op de werkvloer

Wil jij ook bijdragen aan fysieke en digitale veiligheid?

7 augustus 2018 • 3 min leestijd

TNO heeft diverse uitdagende vacatures binnen de unit Defensie & Veiligheid. Om een indruk te krijgen van de uitdagingen binnen dit vakgebied, spraken we twee medewerkers: Laura en Albert. Beide TNO’ers werken bij de afdeling Radar Technology.

Ontdek de vacatures bij TNO

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen de unit Defensie & Veiligheid? Er zijn diverse uitdagende vacatures, zoals een senior scientist, een software engineer en een system architect.

Bekijk de vacatures

Senior scientist Laura Anitori (38) volgde haar master ‘Telecommunications Engineering’ in Pisa, maar haalde haar PhD aan de TU Delft. Daar onderzocht ze nieuwe radartechnieken en kwam ze in aanraking met TNO, waar ze nu al elf jaar werkt.

Onlangs ontving Laura een prestigieuze prijs voor haar werk: ze won als eerste de NATO STO Early Career Award. Een belangrijke erkenning voor het werk van jonge professionals binnen de NATO-onderzoeksprogramma’s. De award is bedoeld om anderen binnen en buiten NATO te enthousiasmeren voor het defensietechnologie-vakgebied.

Je werkt op de afdeling Radar Technology. Wat doe je daar precies?

“Ik werk aan strategische onderzoeksvragen die met nieuwe radartechnologie te maken hebben. Ik richt me daarbij met name op signal processing: hoe kunnen we uit radargegevens zoveel mogelijk bruikbare informatie halen?”

“Mijn onderzoekswereld is veel groter dan het laboratorium bij TNO”

Wat maakt jouw werk zo uniek?

“Ik ben onderzoeker in een specialistisch vakgebied en leer elke dag bij. Mijn onderzoek is daarbij gericht op het toepassen van kennis. Dat maakt mijn werk meteen erg relevant. TNO werkt nauw samen met de industrie en met de Nederlandse marine. We hebben een roadmap opgesteld met innovaties waaraan we de komende tien jaar gezamenlijk willen werken. Mijn onderzoekswereld is dus veel groter dan het laboratorium bij TNO.”

Hoe ziet een dag bij TNO eruit?

“Ik praat veel met collega’s over wat we doen en hoe we verder gaan. We bespreken de resultaten en brainstormen. Soms ben ik ook op een andere locatie aan het werk. Zo was ik onlangs nog bij een groot Nederlands bedrijf, koploper in radartechnologie, om radarmetingen te doen. Daarnaast zijn we een experimentele meetomgeving aan het opzetten, om onze nieuwe radartechnieken te testen. Hopelijk is die omgeving eind van dit jaar klaar.”

“Radartechnologie is essentieel om vrede in Nederland en in de wereld te bewaren. Ik heb dus sterk het gevoel dat ik iets kan bijdragen aan vrede en veiligheid in de wereld”

Sta je stil bij de impact van je werk?

“Absoluut. Radartechnologie is essentieel om vrede in Nederland en in de wereld te bewaren. Ik heb dus sterk het gevoel dat ik iets kan bijdragen aan vrede en veiligheid in de wereld.”

Werken in de wereldtop in radartechnologie

Ook principal scientist Albert Huizing (61) werkt bij de radarafdeling van TNO. Hij ging daar direct na zijn ingenieursopleiding in 1981 werken. Hij is nooit meer weggegaan. Naast zijn werk op het gebied van radartechnologie stuurt hij ook het artificial intelligence-programma aan. 

Wat is er zo uniek aan je werk bij TNO?

“Nederland behoort tot de wereldtop in radartechnologie. Het is leuk dat je binnen TNO met de beste apparatuur en meest geavanceerde technologie mag werken. En je kijkt niet alleen naar techniek, maar ook naar maatschappelijke ontwikkelingen. Hoe moet Defensie over 10 of 20 jaar opereren? In wat voor soort missies? En welke eisen stelt dit dan aan radartechnologie? Over die vragen denk je bij TNO ook na. Je gaat dus diep, maar bent tegelijk op een breed vlak aan het werk.”

“Bij TNO kijk je niet alleen naar techniek, maar ook naar maatschappelijke ontwikkelingen. Hoe moet Defensie over 10 of 20 jaar opereren?”

Jouw vakgebied klinkt uitdagend. Kun je dit illustreren met een voorbeeld?

“Jaren geleden werkte ik aan radar waarmee de marine raketten kan onderscheppen en vernietigen. Toen die nieuwe techniek voor het eerst werd toegepast, mocht ik met Defensie mee naar de Azoren. Daar werd de radargeleide luchtafweer getest. Dat was erg spectaculair!”

“Jaren geleden mocht ik met Defensie mee naar de Azoren, waar een nieuwe techniek voor het eerst werd toegepast en getest. Dat was erg spectaculair!”

Besef je dat je toegevoegde waarde levert binnen het Defensie & Veiligheid-domein?

“Ja. Na het einde van de Koude Oorlog, begin jaren negentig, raakte ik dat gevoel echter tijdelijk kwijt. De wereld leek toen heel veilig en stabiel. Maar sinds de aanslagen van 11 september 2001 en meer recent de oorlog in Syrië is dat heel erg veranderd. Het besef is doorgedrongen dat vrede niet vanzelfsprekend is en dat je militaire middelen nodig hebt om de democratie te beschermen en soms af te dwingen. Radar is voor Defensie een zeer belangrijk hulpmiddel om haar taken uit te kunnen voeren.”

Je stuurt ook het artificial intelligence-programma aan. Wat is de rol van artificial intelligence bij radar?

“We proberen de computer te laten leren van grofkorrelige radarbeelden. Met deep learning-tools lukt het ons om steeds meer informatie uit die beelden te halen. Je kunt dat heel breed toepassen. Een voorbeeld is een televisie met geïntegreerde radar. Het toestel leert van de gebaren van de tv-kijker, zodat je door gebaren te maken met je arm en hand de televisie kan bedienen.”

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.