dossier

Zo doe je dat: 3D-voedsel printen

12 februari 2016 • 1 min leestijd

Samen met het Italiaanse voedingsmiddelenbedrijf Barilla demonstreerde TNO in 2015 een prototype van een pastaprinter. De machine kan vormen printen die met normale technieken onmogelijk zijn, met de smaak en textuur van verse pasta.

Dat opent een nieuwe markt voor fabrikanten, maar ook bijvoorbeeld restaurants of keukens van ziekenhuizen. TNO is er in geslaagd het pastaprintproces aanzienlijk te versnellen. En nu het maken van alle denkbare vormen van voedingsmiddelen steeds beter mogelijk is, staat TNO voor een volgende uitdaging: het verder laten toenemen van de mate van personalisatie en het creëren van nieuwe texturen en structuren aan het geprinte voedsel. Een van onze projecten richt zich specifiek op het printen van op de persoon toegesneden maaltijden. Maar hoe werkt dat 3D-printen nu eigenlijk? Er zijn verschillende methoden, maar onderstaande geeft een mooi beeld van hoe pasta wordt geprint.

column

Leefstijl als Medicijn biedt businesskansen

13 jul '17 - 3 min
Er waait een nieuwe wind door de gezondheidszorg. Nou ja, het is nog een briesje maar wel een met de potentie om uit te groeien tot een flinke storm. Althans als... Lees meer
blik op de toekomst

Op weg naar een voedselallergievrije wereld in 2030

2 dec '16 - 1 min
Voedselallergie is een veel voorkomend gezondheidsprobleem. Het heeft grote impact op de kwaliteit van leven en ook de economische impact is enorm. Maar er is goed... Lees meer
dossier

Het gezonde leven van de toekomst

6 okt '16 - 4 min
Van jong tot oud vitaal meedoen aan onze samenleving en tegelijkertijd de gezondheidszorg betaalbaar op een kwalitatief hoog peil houden. Dat is de uitdaging waar... Lees meer
blik op de toekomst

Zonder zorgen eten in 2030

19 sep '16 - 5 min
Voedselallergie komt veel voor en heeft een behoorlijke impact op de kwaliteit van leven van allergische consumenten. Daarnaast is de economische impact groot voor... Lees meer
feiten & cijfers

Mood food: interactie tussen voedsel en emotie

6 jun '16 - 2 min
Wat we eten beïnvloedt hoe we ons voelen, andersom geldt hetzelfde. Hoe komt dat? Wat is de link tussen voedsel en emotie? Onderzoek naar de smaakperceptie en de... Lees meer

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.