dossier

Techruption biedt omgeving en voorwaarden om blockchain te laten floreren

6 juni 2017 • 5 min leestijd

Binnen het Techruption Blockchain-programma, dat onderdeel is van de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen, werkt TNO samen met verschillende partners aan de praktische toepassing van de veelbelovende blockchaintechnologie. Kleine en grote bedrijven, startups en kennisinstellingen werken gezamenlijk aan innovaties en praktische toepassingen op het gebied van blockchain.

Techruption is een nieuwe community waarin bedrijven en onderzoekers samenwerken aan de ICT-kansen en -uitdagingen van morgen. TNO leidt de programmapijler waarin blockchaintoepassingen worden ontwikkeld en uitgeprobeerd. Naast TNO zijn BISS Institute (een samenwerking tussen Maastricht University, hogeschool Zuyd en Open Universiteit), APG, Provincie Limburg en de Brightlands Smart Services Campus (BSSC) betrokken bij dit initiatief dat internationale ambities heeft op het gebied van blockchain.

Blockchain-programma met ambitie

“Het idee voor het Techruption programma is ontstaan toen de oprichters van BSSC aangaven dat het interessant zou zijn om een blockchain-programma te starten, aangezien blockchain potentieel veel impact heeft om het motto van de campus te realiseren: ‘van data naar slimme diensten om de kwaliteit van leven te verbeteren’. Wij zijn als TNO het programma gaan opzetten. Het is geweldig om te zien hoe enorm veel ambitie er zit in de campus”, vertelt TNO’er Pieter Verhagen, programmamanager blockchain binnen Techruption.

“We zochten nog naar een kennispartij op dit vlak en wisten dat TNO een goede partij zou zijn”

Het Techruption Blockchain-programma is op 20 januari 2017 van start gegaan binnen BSSC in Heerlen. “Het programma past goed bij ons, omdat we een ecosysteem ontwikkelen van studenten, onderzoekers, startups en ondernemers uit het MKB en grote bedrijven en instellingen. Samen ontwikkelen we nieuwe innovaties op het gebied van smart services. Blockchain is één van de drie pijlers binnen het programma Techruption, naast kunstmatige intelligentie en klimaatverandering. We zochten nog naar een kennispartij op dat vlak en wisten dat TNO een goede partij zou zijn. Bovendien werkt TNO al op andere vlakken met Brightlands samen, bijvoorbeeld op de Brightlands Chemelot Campus”, vertelt Peter Verkoulen, CEO BSSC.

Nieuwe digitale revolutie

Blockchain wordt ook wel de nieuwe digitale revolutie na het internet genoemd. Het is een technologie die veiligere, efficiëntere en makkelijkere uitwisseling van digitale informatie mogelijk maakt in een decentraal concept. Iedere transactie wordt op een transparante manier decentraal en onherroepelijk vastgelegd, zonder tussenkomst van een derde partij. “Blockchain heeft dan ook de belofte in zich om tussenpersonen overbodig te maken, omdat tussen computers van alle deelnemers mathematische overeenstemming wordt bereikt over een ‘gedeelde waarheid’. Er is nu veel nadruk op en een hype rondom blockchain, maar in feite is blockchain een technologie onder de motorkap, die op termijn naadloos geïntegreerd kan en zal worden in allerhande consumentendiensten en administratieve technologie”, verwacht Verhagen. Dit kan grote invloed hebben op sectoren zoals de energievoorziening, financiële dienstverlening, logistiek en op termijn de gezondheidszorg.

Gezamenlijk innoveren

De belangrijkste doelstelling van Techruption is het gezamenlijk innoveren op het gebied van blockchain. “We willen met dit programma blockchaintechnologie geschikt maken voor de Nederlandse industrie én de Nederlandse Industrie geschikt maken voor blockchain. We helpen bedrijven uit te vinden waar blockchain van meerwaarde voor ze kan zijn”, zegt TNO’er Christopher Brewster, scientific coördinator Techruption. “Het is geen gewoon onderzoeksprogramma, omdat we afhankelijk zijn van de vragen en problemen waartegen participanten aanlopen bij de ontwikkeling en inzet van de technologie. Onze rol is enerzijds verbindend, maar tevens inhoudelijk. We brengen verschillende partijen samen en leveren inhoudelijke kennis.”

