Wonen in een warmtebatterij: zie jij het voor je?

Ontdek hoe wij met slimme energiesystemen (in huis) bijdragen aan het leven van morgen.

Van energieneutraal naar energiepositief wonen: TNO ziet dit helder voor zich. Woningen en gebouwen die meer energie produceren dan ze verbruiken slaan deze energie op voor later gebruik. Net als een batterij. Wij beschikken over kennis en expertise om hiervoor duurzame oplossingen te ontwikkelen.

Energiepositief

TNO heeft samen met TU/e een warmtebatterij ontwikkeld die, als eerste in zijn soort, stabiel en zonder energieverlies presteert. Overtollig opgewekte energie wordt opgeslagen en gebruikt op het moment dat het nodig is, bijvoorbeeld in de winter. De capaciteit is voldoende om een gemiddeld gezin twee weken te laten douchen.

De batterijen zijn betaalbaar en niet groter dan een koelkast. “Dit is een doorbraak, die energieopslag toepasbaar maakt tot op het niveau van huizenblokken of zelfs individuele woningen”, volgens Arnaud de Jong, directeur TNO Industrie.. 

Demonstratiehuis

In Heerhugowaard staan Nero-Zero huizen, voorzien van de modernste technieken zoals de genoemde warmtebatterijen, maar ook zonnecellen en slimme verwarmings-en ventilatiesystemen. Samen zorgen de verschillende innovaties voor een comfortabele, energiezuinige en aardgasloze woning met gezonde binnenlucht, tegen een marktconforme prijs.

Onzichtbare zonnepanelen in de gevel

TNO ontwikkelt onzichtbare alternatieven voor de gangbare dakpanelen. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld prefab zonnegevels, dakpannen, ramen en glazen daken die voorzien zijn van zonnecellen. Op die manier is een gebouw in de toekomst zelfvoorzienend in energie. Met een aansluiting op de warmtebatterij gaat overtollige energie niet verloren.

Lees ook: