dossier

Wat kan blockchain voor start-ups betekenen?

28 juli 2017 • 4 min leestijd

Blockchain biedt mogelijkheden voor allerlei bedrijven en sectoren. De verwachting is dat juist ook start-ups van deze technologie kunnen profiteren. De Brightlands Innovation Factory, die na de zomer van start gaat, ondersteunt start-ups hierin.

Binnen het Techruption Blockchain-programma, dat onderdeel is van de Brightlands Smart Services Campus (BSSC) in Heerlen, werkt TNO samen met verschillende partners aan de praktische toepassing van de veelbelovende blockchaintechnologie. We werken met zowel kleine als grote bedrijven, start-ups en kennisinstellingen gezamenlijk aan blockchaininnovaties. De verbinding tussen gevestigde bedrijven en start-ups is nu nog een uitdaging. Dat is ook logisch, ze zijn bezig met andere vragen en hebben een ander tempo. Kortom, hun werelden matchen niet altijd en het is een uitdaging om die te mengen. Dit terwijl ze veel aan elkaar kunnen hebben. TNO heeft op dat vlak hoge verwachtingen van de Brightlands Innovation Factory.

Blockchain draait om crossverbindingen

Vince Meens, manager Entrepeneurship Development, BSSC/Techruption, is binnen BSSC en straks ook Brightlands Innovation Factory verantwoordelijk voor het scouten en helpen van start-ups. “Het is belangrijk dat start-ups doorgroeien, landen en zich verankeren in de regio. Binnen Techruption ondersteunen we nu al enkele start-ups door ze te matchen aan bijvoorbeeld investeerders, markten en talent. Binnen de Innovation Factory zullen we start-ups een uniek ontwikkelingsprogramma en toegang tot relevante kennis- en businessnetwerken bieden waarmee ze hun bedrijf een vliegende start kunnen geven. Samenwerken is essentieel, geen enkele organisatie of sector kan de uitdagingen alleen oplossen. Blockchain draait om crossverbindingen en gaat voor veel nieuwe mogelijkheden zorgen”, verwacht Meens.

TNO-experts (op blockchain en aanpalende gebieden) zullen fungeren als sparringpartners binnen de Innovation Factory. We zullen inhoudsdeskundigen leveren die meedenken over de technologische uitdagingen van de start-ups. De corporate bedrijven leveren businesscoaches en sectorexperts. Daarnaast ontwikkelen we gezamenlijk ook de Techruption Consortium Blockchain waar start-ups gebruik van kunnen gaan maken.

“Blockchain draait om crossverbindingen en gaat voor veel nieuwe mogelijkheden zorgen”

Going global met blockchain

Het voordeel dat blockchain start-ups biedt, is volgens Meens de mogelijkheid om in één keer een wereldwijde markt aan te spreken. “Je hebt bijvoorbeeld niet meer van doen met meerdere betaalplatforms en ook crowdfunding zou makkelijker moeten worden, aangezien je gerichter de juiste community aan kunt spreken.” Ook TNO ziet in dat de mogelijkheid om wereldwijd samen te werken een van de meerwaarden van blockchain is. Blockchain stelt start-ups in staat om heel snel een robuuste, betrouwbare en transparante dienst te bouwen waar anderen weer hun diensten aan kunnen koppelen. Bovendien is een groot deel van de markt nog onontgonnen terrein, een veld in beweging met ruimte voor nieuwe spelers.

Dat maakt het tegelijkertijd wellicht lastiger om structureel betalende klanten te vinden en misschien is werken op pilotbasis voorlopig het meest gangbaar. Al is het opzetten van ICO’s (initial coin offerings) een interessant model voor financiering. Start-ups kunnen vooruitlopend op de lancering van de nieuwe dienst alvast de tokens (een vorm van cryptovaluta) verkopen waarmee in de toekomst betaald kan worden om de dienst te gebruiken. Je kunt die tokens vooraf tegen een flinke korting kopen als je denkt dat een dienst succesvol wordt. Je wordt daarmee direct ook mede-belanghebbende in het succes van de dienst. En het werkt: een uitzonderlijk voorbeeld is browserbouwer Brave die recent 35 miljoen dollar ophaalde binnen 30 seconden”.

