruins, leefstijlgeneeskunde bestaat wel

25 apr '18 - 3 min
Op de motie van mevrouw Ellemeet antwoordde u onlangs: “Er is niet zoiets als leefstijlgeneeskunde”. Welnu, u bent verkeerd geïnformeerd. We zetten dit graag recht.... Lees meer
column

Geneesmiddelen kunnen sneller én goedkoper op de markt en bij de patiënt komen

29 dec '17 - 2 min
Een Haagse apotheker gaat terwijl hij verwijten naar de farmaceutische industrie uitspreekt, een geneesmiddel zelf namaken. Huisarts Hans van der Linde betoogt in... Lees meer
innovatie

Aandacht voor privacy maakt digital health beter

21 nov '17 - 1 min
Steeds meer mensen gebruiken wearables om hun gezondheid te monitoren. Dit levert veel persoonlijke én gevoelige data op die de gezondheidszorg kunnen verbeteren.... Lees meer
blik op de toekomst

Centering: groepszorg voor jonge ouders verbetert gezondheidsuitkomsten

20 nov '17 - 3 min
Aanstaande ouders hebben vaak niet echt een idee wat er gaat veranderen als ze een kind krijgen. Centering is een vorm van zorg die zwangeren en jonge ouders daarbij... Lees meer
op de werkvloer

Hoe gaaf zijn de gebitten van de Nederlandse jeugd?

1 aug '17 - 3 min
Het gaat relatief beter met de mondgezondheid in Nederland. Toch heeft 40 procent van de vijfjarigen gaatjes en heeft slechts 16 procent van de 23-jarigen een gaaf... Lees meer

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.