Podcast Insights #10 - Verliezers van de energietransitie?
25 februari 2019 • 1 min leestijd
De energietransitie. Met elkaar zijn we op weg naar duurzaam verwarmde huizen. En de stroom produceert iedereen met eigen zonnepanelen. Of niet? Want hoe zorgen we er voor dat iedereen profiteert van de energietransitie? Hoe voorkomen we dat de energietransitie resulteert in winnaars en verliezers? Dit en meer in deze aflevering van TNO Insights.
Beluister deze aflevering
Klik op jouw favoriete podcast platform om deze aflevering te beluisteren. Vergeet niet om je te abonneren. Dan verschijnt de volgende aflevering automatisch in jouw podcast app!
In deze podcastaflevering schuiven Arjen Goodijk van de gemeente Leeuwarden en Koen Straver van ECN Part of TNO aan bij presentator Patrick Harms. Goodijk trekt binnen zijn gemeente onder meer een project omtrent zogeheten energiearmoede en minima. Bij ECN werkt Straver als sociaal wetenschapper en onderzoekt onder meer de maatschappelijke impact van de energietransitie. Samen gaan zij dieper in op wat energiearmoede is en de invloed daarvan op de huidige energietransitie.
Wat is energiearmoede eigenlijk?
Straver hanteert verschillende definities van energiearmoede. De meest eenvoudige omschrijving is volgens hem “de situatie waarin huishoudens financieel zoveel kwijt zijn aan de energierekening dat andere behoeften er door in de knel komen”. Straver pleit er voor dat we de impact van de energietransitie breder kijken dan alleen het energieverbruik in huis. Er moet ook gekeken worden naar andere aspecten, zoals mobiliteit. Koen en zijn collega’s schreven recent over de mogelijke winnaars en verliezers van de energietransitie de essaybundel ‘De ethiek van de energietransitie’.
Gemeente Leeuwarden: gratis energiecoach voor minima
Sinds 2017 is de gemeente Leeuwarden gestart met de inzet van een energiecoach voor minima. Goodijk legt uit dat deze gratis en vrijblijvend langs gaat bij huishoudens met een smalle beurs. Doel is het verlagen van de energierekening door middel van gratis praktisch advies en een aantal gratis energiebesparende diensten. De eerste huishoudens besparen soms al meer dan €300,- per jaar op hun energierekening. De gemeente bekijkt nu hoe de energiecoach een rol kan krijgen in de energietransitie.
Luister ook naar eerdere afleveringen
Kijk in ons podcast-dossier voor links naar de vorige afleveringen