Van Frankrijk tot Californië: energieopwekkend wegdek gaat de grens over
22 september 2017 • 3 min leestijd
Een wegdek waarover je niet alleen kunt rijden, maar dat ook duurzame energie produceert. Dat is SolaRoad: een TNO-innovatie die een paar jaar geleden niet meer was dan een goed idee. Inmiddels is het systeem marktrijp, zeker nu de SolaRoad Kit toepassingen in de infrastructuur snel en eenvoudig maakt. In Frankrijk levert een SolaRoad Kit in een fietspad al elektriciteit aan de verlichting van een verkeersrotonde.
Het principe achter SolaRoad is eenvoudig. Als je het asfalt of beton van een wegdek vervangt door een wegdek met ingebouwde zonnepanelen, kun je het gebruiken om elektriciteit op te wekken. De praktijk is weerbarstiger, zegt Sten de Wit, Lead Innovator SolaRoad bij TNO: “Zo moet je de opgewekte elektriciteit efficiënt kunnen toepassen, afvoeren of opslaan, zonnepanelen gebruiken die tegen een stootje kunnen en een lichtdoorlatend en veilig wegdek aanbrengen. Bij commerciële toepassingen in de infrastructuur spelen kostenoverwegingen natuurlijk ook een rol.”
Samenwerken aan duurzaam fietspad
In een proefproject op een fietspad bij het Noord-Hollandse Krommenie is SolaRoad al bijna drie jaar getest. De Wit: “De resultaten laten zien dat we klaar zijn voor concrete toepassingen. In het project trekken TNO, de provincie Noord-Holland, wegenbouwer Strukton Civiel en technisch dienstverlener Dynniq – de ontwikkelaars van SolaRoad – samen op. Een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen overheden, bedrijfsleven en kennisinstituten, wat bekend staat als de Gouden Driehoek van de Innovatie.”
“In Frankrijk ontstond de vraag voor een nieuw fietspad dat zelf energie produceert voor de openbare verlichting. Het bedrijf vond de oplossing in de SolaRoad Kit”
SolaRoad Kit: 3.500 kWh per jaar
Ondertussen is ook de SolaRoad Kit op de markt gebracht. Dit is een kant-en-klare set van vier elementen van 3,5 bij 2,5 meter, die bestaan uit een betonnen drager met daarop een – specifiek voor deze toepassing ontwikkeld – zonnepaneel. Elk element wordt beschermd door een stevige, lichtdoorlatende kunststoflaag. Een SolaRoad Kit wordt standaard geleverd met de elektronica die nodig is om de opgewekte stroom terug te voeren in het elektriciteitsnet. Afhankelijk van de toepassing zijn ook andere oplossingen mogelijk, bijvoorbeeld voor opslag. Een Kit levert jaarlijks ongeveer 3.500 kWh, genoeg om een gemiddeld Nederlands huishouden van elektriciteit te voorzien.
Energieopwekkend fietspad in Frankrijk
In Frankrijk ontstond de vraag voor een nieuw fietspad bij Etampes in de buurt van Parijs. Dit fietspad moest zelf de energie produceren voor de openbare verlichting met het kleinst mogelijke ruimtebeslag. De Nederlandse wegenbouwer Ooms, onderdeel van Strukton Civiel, wees de Franse aannemer Charier op de mogelijkheden van een SolaRoad Kit. “Als je de elektriciteit ter plaatse opwekt, heb je geen lange kabels nodig en dus ook geen dure sleuven waar die kabels doorheen lopen”, zegt De Wit. “Ook hoefde Charier niet het hele fietspad met elementen te beleggen: de elementen die in een enkele Kit zitten, zijn voldoende om de verlichting van de rotonde van stroom te voorzien.” De toepassing van SolaRoad maakte de offerte van Charier bovendien onderscheidend. De Wit: “Het bedrijf kreeg de opdracht en het energieopwekkende fietspad is in september 2017 geplaatst.”
“Een SolaRoad Kit levert jaarlijks ongeveer 3.500 kWh, genoeg om een gemiddeld Nederlands huishouden van elektriciteit te voorzien”
Van Groningen tot Californië
Het project in Frankrijk staat niet op zichzelf. In de provincie Groningen staat sinds kort een bank waar je kunt uitrusten en tegelijkertijd je elektrische fiets of telefoon kunt opladen met duurzame stroom uit een SolaRoad Kit. De Amerikaanse staat Californië wil SolaRoad gaan toepassen op afgelegen plaatsen die moeilijk van energie zijn te voorzien. De Wit: “Ze denken daar ook aan toepassingen op grote schaal voor op autowegen.”
Elektriciteit opwekken op wegen en fietspaden
In Nederland ziet De Wit kansen omdat de aanleg van wind- en zonneparken op land steeds vaker op bezwaren stuit: “Die nemen veel ruimte in beslag en omwonenden zijn er vaak niet blij mee. Wat is er dan logischer dan het opwekken van elektriciteit op fietspaden of wegen? Die liggen er toch al en SolaRoad veroorzaakt geen extra hinder. Kansen genoeg, ook al omdat er steeds meer belangstelling komt vanuit Europa, de VS en het Midden-Oosten. Het is tijd om SolaRoad te gaan toepassen op grote schaal en dat is precies waaraan we nu werken.”