blik op de toekomst

QUIN helpt opsporingsteam in nieuwe seizoen tv-programma ‘Hunted’

6 november 2017 • 3 min leestijd

Het tweede seizoen van tv-programma Hunted is 6 november van start gegaan, bij AvroTros op NPO3. In dit programma proberen veertien deelnemers, de ‘voortvluchtigen’, 21 dagen lang uit handen te blijven van een team van professionele opsporingsexperts. Deze ‘hunters’ worden dit seizoen ondersteund door QUIN, een voorspelmodel voor voortvluchtigen ontwikkeld door TNO.

QUIN – een afkorting van Question & Investigate – is het geesteskind van Selmar Smit, onderzoeker artificial intelligence. De software is in samenwerking met de Nationale Politie ontwikkeld met als doel de leeslast voor analisten in liquidatiezaken te verkleinen. “We hebben de naam QUIN niet voor niets gekozen. De software is vergelijkbaar met het personage Mr. Quin uit de Agatha Christie-boeken, een mystiek individu dat komt en gaat en de hoofdinspecteur in het oor fluistert ‘heb je daar wel aan gedacht?’ Onze QUIN is een systeem dat gebaseerd is op het feit dat je een misdaad maar op een aantal manieren kunt begaan. Elke misdaad lijkt op een andere misdaad. Dat maakt dat je kunt inschatten wat een verdachte mogelijk gaat doen. QUIN kan analisten helpen om beschikbare data te verwerken en volgende stappen van verdachten te voorspellen”, legt Smit uit.

“Op basis van gegevens die bekend zijn van een huidige casus en dezelfde informatie van oude zaken, kan QUIN voorspellingen doen”

Hoe werkt het?

Op basis van gegevens die bekend zijn van een huidige casus en dezelfde informatie van oude zaken, kan QUIN voorspellingen doen. Denk aan persoonsgegevens, aan de casus gerelateerde gebeurtenissen zoals tijdstippen, locaties en vervoersmiddelen, en woonplaatsen van familie en vrienden. Smit: “QUIN berekent de afstanden tussen twee casussen, het model vergelijkt verschillende zaken die op elkaar lijken. En kan aan de hand daarvan voorspellingen doen over waar een verdachte zich bevindt of zal gaan slapen. QUIN kan bijvoorbeeld uitspraken doen over of een verdachte waarschijnlijk in een hotel, bij vrienden of ergens anders zal gaan slapen en inschatten hoe groot de kans is dat diegene nog op een al bekende plek zit.”

Hunted als validatie

Het valideren van de effectiviteit van de ontwikkelde tool is echter lastig zonder toegang tot gevoelige data van (lopende) onderzoeken. “En logischerwijs krijg je geen toegang tot politiedata zonder indicatie van de effectiviteit en je wil ook een lopend onderzoek niet verstoren met eventueel foutieve inlichtingen. Deelname aan het programma Hunted leek ons dan ook een mooie manier om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Er is geen sprake van gevoelige data maar wel (enigszins) realistische scenario’s. We hebben contact opgenomen met de productieleider en gelukkig waren ze enthousiast. We hebben QUIN beschikbaar gesteld aan het opsporingsteam en ik ben zelf als analist aan het team toegevoegd. Het was hartstikke leuk om drieënhalve week mee te draaien binnen het opsporingsteam. Een mooie ervaring en natuurlijk heel anders dan je normale dagelijkse werkzaamheden”, vertelt Smit.

“Tijdens de opnames van het nieuwe seizoen hebben we gezien dat QUIN een aantal keer goede voorspellingen heeft gedaan. De tool lijkt dus echt te werken!”

Goede voorspellingen

Ter voorbereiding zijn alle data van eerdere seizoenen van Hunted, ook uit het buitenland, verzameld en ingevoerd in QUIN om zo te zien hoe deze voortvluchtigen – het zijn natuurlijk geen echte voortvluchtigen – zich gedragen. Bovendien is voor het programma een gelikte interface gebouwd. “Tijdens de opnames van het nieuwe seizoen hebben we gezien dat QUIN een aantal keer goede voorspellingen heeft gedaan. De tool lijkt dus echt te werken!”, aldus Smit.

