blik op de toekomst

Speciale missie voor de Burgemeester van jouw Noordzee

11 juni 2020 • 3 min leestijd

De Noordzee speelt een cruciale rol in de energietransitie. TNO werkt hiervoor met veel partijen samen, van grote olie- en gasbedrijven tot ngo’s. Tussen deze partijen laveert, met een speciale missie, de Burgemeester van Jouw Noordzee: voormalig zeilster Marcelien Bos-De Koning. “Mensen hebben vaak geen idee van het belang van de Noordzee.”

De Burgemeester van Jouw Noordzee werd in 2018 in het leven geroepen door duurzaamheidsplatform SummerLabb van Jan Douwe Kroeske en TNO. Dit om alle activiteiten op de Noordzee, van visserij tot energiewinning, aan een zo breed mogelijk publiek te verduidelijken.

Na Mariken Betsema is dat sinds najaar 2019 oud-Olympisch zeilster Marcelien Bos-De Koning. Graag vertelt zij aan wie het maar wil horen over het belang van de Noordzee voor de energietransitie.

Marcelien: “Na gesprekken met allerlei bedrijven en organisaties heb ik een goed beeld gekregen van welke partijen actief zijn op de Noordzee. Bemoedigend is dat er ondanks de verschillende belangen veel samenwerking is. De bereidheid om de handen ineen te slaan is groot. Ook heb ik in verschillende labs gezien wat een ongelooflijk interessante doorbraakinnovaties ons te wachten staan. Daar ben ik tegelijkertijd enthousiast en ongeduldig over. Het kan mij soms niet snel genoeg gaan.”

“Vissers of energiebedrijven begrijpen heel goed het nut van een goede balans”

Veel te winnen bij burgers

René Peters van TNO is als energie-expert nauw betrokken bij verschillende projecten op de Noordzee. Zoals North Sea Energy, voor systeemintegratie, en bijvoorbeeld PosHYdon, de eerste fabriek op zee om offshore waterstof te produceren. Hij vraagt Marcelien of zij merkt of de Noordzee als gebied voor energietransitie ook bij de burger leeft.

“Daar valt nog een hoop te winnen”, zegt ze. “Vissers of energiebedrijven begrijpen heel goed het nut van een goede balans tussen energie, economie en ecologie. Maar als ik bijvoorbeeld aan de meiden van mijn hockeyteam vraag wat zij weten van de Noordzee en hoe belangrijk deze is voor het energiesysteem dan hebben ze geen idee. Dus is het mijn taak dat verhaal zoveel mogelijk voor het voetlicht te brengen. Mijn titel is niet voor niets Burgemeester van Jouw Noordzee. De zee is van ons allemaal en gaat ons allen aan.”

De jeugd bereiken

Natuurlijk hangt het er ook maar net vanaf waar je woont of wat je doet. Marcelien: “Ik woon zelf in een waterrijk gebied en spreek bijvoorbeeld studenten die maritieme studies volgen of boten ontwerpen op zonne-energie. Maar het gros van de bevolking is er niet zo mee bezig. De coronacrisis heeft helaas onze plannen om de boer op te gaan met bezoeken en mediaoptredens verhinderd. Dus zoeken we nu met Summerlabb, TNO en andere partners naar andere manieren om de Noordzee onder de aandacht te brengen.”

“Zonnecellen, aardwarmte, zeewier… Het zijn schitterende verhalen die niet genoeg verteld kunnen worden”

Fascinerend

Zolang grootschalige bijeenkomsten en evenementen voorlopig niet mogelijk zijn is het internet het meest voor de hand liggende informatiekanaal. Zo staan er op de website van de Burgemeester van Jouw Noordzee inmiddels filmpjes waarin ze verslag doet van haar bezoeken aan de labs van TNO.

“Toen ik hiermee begon dacht ik al best aardig op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen op de Noordzee, maar er ging toch een wereld voor me open. Het is fascinerend om te zien wat er straks allemaal kan. Innovaties met zonnecellen, aardwarmte, zeewier, waterstof… Allemaal schitterende verhalen die niet genoeg verteld kunnen worden.”

De Noordzee is van iedereen

René Peters: “De rol van Marcelien is van groot belang omdat de energietransitie, hoe geweldig alle technologische vernieuwing ook is, geen kans van slagen heeft zonder dat de bevolking er warm voor loopt. De Burgemeester van jouw Noordzee werkt met ons, alle partners van Summerlabb en andere professionals aan het creëren van draagvlak zodat mensen begrijpen hoe cruciaal de Noordzee is voor onze toekomstige duurzame energievoorziening. En we benadrukken steeds de balans tussen ecologische en economische waarden. Wind en zon spelen een grote rol, maar evengoed de natuurwaarde, visserij, sport en vrijetijdsbesteding. De Noordzee is van iedereen en dus moeten en kunnen alle belangen in harmonie samengaan.”

Bekijk wat de Burgemeester van Jouw Noordzee allemaal doetMeer informatie?

Wilt u meer weten over De Burgemeester van Jouw Noordzee? Neem dan contact op met René Peters

Contact
blik op de toekomst

Hoe een duurzaam bedrijventerrein zorgt voor enorme CO2-reductie

12 jan '21 - 2 min
Er gebeurt tegenwoordig veel om de gebouwde omgeving energieneutraal te krijgen. Hierbij worden bedrijventerreinen vaak nog over het hoofd gezien. Terwijl daar juist... Lees meer
blik op de toekomst

Samen energiearmoede aanpakken

23 nov '20 - 4 min
De energievoorziening van de toekomst moet duurzaam, betaalbaar en rechtvaardig zijn. Toch kan zo'n 8% van de Nederlanders de rekening nauwelijks betalen. Ze zitten... Lees meer
blik op de toekomst

Podcast Insights seizoen 2 #33: Energiearmoede

9 nov '20 - 1 min
Luister in deze podcast naar een gesprek met professor Heleen de Coninck (klimaatwetenschapper en verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven en de Radboud... Lees meer
blik op de toekomst

Podcast Insights seizoen 2 #30: Hoe ziet een industrie zonder fossiele brandstoffen eruit?

17 sep '20 - 1 min
In deze nieuwe aflevering gaan TNO-experts Faruk Dervis en Robert de Kler in gesprek met Alice Krekt, Directeur Climate Program van Deltalinqs. Ze praten onder andere... Lees meer
blik op de toekomst

Nieuwe generatie windturbines: groot, groter, grootst

24 aug '20 - 3 min
Terwijl de metingen door TNO aan de Haliade-X, de grootste windturbine ter wereld, op de Maasvlakte nog in volle gang zijn, werken experts alweer aan de volgende... Lees meer

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.