gezondheid

Vier vragen over de pastaprinter

12 juni 2015 • 1 min leestijd

In 2015 presenteerden TNO en Barilla, de Italiaanse pastaproducent, een prototype van de 3D-pastaprinter. Hiermee kunnen 3D-pastavormen worden geprint die met normale technieken niet mogelijk zijn. De pastaprinter is op dit moment in staat om vier elementen per twee minuten te printen. En die smaken als normale verse pasta. Vier vragen over deze innovatieve printer.

1. Wat is 3D-printen?

3D printen is een innovatief fabricageproces waarbij een object direct vanuit een 3D-computerdesign laag voor laag wordt opgebouwd. Bijvoorbeeld door printtechnologie of met lasers. Deze technieken zijn in te zetten voor de productie van voorwerpen van één materiaalsoort, maar ook om verschillende materialen met elkaar te combineren.

‘3D foodprinting opent de weg naar volledig personaliseerbare voeding.‘

2. Wat is dan 3D-foodprinting?

3D-foodprinting is een compleet nieuwe manier om voedselproducten te maken. Hierbij zijn TNO’s technische expertise van het printproces en voedingskundige kennis gecombineerd.

3. Wat is de meerwaarde van 3D-foodprinting?

3D-foodprinting opent de weg naar volledig personaliseerbare voeding. Zo kun je producten maken die exact aansluiten op de behoeften en voorkeuren van individuen. Bijvoorbeeld sporters en ouderen. Er is een enorme vrijheid in design. Niet alleen qua vorm maar ook qua samenstelling, structuur, textuur en smaak. Daarnaast kan een persoonlijk gerecht precies op het juiste moment worden gemaakt. Vers en gezond, en klaar op het moment dat de consument dat wil.

4. Zijn er nog meer voordelen?

Jazeker. Alternatieve ingrediënten ̶ zoals eiwitten uit algen, bietenloof of insecten, of grondstoffen die nu vanwege hun uiterlijk niet worden benut ̶ kunnen dankzij 3D foodprinting worden omgezet in smakelijke producten met herkenbare structuren die goed zijn voor de gezondheid en het milieu.

column

Leefstijl als Medicijn biedt businesskansen

13 jul '17 - 3 min
Er waait een nieuwe wind door de gezondheidszorg. Nou ja, het is nog een briesje maar wel een met de potentie om uit te groeien tot een flinke storm. Althans als... Lees meer
blik op de toekomst

Op weg naar een voedselallergievrije wereld in 2030

2 dec '16 - 1 min
Voedselallergie is een veel voorkomend gezondheidsprobleem. Het heeft grote impact op de kwaliteit van leven en ook de economische impact is enorm. Maar er is goed... Lees meer
dossier

Het gezonde leven van de toekomst

6 okt '16 - 4 min
Van jong tot oud vitaal meedoen aan onze samenleving en tegelijkertijd de gezondheidszorg betaalbaar op een kwalitatief hoog peil houden. Dat is de uitdaging waar... Lees meer
blik op de toekomst

Zonder zorgen eten in 2030

19 sep '16 - 5 min
Voedselallergie komt veel voor en heeft een behoorlijke impact op de kwaliteit van leven van allergische consumenten. Daarnaast is de economische impact groot voor... Lees meer
feiten & cijfers

Mood food: interactie tussen voedsel en emotie

6 jun '16 - 2 min
Wat we eten beïnvloedt hoe we ons voelen, andersom geldt hetzelfde. Hoe komt dat? Wat is de link tussen voedsel en emotie? Onderzoek naar de smaakperceptie en de... Lees meer

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.