blik op de toekomst

Slimme politiecamera’s herkennen straatgeweld

20 november 2018 • 5 min leestijd

In veel steden hangen camera’s. De politie gebruikt de beelden in de opsporing. In Arnhem deed TNO een proef met ‘slimme’ ’software waardoor camera’s zelf straatgeweld kunnen herkennen. Dit is mogelijk een doorbraak in de handhaving van de openbare orde.

Meer weten?

Heeft jouw organisatie ook behoefte aan ‘slimme’ cameratechniek? Neem dan contact op met Gertjan Burghouts van TNO.

Neem contact op

In het weekend is het druk en gezellig in het centrum van Arnhem. Maar helaas moet de politie ook vaak optreden tegen vechtpartijen en dronkenschap. Onlangs deed TNO’er Gertjan Burghouts een proef met het analyseren van camerabeelden. In de binnenstad hangen circa 70 camera's. Die staan 24 uur per dag aan. Op vrijdag- en zaterdagavond worden de beelden 'live' bekeken door een politieagent in een videokamer, ter ondersteuning van de dienders op straat. “De vraag van de politie was of ik software kon ontwikkelen waarmee camera's zelfstandig straatgeweld kunnen herkennen zodat de politie ondersteund wordt bij het handhaven van de orde”, vertelt Burghouts.

TNO maakte een computerprogramma dat patronen in beelden analyseert, waaronder die van vechtpartijen en opstootjes. De software is getest op een database met camerabeelden van het Arnhemse centrum. De resultaten waren boven verwachting. Zo bleek het programma in staat om 80 procent van de incidenten daadwerkelijk te herkennen.

Koningsdag 2017

De vraag van de Arnhemse politie aan TNO kwam voort uit een reële situatie. “Het is voor een politieagent onmogelijk om de beelden van 70 camera's tegelijk te monitoren," zegt IJsbrand ter Haar, die bij de Arnhemse politie onder meer verantwoordelijk is voor het cameratoezicht. “De agent achter het scherm kiest zelf welke beelden hij of zij wil zien, en surveilleert zo digitaal door de binnenstad. Gebeurt er iets wat mogelijk verdacht is, dan verstuurt de agent een melding aan politiemensen op straat. Helaas komt het wel eens voor dat camerabeelden aan de aandacht ontsnappen. Bijvoorbeeld omdat het incident plaatsvindt op het moment dat de agent net beelden van andere camera’s op de videowall heeft.”

Ter Haar: “Automatische detectie van straatgeweld zou de opsporing met een factor 100 effectiever maken, zo denken wij”

Zo ging het ook op Koningsdag 2017, toen een jongen in elkaar werd geslagen in een winkelstraat door een groep jongeren. Een camera had het incident vastgelegd, maar de agent in de videoruimte had de beelden gemist. Het kostte veel tijd en moeite om de daders te identificeren en op te pakken, tot Opsporing Verzocht aan toe. Ter Haar: “Zo ontstond de behoefte aan ‘slimme’ camera’s, die zelfstandig kunnen herkennen dat er ergens een vechtpartij is. En die dat vervolgens melden zodat wij in actie kunnen komen. Automatische detectie zou de opsporing met een factor 100 effectiever maken, zo denken wij.”

Menselijk oog

Artifical intelligence en analyse van camerabeelden neemt een hoge vlucht. Camera’s in een auto van Tesla ‘lezen’ verkeersborden en kunnen verkeerssituaties beoordelen. Maar politiecamera’s die zelf straatgeweld herkennen: die techniek wordt nog nergens toegepast. De proef in Arnhem toont aan dat het mogelijk is, al zal er altijd een mens aan te pas komen om beelden te beoordelen en te bepalen welke politie-inzet nodig is. “We willen toe naar een proef met camera’s die niet alleen registreren dat er iets verdachts gebeurt maar dit ook melden bij de agent achter de videowall. Die kan vervolgens beoordelen of er een agent op straat naar het incident moet gaan,” zegt Ter Haar.

Veenvliet: “Ik wil graag in een zo vroeg mogelijk stadium een melding krijgen van een verdachte situatie. Het zou mooi zijn als slimme cameratechniek hierbij kan helpen”

Joyce Veenvliet, wijkagent in het Arnhemse horecagebied, hoopt dat de proef met slimme camera's snel van start kan gaan. In het weekend krijgen zij en haar collega’s te maken met circa 20 geweldsincidenten. Veenvliet: “Ik wil graag in een zo vroeg mogelijk stadium een melding krijgen van een verdachte situatie. Het zou mooi zijn als slimme cameratechniek hierbij kan helpen. Want hoe eerder wij ter plaatse zijn, hoe groter de kans dat we het incident kunnen sussen. Of hoe sneller wij verdachten kunnen aanhouden.”

