dossier

Wat kan blockchain voor start-ups betekenen?

28 juli 2017 • 4 min leestijd

Blockchain biedt mogelijkheden voor allerlei bedrijven en sectoren. De verwachting is dat juist ook start-ups van deze technologie kunnen profiteren. De Brightlands Innovation Factory, die na de zomer van start gaat, ondersteunt start-ups hierin.

Binnen het Techruption Blockchain-programma, dat onderdeel is van de Brightlands Smart Services Campus (BSSC) in Heerlen, werkt TNO samen met verschillende partners aan de praktische toepassing van de veelbelovende blockchaintechnologie. “We werken met zowel kleine als grote bedrijven, start-ups en kennisinstellingen gezamenlijk aan blockchaininnovaties. De verbinding tussen gevestigde bedrijven en start-ups is nu nog een uitdaging. Dat is ook logisch, ze zijn bezig met andere vragen en hebben een ander tempo. Kortom, hun werelden matchen niet altijd en het is een uitdaging om die te mengen. Dit terwijl ze veel aan elkaar kunnen hebben. Ik heb op dat vlak hoge verwachtingen van de Brightlands Innovation Factory”, stelt TNO’er Pieter Verhagen, Programmamanager van het Techruption Blockchain programma.

Blockchain draait om crossverbindingen

Vince Meens, manager Entrepeneurship Development, BSSC/Techruption, is binnen BSSC en straks ook Brightlands Innovation Factory verantwoordelijk voor het scouten en helpen van start-ups. “Het is belangrijk dat start-ups doorgroeien, landen en zich verankeren in de regio. Binnen Techruption ondersteunen we nu al enkele start-ups door ze te matchen aan bijvoorbeeld investeerders, markten en talent. Binnen de Innovation Factory zullen we start-ups een uniek ontwikkelingsprogramma en toegang tot relevante kennis- en businessnetwerken bieden waarmee ze hun bedrijf een vliegende start kunnen geven. Samenwerken is essentieel, geen enkele organisatie of sector kan de uitdagingen alleen oplossen. Blockchain draait om crossverbindingen en gaat voor veel nieuwe mogelijkheden zorgen”, verwacht Meens.

TNO-experts (op blockchain en aanpalende gebieden) zullen fungeren als sparringpartners binnen de Innovation Factory. “We zullen inhoudsdeskundigen leveren die meedenken over de technologische uitdagingen van de start-ups. De corporate bedrijven leveren businesscoaches en sectorexperts. Daarnaast ontwikkelen we gezamenlijk ook de Techruption Consortium Blockchain waar start-ups gebruik van kunnen gaan maken”, vertelt Verhagen.

“Blockchain draait om crossverbindingen en gaat voor veel nieuwe mogelijkheden zorgen”

Going global met blockchain

Het voordeel dat blockchain start-ups biedt, is volgens Meens de mogelijkheid om in één keer een wereldwijde markt aan te spreken. “Je hebt bijvoorbeeld niet meer van doen met meerdere betaalplatforms en ook crowdfunding zou makkelijker moeten worden, aangezien je gerichter de juiste community aan kunt spreken.” Ook Verhagen ziet in dat de mogelijkheid om wereldwijd samen te werken een van de meerwaarden van blockchain is. “Blockchain stelt start-ups in staat om heel snel een robuuste, betrouwbare en transparante dienst te bouwen waar anderen weer hun diensten aan kunnen koppelen. Bovendien is een groot deel van de markt nog onontgonnen terrein, een veld in beweging met ruimte voor nieuwe spelers.”

“Dat maakt het tegelijkertijd wellicht lastiger om structureel betalende klanten te vinden en misschien is werken op pilotbasis voorlopig het meest gangbaar. Al is het opzetten van ICO’s (initial coin offerings) een interessant model voor financiering. Start-ups kunnen vooruitlopend op de lancering van de nieuwe dienst alvast de tokens (een vorm van cryptovaluta) verkopen waarmee in de toekomst betaald kan worden om de dienst te gebruiken. Je kunt die tokens vooraf tegen een flinke korting kopen als je denkt dat een dienst succesvol wordt. Je wordt daarmee direct ook mede-belanghebbende in het succes van de dienst. En het werkt: een uitzonderlijk voorbeeld is browserbouwer Brave die recent 35 miljoen dollar ophaalde binnen 30 seconden”, vervolgt Verhagen.

