Vier vragen over de pastaprinter
12 juni 2015 • 1 min leestijd
In 2015 presenteerden TNO en Barilla, de Italiaanse pastaproducent, een prototype van de 3D-pastaprinter. Hiermee kunnen 3D-pastavormen worden geprint die met normale technieken niet mogelijk zijn. De pastaprinter is op dit moment in staat om vier elementen per twee minuten te printen. En die smaken als normale verse pasta. Vier vragen over deze innovatieve printer.
1. Wat is 3D-printen?
3D printen is een innovatief fabricageproces waarbij een object direct vanuit een 3D-computerdesign laag voor laag wordt opgebouwd. Bijvoorbeeld door printtechnologie of met lasers. Deze technieken zijn in te zetten voor de productie van voorwerpen van één materiaalsoort, maar ook om verschillende materialen met elkaar te combineren.
‘3D foodprinting opent de weg naar volledig personaliseerbare voeding.‘
2. Wat is dan 3D-foodprinting?
3D-foodprinting is een compleet nieuwe manier om voedselproducten te maken. Hierbij zijn TNO’s technische expertise van het printproces en voedingskundige kennis gecombineerd.
3. Wat is de meerwaarde van 3D-foodprinting?
3D-foodprinting opent de weg naar volledig personaliseerbare voeding. Zo kun je producten maken die exact aansluiten op de behoeften en voorkeuren van individuen. Bijvoorbeeld sporters en ouderen. Er is een enorme vrijheid in design. Niet alleen qua vorm maar ook qua samenstelling, structuur, textuur en smaak. Daarnaast kan een persoonlijk gerecht precies op het juiste moment worden gemaakt. Vers en gezond, en klaar op het moment dat de consument dat wil.
4. Zijn er nog meer voordelen?
Jazeker. Alternatieve ingrediënten ̶ zoals eiwitten uit algen, bietenloof of insecten, of grondstoffen die nu vanwege hun uiterlijk niet worden benut ̶ kunnen dankzij 3D foodprinting worden omgezet in smakelijke producten met herkenbare structuren die goed zijn voor de gezondheid en het milieu.