Heterdaadjes

Ondertussen werkt Gertjan Burghouts aan het verder verbeteren van de technologie. “Het herkennen van geweld op camerabeelden is voor een computer mogelijk,” stelt hij. “Het lastigst zijn de situaties in een grijs gebied, waarbij niet meteen duidelijk is of er sprake is van geweld. De technologie zal nooit helemaal foutloos zijn. Je wilt geen automatische meldingen van situaties waarbij niet veel aan de hand blijkt te zijn en daarom blijft het beoordelen van camerabeelden altijd mensenwerk.” Maar volgens Joyce Veenvliet kan de techniek agenten enorm ondersteunen: “Camera’s kunnen ook melden als iemand bijvoorbeeld een scooter omduwt. Dat is geen geweld tegen personen maar wel verstoring van de openbare orde. Het is goed als wij daar, indien nodig, meteen op kunnen anticiperen.”

Burghouts: “De software is in staat te leren. We gebruiken de input van de Arnhemse politiemensen om de camera’s steeds slimmer te maken”

Volgens Burghouts is de software in staat te leren. Hij gebruikt de input van de Arnhemse politiemensen – bijvoorbeeld wat wél en niet straatgeweld is, en dat het vernielen van straatmeubilair ook herkend moet worden – om camera’s steeds slimmer te maken. Ter Haar: “Dit systeem kan de politie in de toekomst helpen sneller ter plaatse te zijn. De opsporing wordt daarmee effectiever maar ook goedkoper omdat we meer ‘heterdaadjes’ zullen hebben. Bij een heterdaad, als we de verdachten meteen in de kraag kunnen vatten, kost het politieonderzoek gemiddeld twee dagen; zijn de verdachten gevlucht en moeten we handmatig alle camerabeelden analyseren en de hulp inschakelen van tv-programma's, dan kan het onderzoek zomaar twee maanden of langer duren.”

Scientist on the job

TNO’er Gertjan Burghouts werkt als ‘scientists on the job’ nauw samen met de politie in Arnhem. De camerabeelden van het korps helpen hem om zijn artificial intelligence-software te verbeteren. Omgekeerd profiteert de politie van de toepassing die TNO ‘on the job’ ontwikkelt. Burghouts: “Ik ben gepromoveerd in de kunstmatige intelligentie. In Arnhem kan ik voortbouwen op mijn promotieonderzoek, dat over camerabeelden ging. Ik pas mijn kennis in de praktijk toe. De politiemensen met wie ik samenwerk zijn erg enthousiast over de software die ik heb ontwikkeld. Ze zien de mogelijkheden ervan in voor het handhaven van de veiligheid. Op mijn beurt kan ik mijn opgedane kennis ook toepassen in andere omgevingen. Denk bijvoorbeeld aan slimme camera’s die in zorgcomplexen kunnen registreren dat een bewoners valt of iets anders overkomt waardoor ze direct hulp nodig hebben.”

Samenwerking Politie-TNO

Voortschrijdende digitalisering, de toenemende beschikbaarheid van informatie en nieuwe vormen van criminaliteit dagen de politieorganisatie voortdurend uit tot innoveren. Om in te spelen op deze veranderingen, werkt de politie samen met kennisintensieve organisaties die thuis zijn in deze technologische en sociale vraagstukken. TNO is hierbij een belangrijke partner voor de politie.
Meer weten? Neem contact op.

Lees onze whitepaper 'Zonder regie is Nationale Veiligheid kwetsbaar'

download
blik op de toekomst

Podcast Insights seizoen 2 #25 - Pandemiebestendig: samen uit voor én na de crisis

12 jun '20 - 1 min
Het mag weer: een gezellig avondje uit! Maar kan het allemaal wel? En hoe zorgen we - ondanks de noodzakelijke maatregelen - voor een veilige en positieve ervaring... Lees meer
blik op de toekomst

Podcast Insights seizoen 2 #24: Nederland na de energietransitie

29 mei '20 - 1 min
We staan voor een enorme uitdaging. Als we in 2050 klimaatneutraal willen zijn is er nog een lange weg met veel onzekerheden te gaan. Maar: we zijn op weg! Zoals... Lees meer
innovatie

Licht als verdediging? Laser haalt ongewenste drones neer

19 mei '20 - 2 min
Bijna 300.000 kilometer per seconde. Dat is de lichtsnelheid, en dus ook de snelheid van laserlicht. Sneller dan welk projectiel dan ook. Daarbij is een laser nauwkeurig... Lees meer
blik op de toekomst

Podcast Insights Seizoen 2 #23: Sterker uit de coronacrisis door innovatie

15 mei '20 - 1 min
Na de bankencrisis in 2008, verhoogde Duitsland de investering in innovatie en de Duitse economie bloeide hierdoor op. Door deze aanpak, beleefde Duitsland een ‘gouden... Lees meer
blik op de toekomst

De economie na het coronavaccin: hoe Nederland zich uit de crisis kan innoveren

11 mei '20 - 3 min
Nu de ‘intelligente lockdown’ stapsgewijs wordt versoepeld, groeit de aandacht voor de toekomst. Met de bankencrisis in ons achterhoofd willen we koste wat het kost... Lees meer

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.