innovatie

Zoek het zonnepaneel: energieopwekkende gevelplaten

22 maart 2019 • 3 min leestijd

Hoe kunnen we zonnepanelen visueel aantrekkelijk en flexibel toepasbaar maken, zodat architecten en andere ontwerpers ze op grote schaal gaan gebruiken? Die vraag stelden ECN part of TNO en vertegenwoordigers van de Nederlandse creatieve industrie elkaar zo’n vijf jaar geleden. Na een project in de ECN Ideation Challenge en de oprichting van het consortium Dutch Solar Design, leidde dat vorig jaar oktober tot de lancering van Solar Visuals. Een start-up die in staat is om zonnepanelen in elk gewenst design te leveren.

Meer weten?

Meer weten over onderzoekconsortium Dutch Solar Design of Solar Visuals? Neem dan contact op met Wim Sinke.

Neem contact op

Wat zie je voor je als je denkt aan een zonnepaneel? Grote kans dat je nu een beeld van een donkerblauwe rechthoek met een aluminium rand ziet. Maar als het aan Solar Visuals ligt, gaat dat snel veranderen. Deze start-up heeft namelijk de kennis en technologie in huis om zonnepanelen te maken waarin afbeeldingen naar keuze worden geïntegreerd. Er is veel mogelijk: van abstracte patronen tot realistisch bakstenenmotief.

Slimme én mooie oplossing

Het is niet zo dat de print het gehele oppervlak bedekt. Dat zou funest zijn voor het rendement van een zonnepaneel. Maar Dutch Solar Design, het consortium waaraan zes partijen deelnemen, heeft daar de afgelopen jaren een slimme en mooie oplossing voor ontwikkeld. In het kort komt het erop neer dat er aan de voorzijde van het zonnepaneel een speciaal raster wordt geprint dat het uiterlijk volledig verandert en tegelijkertijd nog steeds voldoende licht doorlaat om een hoge elektriciteitsopbrengst te behouden.

“We halen voor een breed scala aan patronen nog steeds een opbrengst van zo’n 80 procent in vergelijking met een gewoon zonnepaneel”

Enorm potentieel

“Zo’n print heeft uiteraard invloed op het rendement”, zegt Wim Sinke, Principal Scientist Solar Energy bij ECN part of TNO. “Maar het consortium heeft een combinatie van rasterontwerp en printtechniek ontwikkeld die een strategische balans geeft tussen energieopwekking en visuele kwaliteit van het paneel. Daardoor behaal je voor een breed scala aan patronen nog steeds een opbrengst van zo’n 80 procent in vergelijking met een gewoon zonnepaneel. Dat is aanzienlijk beter dan je zou verwachten op basis van de printbedekking. Ondertussen heb je wel een zonnepaneel in bijna elk gewenst design. En daardoor wordt het nu ook mogelijk om zonne-energie op te wekken op plekken waar dat voorheen niet kon, omdat het er niet goed genoeg uitzag. Op gevels van kantoren bijvoorbeeld. Of op andere bouwwerken, en zelfs in het buitengebied. Daar ligt nog een enorm potentieel.”

“We zijn met zonne-energie in een nieuwe fase gekomen. Jarenlang lag de focus op kosten en opbrengst, maar het oog wil ook wat”

Nieuwe fase

“Ook infrastructurele werken komen in aanmerking”, vervolgt hij. “Zo kunnen we geluidschermen maken van zonnepanelen met een uitstraling die goed bij de omgeving past. Wat dat betreft zijn we qua zonne-energie echt in een nieuwe fase gekomen. Jarenlang lag de focus alleen op de kosten en de opbrengst, maar het oog wil ook wat. Mijn motto is: van laagste kosten naar hoogste waarde. En daar hebben we nu dus een mooie oplossing voor die goed aansluit bij de wensen van architecten, ingenieurs en ontwikkelaars. Zij kunnen voortaan namelijk zonnepanelen gebruiken die qua uiterlijk – en eventueel ook qua maat en vorm – perfect bij hun project aansluiten.”

Gelanceerd tijdens de Dutch Design Week

Zoals gezegd, is dit alles het resultaat van een samenwerking tussen zes partijen. Naast ECN part of TNO bestaat het onderzoekconsortium Dutch Solar Design PV uit architectenbureau UNStudio, printspecialist TS Visuals, creatief strategieadviesbureau Design Innovation Group, gevelbouwer Aldowa en de Hogeschool van Amsterdam. Vanwege de grote belangstelling vanuit de markt en aanvragen voor demo’s hebben drie van deze partijen Solar Visuals opgericht, de start-up die vorig jaar oktober tijdens de Dutch Design Week werd gelanceerd.

“Op een deel van de gevel komen zonnepanelen, waarop het bedrijf een beeldverhaal gaat vertellen”

Energie-opwekkende blikvanger

Inmiddels zijn de opdrachten voor de eerste demoprojecten al binnen. Zo heeft een groot internationaal bedrijf interessante plannen voor haar eigen gebouw. “Op een deel van de gevel komen zonnepanelen waarop dat bedrijf een beeldverhaal wil vertellen”, weet Sinke. “Dat wordt echt een blikvanger.”

Bijdrage aan klimaatdoelstellingen

Tot dusver was het opwekken van zonne-energie vooral een activiteit die op het dak en in het vrije veld plaatsvond. Maar zonnepanelen kunnen voortaan dus ook massaal worden ingezet op de verticale vlakken van de bebouwde omgeving en op tal van andere plaatsen. De design-zonnepanelen van Solar Visuals kunnen zo dus een belangrijke bijdrage leveren aan het halen van de klimaatdoelstellingen. Kortom, tijd om op een fundamenteel andere manier naar zonnepanelen te kijken.

blik op de toekomst

De economie na het coronavaccin: hoe Nederland zich uit de crisis kan innoveren

15 feb '21 - 3 min
Nu het vaccineren is opgestart, groeit de aandacht voor de toekomst. Met de bankencrisis in ons achterhoofd willen we koste wat het kost voorkomen dat onze economie... Lees meer

Digitalisering: aanjager voor ketenintegratie?

16 dec '20 - 3 min
Dat de opgaven in onze gebouwde omgeving groot zijn, is algemeen bekend. Ook tijdens het mooie congres 'Nu Bouwen aan Morgen' van de Koninklijke Bouwend Nederland... Lees meer
column

Column - Groen scoren met sensoren

6 nov '20 - 2 min
Als je de gemiddelde Nederlander 25 jaar geleden vroeg of hij van plan was een mobiele telefoon aan te schaffen was de reactie meestal: ‘Die heb ik toch helemaal... Lees meer
column

Op weg naar een duurzame combinatie van materialen

18 sep '20 - 1 min
In 2020 viel Earth Overshoot Day op 22 augustus. Elk jaar vind ik dit weer een indringende boodschap: we gebruiken meer natuurlijke grondstoffen dan de aarde kan... Lees meer
blik op de toekomst

Pyrolyse: oude matrassen recyclen, op moleculair niveau

16 sep '20 - 2 min
Wij Nederlanders gooien jaarlijks zo’n 1,2 miljoen matrassen weg. Een flinke stapel, inderdaad. En recycling blijkt lastig: het merendeel van die oude matrassen... Lees meer

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.