blik op de toekomst

Zwaaien naar radar

11 oktober 2017 • 3 min leestijd

Een apparaat bedienen zonder het aan te raken. Het kan al langer, maar de technologie is veelal kostbaar en verbruikt de nodige energie. Op de European Microwave Week 2017, van 8 tot en met 13 oktober in het Duitse Neurenberg, laat TNO zien dat het eenvoudiger kan. Vijf weetjes over bewegingsherkenning met deep learning.

Wist je dat radar soms beter is dan een camera?

Fabrikanten van consumentenproducten maken de bediening van apparaten steeds gemakkelijker. Een spelcomputer volgt bewegingen met een camera en een handsfree speaker in de woonkamer luistert naar commando’s. Enerzijds werkt dat prima, anderzijds ervaart de consument het mogelijk als inbreuk op zijn privacy. Bovendien moet zo’n camera of sensor je door een gaatje in het apparaat ‘aankijken’. Met radar is dat niet nodig: net zoals de antenne in een mobiele telefoon wordt die onzichtbaar in het apparaat weggewerkt. Hoe minder knopjes in het design hoe beter, is de trend.

“Het deep learning-algoritme is geïnspireerd op het menselijk brein: hoe meer je het traint, hoe beter het wordt”

Wist je dat deep learning al veel wordt toegepast?

TNO onderzoekt in hoeverre deep learning toepasbaar is voor bewegingsherkenning met radar, in huis en op het werk. Het deep learning-algoritme is geïnspireerd op het menselijk brein: hoe meer je het traint, hoe beter het wordt. De techniek wordt al veel toegepast, bijvoorbeeld voor gezichtsherkenning of het personaliseren van sociale media. Zo wordt de techniek onder meer gebruikt voor defensiedoeleinden, zoals voor het identificeren van een vijandelijk doel.

Wist je dat de radar al vier commando’s herkent?

Door bewegingsherkenning met radar kan de consument straks een apparaat bedienen zonder het aan te raken, en wel op een goedkope en energiezuinige manier. Voordat de radar zo’n beweging kan herkennen, moet deze worden gevoed met data. Onderzoeker en innovator Bastiaan Dekker van TNO zat daarom dagenlang achter de radar om gebaren op te nemen. Inmiddels onderscheidt de radar vier commando’s. Wenken is een geschikte beweging om een apparaat aan te zetten. Vegen of swipen is bruikbaar om – bij een televisie – te zappen. Met zwaaien kan een apparaat worden uitgezet. Het vierde commando waarop Bastiaan de radar tot nu toe trainde, is het meest ingewikkeld: niks doen. Als de consument voorbijloopt of zijn koffie oppakt, moet het apparaat tenslotte weten dat er geen actie wordt verwacht.

“Door bewegingsherkenning met radar kan de consument straks een apparaat bedienen zonder het aan te raken, en wel op een goedkope en energiezuinige manier”

Wist je dat TNO alles in huis heeft om de techniek te verbeteren?

De radar is nu heel goed in het herkennen van Bastiaans gebaren. In andere gebaren, dus gebaren waarin de radar nog niet is getraind, is hij minder goed. Dat is een belangrijke activiteit waarmee we de komende tijd doorgaan. Verder richten we ons op de chip zelf. Om te laten zien dat het idee uitvoerbaar was, gingen we uit van een bestaande chip die bij TNO is ontworpen. Deze chip heeft als groot voordeel dat hij weinig stroom verbruikt. In een volgende stap gaan we onderzoeken hoe de gevraagde prestaties, tegen zo laag mogelijke kosten, geleverd kunnen worden. We combineren de expertises die daarvoor nodig zijn: we hebben decennialange ervaring in het bouwen van een hele radarketen, bestaande uit een antenne, alle hardware en de softwarealgoritmes die de juiste informatie uit het signaal halen.

Wist je dat bewegingsherkenning in de toekomst een eigen plaats inneemt?

In de toekomst zal bewegingsherkenning een eigen plaats innemen tussen andere sensoren. Denk aan energiezuinige toepassingen in huis, waar een apparaat uit de slaapstand komt. Of aan het veilig bedienen van een autoradio. Ook combinaties van sensoren nemen naar verwachting toe. Radar geeft een heel ander soort informatie dan camera’s: een camera laat zien vanuit welke hoek bijvoorbeeld een andere weggebruiker komt, terwijl radar de afstand tot die weggebruiker en zijn snelheid toont. De uitdaging die TNO nu aangaat, is om de beste topologie van een neuraal netwerk te kiezen en steeds te komen tot een geïntegreerd systeem dat werkt.

“De techniek wordt onder andere toegepast voor defensiedoeleinden, bijvoorbeeld voor het identificeren van een vijandelijk doel”

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van radar of ziet u toepassingen voor uw eigen product? Wij komen graag met u in contact.

blik op de toekomst

Op en top radar

7 nov '17 - 3 min
Al bijna tachtig jaar impact op de samenleving. Daarvoor staat het radaronderzoek door TNO. Het begon met een elektrisch luistertoestel. Nu werkt een nieuwe generatie... Lees meer
dossier

MUD-demonstrator detecteert mijnen onder zee

1 okt '15 - 1 min
Mijnen en explosieven opsporen die diep in de modder begraven liggen – TNO’s MUD-demonstrator maakt het mogelijk. Het helpt de ministeries van Defensie en Binnenlandse... Lees meer

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.