Nooit meer haasten naar kantoor: zie jij het voor je?

Kijk door de ogen van TNO en ontdek hoe wij met alternatieven voor forensen bijdragen aan het leven van morgen.

Ons reisgedrag is tijdens de coronacrisis ingrijpend veranderd. Het is de vraag of we de overvolle treinen en files van voor corona in het verleden kunnen laten. Voor TNO nu de uitgelezen kans om anders naar vervoer en mobiliteit te kijken.

De manier van reizen verandert

Om steden leefbaar en bereikbaar te houden, moeten we onze mobiliteit schoner, veiliger en efficiënter inrichten. Nieuwe technologie en Europese afspraken zoals het Klimaatakkoord gaan ons daarbij helpen. De manier waarop wij reizen is al generaties hetzelfde en gaat niet zomaar veranderen. De auto voor de deur, een fiets in de schuur en een ov-kaart op zak. We gingen altijd met zijn allen tegelijkertijd op pad. Maar blijven wij dit doen? Hoe gaat de toekomst er voor mobiliteit en voor ons uitzien?

Mobiliteit als dienst

Diana Vonk Noordegraaf, senior consultant bij TNO, houdt zich bezig met de vraag waar het straks weer druk gaat worden als er weer gereisd mag worden. Zo vertelt ze: "Onveilige situaties zoals overvolle stations willen we natuurlijk voorkomen, maar treinen, bussen en metro’s die door te weinig mensen worden gebruikt, zijn ook niet efficiënt."

Volgens TNO kan het reizen slimmer door mobiliteit als dienst te gaan zien, waarbij elke reis perfect wordt uitgedacht door diverse vervoersmiddelen te combineren. "Stel je voor: één abonnement, waarmee je gebruik kan maken van deelauto’s, deelfietsen, treinen, metro’s en bussen. En in de toekomst wellicht ook nieuwe diensten zoals stepjes of nieuwe vormen van taxi- en openbaar vervoer."

Multimodaal richting kantoor

Stel je kan multimodaal naar kantoor en krijg je altijd en overal het best passende reisadvies voor jou als individu. Zie je het voor je? Met de introductie van MaaS (mobility as a service) diensten is het niet langer toekomstmuziek.

Digitaal reizen

Ook kunnen we door de Coronacrisis minder vaak fysiek samen zijn. Mensen ervaren hierdoor een soort gemis. Het sociale aspect, het koffiepraatje of elkaars lichaamstaal kunnen lezen is belangrijk voor het functioneren van een groep of samenwerking. TNO werkt aan Social Extended Reality, waarin we mensen fotorealistisch kunnen samenbrengen in een virtuele omgeving.

Slim reizen en data

Wanneer we slimmer gaan reizen met bijvoorbeeld een zelfrijdende auto of wanneer we gebruik maken van artificiële intelligentie wisselen we veel big data uit. Hoe zorgen we ervoor dat alle benodigde data in de uitwisseling, oftewel datasharing op de digitale snelweg, veilig en verantwoord plaatsvindt?

Datagedreven beleidsontwikkeling

Ook voor de overheid helpt TNO met het maken van beleid dat inspeelt op de digitale maatschappij. Want de digitalisering in de mobiliteit gaat zo snel, dat het beleid van morgen vandaag bedacht moet worden.

Weten hoe TNO hier strategisch bij helpt?

Podcast: nooit meer haasten naar kantoor?

Komen de lange files en volle treinen ooit nog terug? Onderzoeksorganisatie TNO werkt aan alternatieven voor forensen. Zie jij het voor je? Luister naar de podcast.

Kijk door de ogen van TNO en zie het voor je

Meer weten over wat TNO doet op het gebied van mobiliteit? Ga naar tno.nl/ziehetvoorje.