“We hopen dat we nieuwe blockchain-technologieën die uiteindelijk groot worden het belangrijke eerste zetje geven”

Verhagen voegt hier aan toe dat het bijzondere aan Techruption is dat er sprake is van een hele open samenwerking waarbij veel informatie met elkaar gedeeld wordt. “De randvoorwaarden zijn aanwezig om fragiele nieuwe casussen te verkennen. Meerdere partijen werken samen tot een levensvatbaar blockchainproject is opgeleverd. Daarna zijn de betrokkenen vrij om een zakelijke beslissing te nemen over hoe ze verder willen gaan. We hopen dat we nieuwe technologieën die uiteindelijk groot worden het belangrijke eerste zetje geven”, aldus Verhagen. “Het gaat echt om hands-on vraagstukken en zaken realiseren, niet om fundamenteel onderzoek. Het draait om toepassingen in de praktijk. De aanpak en attitude van TNO passen daar 100% bij. Mouwen opstropen en aan de slag”, benadrukt Verkoulen.

Uitdagingen

Blockchaintechnologie staat nog in de kinderschoenen, er zijn dan ook de nodige uitdagingen. “We focussen ons op verschillende thema’s en bekijken bijvoorbeeld hoe blockchain kan worden ingezet in het bedrijfsleven en in de maatschappij. Identiteitsmanagement, wet- en regelgeving en het uiteindelijk opschalen van de technologie zijn onderwerpen die voor uitdagingen zorgen”, legt Brewster uit. Voor veel blockchaintoepassingen is een bruikbare digitale identiteit een vereiste. “Dat is een barrière die we zelf ook helpen slechten door met de Dutch Blockchain Coalition te werken aan nieuwe online identiteitsoplossingen gebaseerd op blockchain”, vult Verhagen aan. “Toch willen we al bruikbare dingen maken, en dat is lastig.”

“Onze manier van werken gaat niet alleen over innovatie, maar is zelf ook innovatief”

Het op een lijn krijgen van grote bedrijven als het gaat om governance is ook een uitdaging. “Onze manier van werken gaat niet alleen over innovatie, maar is zelf ook innovatief. De juridische afdelingen van betrokken partijen zijn dat bijvoorbeeld nog niet gewend. Dat maakt nog wel eens dat het formaliseren van de samenwerkingsafspraken meer tijd kost dan gehoopt. Maar het is wel nodig, over zaken als intellectueel eigendom moeten natuurlijk wel goede afspraken zijn”, aldus Verkoulen.

Op dit moment zijn rond de tien grote bedrijven en organisaties en een aantal startups betrokken bij het Techruption-programma. “De komende tijd gaan we heel gericht op zoek naar meer deelnemers en die mogen zich natuurlijk ook altijd zelf melden!”, besluit Verkoulen.

meer over blockchain

Blockchain: van automatisch afrekenen voor energie tot betalen zonder bank

Video: wat is blockchain?

Gaan blockchain en democratie samen?

Blockchain zet extra vaart achter containertransport in Rotterdamse haven

Blockchain security by design: innovatie en beveiliging hand in hand

Welke kansen biedt blockchain voor de industrie?

Wat kan blockchain voor start-ups betekenen?

Met blockchain dingen doen die onmogelijk leken

Pilot toont dat blockchain en agrifood een vruchtbare combinatie zijn

TNO & Blockchain

Meer weten over hoe TNO bijdraagt aan de ontwikkeling van blockchain-technologie?

Lees meer
blik op de toekomst

De economie na het coronavaccin: hoe Nederland zich uit de crisis kan innoveren

15 feb '21 - 3 min
Nu het vaccineren is opgestart, groeit de aandacht voor de toekomst. Met de bankencrisis in ons achterhoofd willen we koste wat het kost voorkomen dat onze economie... Lees meer
blik op de toekomst

Twee tips om de focus binnen een ecosysteem in balans te houden

10 feb '21 - 4 min
In het proces van orchestreren van innovatie zijn twee zaken van groot belang: focus op de innovaties die worden ontwikkeld én focus op de samenwerking tussen de... Lees meer
dossier

Zo krijg je grip op complexe innovatietrajecten

21 jan '21 - 5 min
De complexiteit van publiek-private innovatietrajecten is soms gekmakend. Dat komt omdat de relevante partijen weliswaar een gezamenlijk doel kunnen hebben, maar... Lees meer
blik op de toekomst

Te veel focus: een herkenbare valkuil?

13 jan '21 - 3 min
Als Innovation Orchestrator bij TNO zet ik samenwerkingen op. Samen met relevante partijen ontwikkelen we innovaties die we in de praktijk implementeren om verandering... Lees meer
blik op de toekomst

Orchestrating innovation: hoe transities écht kunnen slagen

17 nov '20 - 4 min
Een methode om complexe maatschappelijke transities in goede banen te leiden. Met de voeten in de klei. Dat is orchestrating innovation. Door te zorgen dat bij alle... Lees meer

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.