dossier

Techruption biedt omgeving en voorwaarden om blockchain te laten floreren

6 juni 2017 • 5 min leestijd

Binnen het Techruption Blockchain-programma, dat onderdeel is van de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen, werkt TNO samen met verschillende partners aan de praktische toepassing van de veelbelovende blockchaintechnologie. Kleine en grote bedrijven, startups en kennisinstellingen werken gezamenlijk aan innovaties en praktische toepassingen op het gebied van blockchain.

Techruption is een nieuwe community waarin bedrijven en onderzoekers samenwerken aan de ICT-kansen en -uitdagingen van morgen. TNO leidt de programmapijler waarin blockchaintoepassingen worden ontwikkeld en uitgeprobeerd. Naast TNO zijn BISS Institute (een samenwerking tussen Maastricht University, hogeschool Zuyd en Open Universiteit), APG, Provincie Limburg en de Brightlands Smart Services Campus (BSSC) betrokken bij dit initiatief dat internationale ambities heeft op het gebied van blockchain.

Blockchain-programma met ambitie

Het idee voor het Techruption programma is ontstaan toen de oprichters van BSSC aangaven dat het interessant zou zijn om een blockchain-programma te starten, aangezien blockchain potentieel veel impact heeft om het motto van de campus te realiseren: ‘van data naar slimme diensten om de kwaliteit van leven te verbeteren’. Wij zijn als TNO het programma gaan opzetten. Het is geweldig om te zien hoe enorm veel ambitie er zit in de campus.

“We zochten nog naar een kennispartij op dit vlak en wisten dat TNO een goede partij zou zijn”

Het Techruption Blockchain-programma is op 20 januari 2017 van start gegaan binnen BSSC in Heerlen. “Het programma past goed bij ons, omdat we een ecosysteem ontwikkelen van studenten, onderzoekers, startups en ondernemers uit het MKB en grote bedrijven en instellingen. Samen ontwikkelen we nieuwe innovaties op het gebied van smart services. Blockchain is één van de drie pijlers binnen het programma Techruption, naast kunstmatige intelligentie en klimaatverandering. We zochten nog naar een kennispartij op dat vlak en wisten dat TNO een goede partij zou zijn. Bovendien werkt TNO al op andere vlakken met Brightlands samen, bijvoorbeeld op de Brightlands Chemelot Campus”, vertelt Peter Verkoulen, CEO BSSC.

Nieuwe digitale revolutie

Blockchain wordt ook wel de nieuwe digitale revolutie na het internet genoemd. Het is een technologie die veiligere, efficiëntere en makkelijkere uitwisseling van digitale informatie mogelijk maakt in een decentraal concept. Iedere transactie wordt op een transparante manier decentraal en onherroepelijk vastgelegd, zonder tussenkomst van een derde partij. Blockchain heeft dan ook de belofte in zich om tussenpersonen overbodig te maken, omdat tussen computers van alle deelnemers mathematische overeenstemming wordt bereikt over een ‘gedeelde waarheid’. Er is nu veel nadruk op en een hype rondom blockchain, maar in feite is blockchain een technologie onder de motorkap, die op termijn naadloos geïntegreerd kan en zal worden in allerhande consumentendiensten en administratieve technologie. Dit kan grote invloed hebben op sectoren zoals de energievoorziening, financiële dienstverlening, logistiek en op termijn de gezondheidszorg.

Gezamenlijk innoveren

De belangrijkste doelstelling van Techruption is het gezamenlijk innoveren op het gebied van blockchain. “We willen met dit programma blockchaintechnologie geschikt maken voor de Nederlandse industrie én de Nederlandse Industrie geschikt maken voor blockchain. We helpen bedrijven uit te vinden waar blockchain van meerwaarde voor ze kan zijn”, zegt TNO’er Christopher Brewster, scientific coördinator Techruption. “Het is geen gewoon onderzoeksprogramma, omdat we afhankelijk zijn van de vragen en problemen waartegen participanten aanlopen bij de ontwikkeling en inzet van de technologie. Onze rol is enerzijds verbindend, maar tevens inhoudelijk. We brengen verschillende partijen samen en leveren inhoudelijke kennis.”

