blik op de toekomst

Speciale missie voor de Burgemeester van jouw Noordzee

11 juni 2020 • 3 min leestijd

De Noordzee speelt een cruciale rol in de energietransitie. TNO werkt hiervoor met veel partijen samen, van grote olie- en gasbedrijven tot ngo’s. Tussen deze partijen laveert, met een speciale missie, de Burgemeester van Jouw Noordzee: voormalig zeilster Marcelien Bos-De Koning. “Mensen hebben vaak geen idee van het belang van de Noordzee.”

De Burgemeester van Jouw Noordzee werd in 2018 in het leven geroepen door duurzaamheidsplatform SummerLabb van Jan Douwe Kroeske en TNO. Dit om alle activiteiten op de Noordzee, van visserij tot energiewinning, aan een zo breed mogelijk publiek te verduidelijken.

Na Mariken Betsema is dat sinds najaar 2019 oud-Olympisch zeilster Marcelien Bos-De Koning. Graag vertelt zij aan wie het maar wil horen over het belang van de Noordzee voor de energietransitie.

Marcelien: “Na gesprekken met allerlei bedrijven en organisaties heb ik een goed beeld gekregen van welke partijen actief zijn op de Noordzee. Bemoedigend is dat er ondanks de verschillende belangen veel samenwerking is. De bereidheid om de handen ineen te slaan is groot. Ook heb ik in verschillende labs gezien wat een ongelooflijk interessante doorbraakinnovaties ons te wachten staan. Daar ben ik tegelijkertijd enthousiast en ongeduldig over. Het kan mij soms niet snel genoeg gaan.”

“Vissers of energiebedrijven begrijpen heel goed het nut van een goede balans”

Veel te winnen bij burgers

René Peters van TNO is als energie-expert nauw betrokken bij verschillende projecten op de Noordzee. Zoals North Sea Energy, voor systeemintegratie, en bijvoorbeeld PosHYdon, de eerste fabriek op zee om offshore waterstof te produceren. Hij vraagt Marcelien of zij merkt of de Noordzee als gebied voor energietransitie ook bij de burger leeft.

“Daar valt nog een hoop te winnen”, zegt ze. “Vissers of energiebedrijven begrijpen heel goed het nut van een goede balans tussen energie, economie en ecologie. Maar als ik bijvoorbeeld aan de meiden van mijn hockeyteam vraag wat zij weten van de Noordzee en hoe belangrijk deze is voor het energiesysteem dan hebben ze geen idee. Dus is het mijn taak dat verhaal zoveel mogelijk voor het voetlicht te brengen. Mijn titel is niet voor niets Burgemeester van Jouw Noordzee. De zee is van ons allemaal en gaat ons allen aan.”

De jeugd bereiken

Natuurlijk hangt het er ook maar net vanaf waar je woont of wat je doet. Marcelien: “Ik woon zelf in een waterrijk gebied en spreek bijvoorbeeld studenten die maritieme studies volgen of boten ontwerpen op zonne-energie. Maar het gros van de bevolking is er niet zo mee bezig. De coronacrisis heeft helaas onze plannen om de boer op te gaan met bezoeken en mediaoptredens verhinderd. Dus zoeken we nu met Summerlabb, TNO en andere partners naar andere manieren om de Noordzee onder de aandacht te brengen.”

“Zonnecellen, aardwarmte, zeewier… Het zijn schitterende verhalen die niet genoeg verteld kunnen worden”

Fascinerend

Zolang grootschalige bijeenkomsten en evenementen voorlopig niet mogelijk zijn is het internet het meest voor de hand liggende informatiekanaal. Zo staan er op de website van de Burgemeester van Jouw Noordzee inmiddels filmpjes waarin ze verslag doet van haar bezoeken aan de labs van TNO.

“Toen ik hiermee begon dacht ik al best aardig op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen op de Noordzee, maar er ging toch een wereld voor me open. Het is fascinerend om te zien wat er straks allemaal kan. Innovaties met zonnecellen, aardwarmte, zeewier, waterstof… Allemaal schitterende verhalen die niet genoeg verteld kunnen worden.”

De Noordzee is van iedereen

René Peters: “De rol van Marcelien is van groot belang omdat de energietransitie, hoe geweldig alle technologische vernieuwing ook is, geen kans van slagen heeft zonder dat de bevolking er warm voor loopt. De Burgemeester van jouw Noordzee werkt met ons, alle partners van Summerlabb en andere professionals aan het creëren van draagvlak zodat mensen begrijpen hoe cruciaal de Noordzee is voor onze toekomstige duurzame energievoorziening. En we benadrukken steeds de balans tussen ecologische en economische waarden. Wind en zon spelen een grote rol, maar evengoed de natuurwaarde, visserij, sport en vrijetijdsbesteding. De Noordzee is van iedereen en dus moeten en kunnen alle belangen in harmonie samengaan.”

Bekijk wat de Burgemeester van Jouw Noordzee allemaal doetMeer informatie?

Wilt u meer weten over De Burgemeester van Jouw Noordzee? Neem dan contact op met René Peters

Contact
blik op de toekomst

Innovatie in zonne-energie technologie

15 apr '21 - 1 min
In de podcastserie ‘Zonpositief’ delen TNO met partners hun kennis over de ontwikkelingen en impact van zonne-energie. In aflevering 3 gaan Daniël Kuijk van zonnepanelenfabrikant... Lees meer

Betaalbare zonne-energie op elk oppervlak

8 mrt '21 - 1 min
In de podcastserie ‘Zonpositief’ zoomt TNO in drie afleveringen samen met partners in op de ontwikkelingen en impact van zonne-energie. In aflevering 2 gaan Stefan... Lees meer
blik op de toekomst

Samen werkt het beter: bewonersparticipatie in de wijkaanpak

24 feb '21 - 3 min
Aan het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) van het ministerie van BZK doen inmiddels 46 gemeenten mee. Eerder onderzocht TNO wat bewoners beweegt of juist afremt... Lees meer
blik op de toekomst

Zonne-energie hoe en waar: we hebben keus!

15 feb '21 - 1 min
In de podcastserie ‘Zonpositief’ zoomt TNO in drie afleveringen samen met partners in op de ontwikkelingen en impact van zonne-energie. In aflevering 1 gaan Frank... Lees meer
blik op de toekomst

De economie na het coronavaccin: hoe Nederland zich uit de crisis kan innoveren

15 feb '21 - 3 min
Nu het vaccineren is opgestart, groeit de aandacht voor de toekomst. Met de bankencrisis in ons achterhoofd willen we koste wat het kost voorkomen dat onze economie... Lees meer

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.