Het ontwikkelen van QUIN is natuurlijk een team effort geweest. “Ik ben zichtbaar op tv, maar er staat een heel team achter me dat QUIN heeft ontwikkeld en gebouwd.”

Criminelen geen profijt

Smit heeft er vooraf wel over nagedacht of het verstandig zou zijn om QUIN op televisie te laten zien. Maak je criminelen dan niet onnodig wijzer? “Maar eigenlijk maak het niet uit, criminelen kunnen er niets mee. Het zal geen negatief effect hebben op de pakbaarheid van criminelen. Ze kunnen hooguit hun gedrag gaan aanpassen, maar dan wordt het gedrag onnatuurlijk, gaan ze fouten maken én zullen ze juist eerder gepakt kunnen worden.”

“Dit is de opmaat naar een fundamenteel andere werkwijze in het veld van data-analyse en predictie.”

Pilot

De politie heeft interesse in verdere samenwerking, mogelijk wordt er binnenkort een pilot met QUIN uitgevoerd. “Met software als QUIN kunnen we de politie helpen te doen waar ze goed in zijn: boeven vangen. Deze tool is bovendien mogelijk ook interessant voor andere veiligheidsorganisaties en -diensten”, benadrukt Smit.

“Het werk van de veiligheidsdiensten wordt de komende jaren steeds meer gedreven door informatie en technologie”, vult Krishna Taneja, directeur National Security TNO, aan. “Online en via bijvoorbeeld smartphones en auto’s wordt meer data verzameld dan het menselijk brein kan verwerken en analyseren. TNO probeert hiervoor oplossingen te vinden in nauwe samenwerking met de veiligheidsdiensten en het bedrijfsleven. QUIN is hier een voorbeeld van en blijkt in de testfase ook de stap te kunnen zetten van ruwe data naar voorspellingen. Dit is de opmaat naar een fundamenteel andere werkwijze in het veld van data-analyse en predictie.”

blik op de toekomst

QUIN helpt opsporingsteam in nieuwe seizoen tv-programma ‘Hunted’

6 nov '17 - 3 min
Het tweede seizoen van tv-programma Hunted is 6 november van start gegaan, bij AvroTros op NPO3. In dit programma proberen veertien deelnemers, de ‘voortvluchtigen’,... Lees meer
blik op de toekomst

Hoe een neurowetenschapper de recherche helpt

6 nov '18 - 5 min
Sinds drie jaar bestrijdt de recherche in West-Brabant de zware criminaliteit niet alleen met goed speurwerk, maar ook met wetenschappers. Met zijn team helpt neurowetenschapper... Lees meer
blik op de toekomst

Zeezoogdieren beter begrijpen

16 okt '18 - 3 min
Welke effecten heeft geluid dat de mens onder water veroorzaakt op zeezoogdieren en het milieu? Zolang die vraag niet nauwkeurig kan worden beantwoord, moeten beleidsmakers... Lees meer
op de werkvloer

Hoe gaming onze bewustwording van hybride dreigingen verhoogt

12 apr '18 - 3 min
We leven in een open, democratische samenleving en dat willen we graag zo houden. Voor TNO-unit ‘Defence, Safety and Security’ betekent dit een opdracht om de samenleving... Lees meer
blik op de toekomst

Blootstelling aan zenuwgas snel diagnosticeren met biosensor

17 okt '17 - 4 min
TNO ontwikkelt een biosensor waarmee je met een druppel bloed kunt bepalen of iemand in bijvoorbeeld Syrië is blootgesteld aan zenuwgas. Binnen een paar minuten... Lees meer
dossier

Blockchain security by design: innovatie en beveiliging hand in hand

14 jul '17 - 4 min
Blockchain is een prachtige en veelbelovende technologie. Maar gegeven de forse reeks incidenten de afgelopen jaren, zijn bij de beveiliging de nodige vraagtekens... Lees meer

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.