“Blockchain stelt start-ups in staat om heel snel een betrouwbare dienst te bouwen waar anderen hun diensten aan kunnen koppelen”

Transparantie in supply chains

Blockchain kan voor transparantie in allerlei supply chains zorgen, van de kledingindustrie tot de agrifoodsector. “Het geeft consumenten de mogelijkheid om meer te weten te komen over waar bijvoorbeeld hun kleding of voedsel vandaan komt. Concrete voorbeelden van start-ups die zulke transparantie bieden zijn ClearChainge (is kleding al dan niet afkomstig van een goede werkplaats?) en SteelTrace (certificeringen binnen de metaalsector)”, aldus Meens.

Terug naar lokaal

Meens verwacht dat blockchain een beweging terug naar het lokale teweegbrengt. “Hoewel blockchaintechnologie het makkelijker maakt om internationaal zaken te doen, zullen consumenten door de transparantie en de informatie die via blockchain te verkrijgen is naar verwachting vaker kiezen voor lokale producten en initiatieven. En dat creëert lokale werkgelegenheid. Een voorbeeld hiervan is een project met zelfrijdende auto’s (pods) die betaald worden met een specifieke lokale munt, die bijvoorbeeld weer terugverdiend kan worden door stroomopwekking met zonnepanelen”, legt Meens uit.

“Ik verwacht dat blockchain een beweging terug naar het lokale teweegbrengt”

meer over blockchain

Blockchain: van automatisch afrekenen voor energie tot betalen zonder bank

Video: wat is blockchain?

Techruption biedt omgeving en voorwaarden om blockchain te laten floreren

Gaan blockchain en democratie samen?

Blockchain zet extra vaart achter containertransport in Rotterdamse haven

Blockchain security by design: innovatie en beveiliging hand in hand

Welke kansen biedt blockchain voor de industrie?

Met blockchain dingen doen die onmogelijk leken

Pilot toont dat blockchain en agrifood een vruchtbare combinatie zijn

TNO & BLOCKCHAIN

Meer weten over hoe TNO bijdraagt aan de ontwikkeling van blockchain-technologie?

Lees meer
blik op de toekomst

Transitie naar aardgasvrije wijken: van regie naar uitvoering

25 mrt '22 - 1 min
De transitie naar aardgasvrije wijken staat bij gemeenten hoog op de agenda. Het Klimaatakkoord schrijft immers voor dat de gebouwde omgeving in 2050 volledig aardgasvrij... Lees meer
blik op de toekomst

Productpaspoort: Basisvoorwaarde voor een duurzame economie

2 mrt '22 - 3 min
De roep om duurzaamheid is groter dan ooit. En bedrijven worden steeds vaker verantwoordelijk gehouden voor hun CO2-footprint. Deze signalen tonen de wens voor een... Lees meer

Dag van de uitvinder

9 nov '21 - 5 min
Bij TNO werken onze uitvinders al sinds 1932 aan de uitvindingen en innovaties van morgen. In het kader van de Dag van de Uitvinder staan we stil bij enkele TNO... Lees meer
innovatie

TNO’ers bestrijden de stikstofcrisis met programma Brains4Nitrogen

15 okt '21 - 4 min
Na het succes van het Brains4corona-programma, waarin TNO zich richtte op de aanpak van het coronavirus in 2020, is de organisatie nu van plan meer van deze 'Brains4x'-uitdagingen... Lees meer
innovatie

Met Brains4x van TNO versnelde innovatie op maatschappelijke uitdagingen in Nederland

15 okt '21 - 2 min
Van de coronapandemie tot aan de stikstofcrisis: Nederland staat voor grote uitdagingen. Na het succes van Brains4corona en Brains4nitrogen gaat TNO vaker challenges... Lees meer