dossier

Zo behandel je minder hoogwaardige houtsoorten

1 juni 2015 • 1 min leestijd

Wie een schutting of schuur in zijn tuin wil zetten, kiest gewoonlijk voor hardhout. Of hout dat door impregneren is verduurzaamd. Een simpele houtsoort als bijvoorbeeld vurenhout is dan niet het eerste waar je aan denkt. Toch kan het nu wél.

TNO ontwikkelde in goede samenwerking met Mevo Houtindustrie en Innovita een – inmiddels gepatenteerde – methode om minder hoogwaardige houtsoorten te behandelen. Het hout krijgt hiermee een uv-stabiel, onderhoudsvriendelijk oppervlak met een fraai, matzwart uiterlijk en een goed zichtbare houtstructuur. Bovendien krijgt het een langere levensduur.

Milieuvriendelijk en efficiënt

De behandelmethode, Polytreat, maakt gebruik van een milieuvriendelijke grondstof: restafval van biomassa. Daaruit wordt pyrrool gewonnen. In een dompelproces polymeriseert deze verbinding in het hout en geeft daaraan zo de gewenste eigenschappen. Dat betekent één behandeling in plaats van het gebruikelijke verduurzamen en vervolgens twee keer afwerken.

“Eén houtbehandeling in plaats van eerst verduurzamen en daarna twee keer afwerken”

Small Business Innovation Research

De methode is in het kader van het zogeheten Small Business Innovation Research (SBIR) programma aan het mkb aangeboden en inmiddels tot een marktrijp product doorontwikkeld.