innovatie

Van Frankrijk tot Californië: energieopwekkend wegdek gaat de grens over

22 september 2017 • 3 min leestijd

Een wegdek waarover je niet alleen kunt rijden, maar dat ook duurzame energie produceert. Dat is SolaRoad: een TNO-innovatie die een paar jaar geleden niet meer was dan een goed idee. Inmiddels is het systeem marktrijp, zeker nu de SolaRoad Kit toepassingen in de infrastructuur snel en eenvoudig maakt. In Frankrijk levert een SolaRoad Kit in een fietspad al elektriciteit aan de verlichting van een verkeersrotonde.

Het principe achter SolaRoad is eenvoudig. Als je het asfalt of beton van een wegdek vervangt door een wegdek met ingebouwde zonnepanelen, kun je het gebruiken om elektriciteit op te wekken. De praktijk is weerbarstiger, zegt Sten de Wit, Lead Innovator SolaRoad bij TNO: “Zo moet je de opgewekte elektriciteit efficiënt kunnen toepassen, afvoeren of opslaan, zonnepanelen gebruiken die tegen een stootje kunnen en een lichtdoorlatend en veilig wegdek aanbrengen. Bij commerciële toepassingen in de infrastructuur spelen kostenoverwegingen natuurlijk ook een rol.”

Samenwerken aan duurzaam fietspad

In een proefproject op een fietspad bij het Noord-Hollandse Krommenie is SolaRoad al bijna drie jaar getest. De Wit: “De resultaten laten zien dat we klaar zijn voor concrete toepassingen. In het project trekken TNO, de provincie Noord-Holland, wegenbouwer Strukton Civiel en technisch dienstverlener Dynniq – de ontwikkelaars van SolaRoad – samen op. Een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen overheden, bedrijfsleven en kennisinstituten, wat bekend staat als de Gouden Driehoek van de Innovatie.”

“In Frankrijk ontstond de vraag voor een nieuw fietspad dat zelf energie produceert voor de openbare verlichting. Het bedrijf vond de oplossing in de SolaRoad Kit”

SolaRoad Kit: 3.500 kWh per jaar

Ondertussen is ook de SolaRoad Kit op de markt gebracht. Dit is een kant-en-klare set van vier elementen van 3,5 bij 2,5 meter, die bestaan uit een betonnen drager met daarop een – specifiek voor deze toepassing ontwikkeld – zonnepaneel. Elk element wordt beschermd door een stevige, lichtdoorlatende kunststoflaag. Een SolaRoad Kit wordt standaard geleverd met de elektronica die nodig is om de opgewekte stroom terug te voeren in het elektriciteitsnet. Afhankelijk van de toepassing zijn ook andere oplossingen mogelijk, bijvoorbeeld voor opslag. Een Kit levert jaarlijks ongeveer 3.500 kWh, genoeg om een gemiddeld Nederlands huishouden van elektriciteit te voorzien.

Energieopwekkend fietspad in Frankrijk

In Frankrijk ontstond de vraag voor een nieuw fietspad bij Etampes in de buurt van Parijs. Dit fietspad moest zelf de energie produceren voor de openbare verlichting met het kleinst mogelijke ruimtebeslag. De Nederlandse wegenbouwer Ooms, onderdeel van Strukton Civiel, wees de Franse aannemer Charier op de mogelijkheden van een SolaRoad Kit. “Als je de elektriciteit ter plaatse opwekt, heb je geen lange kabels nodig en dus ook geen dure sleuven waar die kabels doorheen lopen”, zegt De Wit. “Ook hoefde Charier niet het hele fietspad met elementen te beleggen: de elementen die in een enkele Kit zitten, zijn voldoende om de verlichting van de rotonde van stroom te voorzien.” De toepassing van SolaRoad maakte de offerte van Charier bovendien onderscheidend. De Wit: “Het bedrijf kreeg de opdracht en het energieopwekkende fietspad is in september 2017 geplaatst.”

“Een SolaRoad Kit levert jaarlijks ongeveer 3.500 kWh, genoeg om een gemiddeld Nederlands huishouden van elektriciteit te voorzien”

Van Groningen tot Californië

Het project in Frankrijk staat niet op zichzelf. In de provincie Groningen staat sinds kort een bank waar je kunt uitrusten en tegelijkertijd je elektrische fiets of telefoon kunt opladen met duurzame stroom uit een SolaRoad Kit. De Amerikaanse staat Californië wil SolaRoad gaan toepassen op afgelegen plaatsen die moeilijk van energie zijn te voorzien. De Wit: “Ze denken daar ook aan toepassingen op grote schaal voor op autowegen.”

Elektriciteit opwekken op wegen en fietspaden

In Nederland ziet De Wit kansen omdat de aanleg van wind- en zonneparken op land steeds vaker op bezwaren stuit: “Die nemen veel ruimte in beslag en omwonenden zijn er vaak niet blij mee. Wat is er dan logischer dan het opwekken van elektriciteit op fietspaden of wegen? Die liggen er toch al en SolaRoad veroorzaakt geen extra hinder. Kansen genoeg, ook al omdat er steeds meer belangstelling komt vanuit Europa, de VS en het Midden-Oosten. Het is tijd om SolaRoad te gaan toepassen op grote schaal en dat is precies waaraan we nu werken.”

blik op de toekomst

Met HESI de energietransitie versnellen

10 mei '17 - 3 min
Om de transitie van fossiel naar duurzaam te versnellen, moeten de systemen van energieleveranciers en de apparatuur bij mensen thuis en bij bedrijven slim met elkaar... Lees meer
blik op de toekomst

De kwetsbare kant van de Caraïben

7 okt '16 - 3 min
De klimaatverandering, de stijging van de zeespiegel en menselijke ingrepen in het milieu hebben grote gevolgen voor de kustgebieden van de Caraïben. Om na te gaan... Lees meer
column

René Hooiveld: Energietransitie vraagt willen en durven, van TNO’ers en klanten

6 jul '16 - 1 min
In China wonen en werken is een bijzondere ervaring. Ik verbleef er van 2009 tot en met 2015. Adembenemende landschappen, heerlijk eten, gastvrije mensen en het... Lees meer
blik op de toekomst

"We moeten naar meer energie en minder CO2"

29 mrt '16 - 8 min
In de transitie naar duurzame energie blijven olie en gas voorlopig onmisbaar. Maar versnelling van innovatie is essentieel om op verantwoorde wijze in de toenemende... Lees meer
blik op de toekomst

“Energieprijzen moeten bij schaarste omhoog”

18 feb '16 - 3 min
Nederland wil overstappen op groene energie. Een prachtig streven. Maar wat als het een dag niet waait en de zon het ook laat afweten? Een interview over knelpunten... Lees meer