dossier

Slimme fiets zorgt voor minder ongevallen

17 februari 2016 • 1 min leestijd

De veiligheid van auto’s is de afgelopen jaren sterk verbeterd. De fiets is daarbij achtergebleven. Hoog tijd dus voor een inhaalslag.

Obstakels zoals paaltjes en geparkeerde auto’s en ‘plotseling’ achteropkomende andere verkeersdeelnemers zijn vaak de oorzaak van valpartijen en dus van letsel bij vooral oudere fietsers. Met steun van het ministerie van Infrastructuur en Milieu ontwikkelde TNO samen met de Fietsersbond en Roessingh R&D de slimme fiets.

Trilsignaal bij de slimme fiets

De belangrijkste ‘accessoires’ van deze fiets zijn een obstakeldetector en een achteruitkijk-assistent, een camera in het achterspatbord. Daarbij wordt gebruikgemaakt van sensoren en slimme software die al in auto’s worden toegepast, maar daarbij waren wel enige aanpassingen noodzakelijk. Automobilisten worden gewoonlijk gewaarschuwd met een geluidssignaal of een lampje, maar voor fietsers zijn trillingen meer geschikt.

Zo gaat het stuur trillen als de obstakeldetector met zijn radar een obstakel vóór de slimme fiets waarneemt dat een mogelijk gevaar vormt. En wanneer de achteruitkijk-assistent een achteropkomende verkeersdeelnemer opmerkt, wordt dat doorgegeven via trillingen in het zadel. Deze innovaties geven de fietser een veiliger gevoel en meer comfort. Daardoor rijdt hij meer ontspannen en zelfverzekerder, wat zal leiden tot minder valpartijen en dus minder letsel.

Slimme fiets op de weg

‘De slimme fiets lijkt op een normale elektrische fiets, rijdt gemakkelijk en heeft een normaal gewicht’, zegt projectleider Maurice Kwakkernaat enthousiast. Het doel is om met industriële partijen in binnen- en buitenland deze innovatieve fiets op de weg te krijgen. Want de slimme fiets kan zijn beloftes alleen maar waarmaken als er ook slimme producenten en slimme gebruikers zijn.