op de werkvloer

“Tegen studenten wil ik zeggen: pak je kansen bij TNO!”

5 september 2017 • 2 min leestijd

Speciaal voor bètastudenten staan op vrijdag 13 oktober de deuren open bij de TNO-locatie aan de Stieltjesweg in Delft. Tijdens het Get To Know TNO-event kun je er allerlei interactieve demo’s bekijken, serious games spelen en verschillende TNO-laboratoria bezoeken. En natuurlijk met veel TNO’ers praten, zoals met Pim Muilwijk over de unieke onderzoeksfaciliteit Extreme Ultra Violet Beam Line 2 (EBL2).

In de kelder van het TNO-gebouw kun je de EBL2 in de cleanroom zien staan. Met het ontwerp, de bouw, het testen en valideren is Pim Muilwijk (29) met collega’s zo’n 2,5 jaar bezig geweest. Hun werk aan EBL2 zit er bijna op. Tijdens Get To Know TNO op vrijdag 13 oktober leidt Pim zelf de studenten rond. Hij is sinds maart 2013 als junior research scientist fulltime verbonden aan de TNO-afdeling Nano-instrumentatie.

Opstelling ontwerpen

EBL2 is zijn vijfde project. EBL2 staat voor Extreme Ultra Violet Beam Line 2. “In 2013 begon ik met het – alleen in opdracht – uitvoeren van experimenten, testen en het valideren van een meetapparaat. Daarna heb ik meegedacht over nieuwe meetapparatuur en werd ik ingeschakeld bij de bouw. Bij de EBL2 heb ik echt vanaf het begin de opstelling ontworpen en daarna het apparaat geconstrueerd. We stellen in vacuüm materialen bloot aan Extreem Ultra Violet licht en onderzoeken of het materiaal heel blijft, vervuilt of dat de optische eigenschappen veranderen. Zo kunnen we bedrijven adviezen geven over bijvoorbeeld materiaalgebruik. Ik ben echt trots op EBL2, omdat het een heel groot project is waarvoor veel diverse kennis nodig was om het te kunnen realiseren.”

Stage lopen bij TNO

Gedurende zijn master Nanotechnologie aan de Universiteit Twente heeft Pim bij TNO in Delft stagegelopen. “Dat beviel me prima. Ik heb daarna een open sollicitatiebrief gestuurd en heb de vacatures op de TNO-website in de gaten gehouden. En zowaar was er vrij snel een vacature die op mijn lijf geschreven was. Ik werd aangenomen.”

“Persoonlijk vind ik de missie van TNO fantastisch: proberen zoveel mogelijk positieve invloed uit te oefenen op de maatschappij”

80-20

“Ik voel mij een echte engineer en houd van het ontwerpen en het bouwen van apparaten. Ik vind het ook leuk om te programmeren. Mijn collega’s noemen dat lieflijk pianospelen. Kijk, voor tachtig procent doe ik het directe werk: dus ontwerpen, met een opstelling bezig zijn, repareren of programmeren. Twintig procent van mijn tijd gaat naar ‘indirect’ werk, want binnen de afdeling ben ik ook veiligheidscoördinator en kwaliteitscoördinator.”

Invloed uitoefenen op de maatschappij

“Persoonlijk vind ik de missie van TNO fantastisch: proberen zoveel mogelijk positieve invloed uit te oefenen op de maatschappij. De grootste uitdaging is dat je graag iets perfect wilt doen. Daar hebben veel TNO’ers ‘last’ van. Uiteraard heb je te maken met een bepaald budget waarbinnen een project moet worden uitgevoerd, zowel qua geld als qua tijd. Ik ben zelf pragmatisch ingesteld: ik heb liever dat iets goed werkt, dan dat iets perfect zou kunnen werken maar dat je het niet kunt realiseren omdat je onvoldoende geld of tijd tot je beschikking hebt.”

“Ik hoop dat Get To Know TNO studenten inspireert om bij TNO te komen werken”

Zelf initiatief nemen

“Tegen studenten – onze toekomstige nieuwe collega’s – zou ik willen zeggen: pak je kansen! Probeer binnen TNO zoveel mogelijk verschillende dingen aan te pakken. En wees niet bang om iets te doen wat niet direct in het verlengde van jouw studie ligt. Behalve interessant werk verrichten, is er binnen TNO veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling. Ik hoop echt dat Get To Know TNO studenten inspireert om bij TNO te komen werken.”

Get To Know TNO

Get To Know TNO op vrijdag 13 oktober in Delft is interessant voor academische bètastudenten. Vooral als je één van de volgende studierichtingen volgt: Elektrotechniek, Toegepaste Natuurkunde, Informatica, Kunstmatige intelligentie, Wiskunde, Econometrie, Werktuigbouwkunde of Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek.

Meld je aan!

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.