“We hopen dat we nieuwe blockchain-technologieën die uiteindelijk groot worden het belangrijke eerste zetje geven”

Het bijzondere aan Techruption is dat er sprake is van een hele open samenwerking waarbij veel informatie met elkaar gedeeld wordt. De randvoorwaarden zijn aanwezig om fragiele nieuwe casussen te verkennen. Meerdere partijen werken samen tot een levensvatbaar blockchainproject is opgeleverd. Daarna zijn de betrokkenen vrij om een zakelijke beslissing te nemen over hoe ze verder willen gaan. We hopen dat we nieuwe technologieën die uiteindelijk groot worden het belangrijke eerste zetje geven. "Het gaat echt om hands-on vraagstukken en zaken realiseren, niet om fundamenteel onderzoek. Het draait om toepassingen in de praktijk. De aanpak en attitude van TNO passen daar 100% bij. Mouwen opstropen en aan de slag”, benadrukt Verkoulen.

Uitdagingen

Blockchaintechnologie staat nog in de kinderschoenen, er zijn dan ook de nodige uitdagingen. “We focussen ons op verschillende thema’s en bekijken bijvoorbeeld hoe blockchain kan worden ingezet in het bedrijfsleven en in de maatschappij. Identiteitsmanagement, wet- en regelgeving en het uiteindelijk opschalen van de technologie zijn onderwerpen die voor uitdagingen zorgen”, legt Brewster uit. Voor veel blockchaintoepassingen is een bruikbare digitale identiteit een vereiste. Dat is een barrière die we zelf ook helpen slechten door met de Dutch Blockchain Coalition te werken aan nieuwe online identiteitsoplossingen gebaseerd op blockchain. Toch willen we al bruikbare dingen maken, en dat is lastig.

“Onze manier van werken gaat niet alleen over innovatie, maar is zelf ook innovatief”

Het op een lijn krijgen van grote bedrijven als het gaat om governance is ook een uitdaging. “Onze manier van werken gaat niet alleen over innovatie, maar is zelf ook innovatief. De juridische afdelingen van betrokken partijen zijn dat bijvoorbeeld nog niet gewend. Dat maakt nog wel eens dat het formaliseren van de samenwerkingsafspraken meer tijd kost dan gehoopt. Maar het is wel nodig, over zaken als intellectueel eigendom moeten natuurlijk wel goede afspraken zijn”, aldus Verkoulen.

Op dit moment zijn rond de tien grote bedrijven en organisaties en een aantal startups betrokken bij het Techruption-programma. “De komende tijd gaan we heel gericht op zoek naar meer deelnemers en die mogen zich natuurlijk ook altijd zelf melden!”, besluit Verkoulen.

meer over blockchain

Blockchain: van automatisch afrekenen voor energie tot betalen zonder bank

Video: wat is blockchain?

Gaan blockchain en democratie samen?

Blockchain zet extra vaart achter containertransport in Rotterdamse haven

Blockchain security by design: innovatie en beveiliging hand in hand

Welke kansen biedt blockchain voor de industrie?

Wat kan blockchain voor start-ups betekenen?

Met blockchain dingen doen die onmogelijk leken

Pilot toont dat blockchain en agrifood een vruchtbare combinatie zijn

TNO & Blockchain

Meer weten over hoe TNO bijdraagt aan de ontwikkeling van blockchain-technologie?

Lees meer
blik op de toekomst

Transitie naar aardgasvrije wijken: van regie naar uitvoering

25 mrt '22 - 1 min
De transitie naar aardgasvrije wijken staat bij gemeenten hoog op de agenda. Het Klimaatakkoord schrijft immers voor dat de gebouwde omgeving in 2050 volledig aardgasvrij... Lees meer
blik op de toekomst

Productpaspoort: Basisvoorwaarde voor een duurzame economie

2 mrt '22 - 3 min
De roep om duurzaamheid is groter dan ooit. En bedrijven worden steeds vaker verantwoordelijk gehouden voor hun CO2-footprint. Deze signalen tonen de wens voor een... Lees meer

Dag van de uitvinder

9 nov '21 - 5 min
Bij TNO werken onze uitvinders al sinds 1932 aan de uitvindingen en innovaties van morgen. In het kader van de Dag van de Uitvinder staan we stil bij enkele TNO... Lees meer
innovatie

TNO’ers bestrijden de stikstofcrisis met programma Brains4Nitrogen

15 okt '21 - 4 min
Na het succes van het Brains4corona-programma, waarin TNO zich richtte op de aanpak van het coronavirus in 2020, is de organisatie nu van plan meer van deze 'Brains4x'-uitdagingen... Lees meer
innovatie

Met Brains4x van TNO versnelde innovatie op maatschappelijke uitdagingen in Nederland

15 okt '21 - 2 min
Van de coronapandemie tot aan de stikstofcrisis: Nederland staat voor grote uitdagingen. Na het succes van Brains4corona en Brains4nitrogen gaat TNO vaker challenges... Lees meer