innovatie

Sustainable Growth Metrics: groeikansen voor duurzaamheid

16 juni 2017 • 3 min leestijd

Een extra stuur in handen om de duurzaamheidsambitie voor elk afzonderlijk bedrijfsproces te bepalen. Geen droge methodologie, maar een praktische vertaling naar wat medewerkers nodig hebben om nu en in de toekomst duurzamer en efficiënter te werken. Op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Dat is Sustainable Growth Metrics (SGM), een nieuwe dienstverlening van TNO.

“Steeds meer organisaties zien duurzaamheid als aanjager voor hun business en concurrentievermogen”, weet Jan Willem Slijkoord, business developer bij TNO. “Dat betekent dat ze hun toekomstige doelen moeten aanpassen. Ze dienen zich te richten op de ontwikkeling en verkoop van producten die ook op lange termijn perspectief bieden. Dat kan op twee manieren. Ten eerste door meer toegevoegde waarde te genereren voor de klant, waarbij de prijs-prestatieverhouding hetzelfde blijft maar de oplossing duurzamer is. Ten tweede kun je hetzelfde product maken, maar met een lager energiegebruik of minder grondstoffen. Dan gaat het dus om meer efficiency.”

Betrouwbare en actuele informatie

Veel nieuwe technologieën zijn duurzamer dan de huidige, maar vaak ook duurder. De uiteindelijke producten worden daarmee ook duurder. Slijkoord: “De consument is niet altijd bereid om meer te betalen. Bedrijven willen daarom best nieuwe duurzamere coatings, polymeren of building blocks leveren, maar die mogen niet meer kosten dan het bestaande alternatief. Een bedrijf komt dan voor vragen te staan zoals: hoe moet ik duurzaamheid meten, wat is duurzaam en wat niet, welk effect heeft dat op mijn actuele producten en prijs, en wat betekent dat voor de ontwikkeling van een nieuw product? Je zou een dashboard willen hebben, waarbij je op basis van betrouwbare en actuele informatie zélf bepaalt wat je wel of niet verantwoord vindt en welke besluiten je neemt.”

“SGM vereenvoudigt de discussie over de gewenste duurzaamheidseffecten zodat besluiten inzichtelijker kunnen worden genomen”

Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten

In het project Sustainable Chemical Product Performance onderzochten TNO-experts 21 bestaande methoden voor de beoordeling van duurzaamheid. “Voor elke methode gingen we na hoe die scoort voor een specifiek bedrijfsproces, zoals management, verkoop & marketing en productie”, vertelt Slijkoord. “De levenscyclusanalyse methodiek doet bijvoorbeeld een goede voorspelling voor verkoop en marketing, maar voor productie scoort die methode net als veel andere methoden minder goed. Bedrijven die een duurzaamheidsmethodiek willen implementeren moeten zich in elk geval realiseren dat veel bestaande duurzaamheidsmethodieken niet voor alle bedrijfsprocessen even goed geschikt zijn. Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten komt de SGM methodiek voor nagenoeg elk bedrijfsproces goed uit de bus. SGM is daarom een up-to-date en breed inzetbare tool.”

Milieu-impact van producten kwantificeren

SGM kwantificeert de totale milieu-impact van producten. Hoe lager de milieu-impact, hoe beter de ‘license to operate’. Tegelijkertijd brengt SGM in kaart in hoeverre de producten voorzien in de duurzaamheidsbehoeften in de markt. Hoe beter die kunnen worden vervuld, hoe beter de ‘license to market’. Slijkoord: “Met de SGM methodiek vliegen we de duurzaamheidsambitie van een bedrijf op twee manieren aan. We kwantificeren in welke mate het product voldoet aan duurzaamheidsbehoeften in de markt: glas kan dienen als verpakkingsmateriaal voor doperwten, maar datzelfde glas is ook toepasbaar als drievoudig glas waarmee je in een kantoor of woning energie bespaart. Hetzelfde product, glas, maar verschillende duurzaamheidsbehoeftes. Ook kwantificeren we de milieu-impact van het product. Bijzonder aan SGM is dat het de milieubelasting niet kwantificeert in CO2-emissie eenheden. Door middel van de zogenoemde schaduwprijs-methode converteert SGM de milieubelasting in externe kosten per eenheid product om de gemaakte milieu-impact weer te neutraliseren. Dit vereenvoudigt de discussie over de gewenste duurzaamheidseffecten zodat besluiten inzichtelijker kunnen worden genomen.”

Duurzaamheid wordt beter meetbaar

SGM brengt het hele productportfolio van een organisatie in kaart. Op basis van zijn competenties en de behoefte van zijn klanten, kan de fabrikant vervolgens een gefundeerde keuze maken hoe men dit productportfolio op een klantgerichte wijze kan verduurzamen. “Op basis van de SGM methodiek kunnen nu concrete duurzaamheidsdoelstellingen en KPI’s worden opgesteld in alle relevante bedrijfsprocessen. Op basis hiervan wordt duurzaamheid beter meetbaar en tastbaar. Collega’s van de sales of R&D-afdelingen kunnen hier bijvoorbeeld concrete acties uit afleiden welke zij kunnen oppakken om nieuwe business te ontwikkelen die bijdraagt aan de duurzaamheidsambities van het management.”

“Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten komt SGM voor nagenoeg elk bedrijfsproces goed uit de bus”

Heeft u ook duurzaamheidsambities?

“In 2010 brachten we het productportfolio van Solvay in kaart en hielpen we SGM te implementeren”, besluit Slijkoord. “Inmiddels heeft Solvay de methode over de hele organisatie uitgerold en wordt het resultaat in alle beslissingen meegenomen. Managers en adviseurs die ook hun duurzaamheidsbusiness gestalte willen geven en hun hele omgeving daarin willen meekrijgen, nodig ik van harte uit om contact op te nemen. Met SGM heb je echt iets goeds in handen, dat ook op operationeel niveau goed bruikbaar is.”

blik op de toekomst

Printdrogen verbetert gecontroleerde afgifte van medicijnen

13 jun '17 - 1 min
Een meer gecontroleerde afgifte van actieve stoffen in medicijnen om over- en onderdosering te voorkomen. Met TNO’s printdroogtechnologie is dat mogelijk. Medio... Lees meer
blik op de toekomst

Inzicht in explosiegrenzen verhoogt productiecapaciteit

22 nov '16 - 2 min
Zonder aanpassingen aan installaties of grote investeringen, een hogere productie en een lager energieverbruik in chemische fabrieken realiseren. Het is mogelijk... Lees meer
op de werkvloer

VoltaChem: elektrificering van de chemische industrie

1 jun '15 - 3 min
Hoe kun je gebruikmaken van duurzame elektriciteit in de chemische industrie? Dat onderzoeken ECN en TNO samen met bedrijven in Shared Innovation Program VoltaChem.... Lees meer

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.