“Blockchain stelt start-ups in staat om heel snel een betrouwbare dienst te bouwen waar anderen hun diensten aan kunnen koppelen”

Transparantie in supply chains

Blockchain kan voor transparantie in allerlei supply chains zorgen, van de kledingindustrie tot de agrifoodsector. “Het geeft consumenten de mogelijkheid om meer te weten te komen over waar bijvoorbeeld hun kleding of voedsel vandaan komt. Concrete voorbeelden van start-ups die zulke transparantie bieden zijn ClearChainge (is kleding al dan niet afkomstig van een goede werkplaats?) en SteelTrace (certificeringen binnen de metaalsector)”, aldus Meens.

Terug naar lokaal

Meens verwacht dat blockchain een beweging terug naar het lokale teweegbrengt. “Hoewel blockchaintechnologie het makkelijker maakt om internationaal zaken te doen, zullen consumenten door de transparantie en de informatie die via blockchain te verkrijgen is naar verwachting vaker kiezen voor lokale producten en initiatieven. En dat creëert lokale werkgelegenheid. Een voorbeeld hiervan is een project met zelfrijdende auto’s (pods) die betaald worden met een specifieke lokale munt, die bijvoorbeeld weer terugverdiend kan worden door stroomopwekking met zonnepanelen”, legt Meens uit.

“Ik verwacht dat blockchain een beweging terug naar het lokale teweegbrengt”

meer over blockchain

Blockchain: van automatisch afrekenen voor energie tot betalen zonder bank

Video: wat is blockchain?

Techruption biedt omgeving en voorwaarden om blockchain te laten floreren

Gaan blockchain en democratie samen?

Blockchain zet extra vaart achter containertransport in Rotterdamse haven

Blockchain security by design: innovatie en beveiliging hand in hand

Welke kansen biedt blockchain voor de industrie?

Met blockchain dingen doen die onmogelijk leken

Pilot toont dat blockchain en agrifood een vruchtbare combinatie zijn

TNO & BLOCKCHAIN

Meer weten over hoe TNO bijdraagt aan de ontwikkeling van blockchain-technologie?

Lees meer
blik op de toekomst

Te veel focus: een herkenbare valkuil?

13 jan '21 - 3 min
Als Innovation Orchestrator bij TNO zet ik samenwerkingen op. Samen met relevante partijen ontwikkelen we innovaties die we in de praktijk implementeren om verandering... Lees meer
blik op de toekomst

Orchestrating innovation: hoe transities écht kunnen slagen

17 nov '20 - 4 min
Een methode om complexe maatschappelijke transities in goede banen te leiden. Met de voeten in de klei. Dat is orchestrating innovation. Door te zorgen dat bij alle... Lees meer
innovatie

SEL-methode beoordeelt de maatschappelijke ‘readiness’ van een innovatie

3 nov '20 - 3 min
Wanneer is een innovatie klaar om op de markt gebracht te worden? Innovatieontwikkelaars houden in het innovatieproces vaak nog te weinig rekening met maatschappelijke... Lees meer
blik op de toekomst

Podcast Insights seizoen 2 #25 - Pandemiebestendig: samen uit voor én na de crisis

12 jun '20 - 1 min
Het mag weer: een gezellig avondje uit! Maar kan het allemaal wel? En hoe zorgen we - ondanks de noodzakelijke maatregelen - voor een veilige en positieve ervaring... Lees meer
blik op de toekomst

Podcast Insights Seizoen 2 #23: Sterker uit de coronacrisis door innovatie

15 mei '20 - 1 min
Na de bankencrisis in 2008, verhoogde Duitsland de investering in innovatie en de Duitse economie bloeide hierdoor op. Door deze aanpak, beleefde Duitsland een ‘gouden... Lees meer

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.