Schoon schip op het water: zie jij het voor je?

Kijk door de ogen van TNO en ontdek hoe wij met innovaties voor verkeer en transport bijdragen aan het leven van morgen.

Verduurzaming van scheepvaart

Terwijl jij met je diesel de stad niet meer in mag, varen de schepen nog op stookolie voorbij. Hoe kan de verduurzaming van de scheepvaart in een stroomversnelling worden gebracht?

Alternatieve brandstoffen

Ooit wel eens een laadpaal gezien op open zee? Het maakt dat elektrificatie van de scheepvaart niet erg voor de hand ligt. De transitie zou bovendien erg kostbaar en tijdrovend zijn gezien de levensduur van scheepsmotoren: De meeste scheepsmotoren van nu, zijn nog niet afgeschreven tegen de tijd dat de Parijse Klimaatdoelstellingen behaald moeten zijn. Alternatieve brandstoffen bieden perspectieven.

Vervoersbewegingen maken die nuttig zijn

TNO doet onderzoek naar smart logistics in de maritieme sector. Hier gaat het over het optimaliseren van de benodigde logistieke bewegingen van producten, als ook het analyseren van de infrastructuur die hiervoor nodig is.

“Schepen varen vaak met halve of lege containers heen en weer”, weet Jurrit Bergsma van TNO. “Bijvoorbeeld omdat het vervoer qua planning nog niet is afgestemd of omdat het praktisch is. Om dit duurzaam en nuttig te maken zijn er nog leerpunten en stappen te maken als het gaat om de multimodale afstemming en duurzaamheid in de scheepvaart.”

Circulaire scheepvaart

Een schip dat gesloopt wordt heeft vaak aanzienlijk negatieve milieu-impact. Onze ambities voor schone schepen richten zich ook op de sloop. Daarom investeren we in onderzoek naar circulaire schepen. Van bouw tot afdanken: schone schepen is wat wij voor ons zien.

Podcast: schoon schip op het water

Terwijl jij met je diesel de stad niet meer in mag, varen de schepen nog op stookolie voorbij. Hoe komt de verduurzaming van de scheepvaart in een stroomversnelling? Luister naar de podcast.

Kijk door de ogen van TNO en zie het voor je

Meer weten over wat TNO doet op het gebied van mobiliteit? Ga naar tno.nl/ziehetvoorje.