Auto met moreel kompas: zie jij het voor je?

Kijk door de ogen van TNO en ontdek hoe wij met verkeersregels voor robots bijdragen aan het leven van morgen.

Hoe lang moeten we nog wachten op de eerste volledig zelfrijdende auto? Vandaag de dag rijden de meeste mensen nog in auto’s zonder zelfrijdende functies, waarin de bestuurder de verantwoordelijkheid heeft over alle taken die bij het rijden komen kijken. Om onze mobiliteit veiliger maar ook schoner en efficiënter te maken, werken we bij TNO aan de introductie van autonoom verkeer.

Zelfrijdende auto is nog ver weg

Marieke Martens (hoogleraar Automated Driving en Human Interaction en wetenschappelijk directeur bij TNO) verwacht de volledig zelfrijdende auto's met bijbehorende infrastructuur bij wijze van spreken pas in 2080. "Daarmee wil ik vooral zeggen dat het nog heel lang kan duren voordat we slimme voertuigen hebben die niet alleen zelfrijdend zijn, maar ook echt veiliger en comfortabeler zijn."

Webinar - Zelfrijdende auto’s

Nederland is na Singapore wereldwijd het best voorbereid op de komst van zelfrijdende auto’s. Welke uitdagingen staan ons dan nog in de weg? We bespraken het in ons webinar op donderdag 5 november, met panelleden Jan-Pieter Paardekoper, TNO en Edwin Nas, RDW.

Digitaal op de snelweg

De reden dat het zo lang duurt? Martens: “Er is nog ontzettend veel onderzoek nodig. Ten eerste naar de menselijke factor. Wat weet je bijvoorbeeld van de bestuurder, wat verlang je van hem of haar en hoe pas je dat toe bij het ontwerp van zelfrijdende auto’s?” Om dergelijke vragen te beantwoorden, doet TNO onderzoek op de weg en in simulatoren.

Artificial Intelligence in de mobiliteit

Voordat de zelfrijdende auto slaagt voor zijn praktijkexamen, moet de manier waarop de auto data interpreteert en classificeert getoetst worden aan de realiteit. Maakt de auto keuzes op basis van de juiste interpretatie van zijn omgeving?

De digitale standaard

Wanneer is er genoeg getest om te stellen dat een autonome auto veilig is? De complexiteit van de hedendaagse systemen, vergen biljoenen kilometers om dat met zekerheid vast te kunnen stellen. Dat is een onbegonnen taak. Er moet gewerkt worden aan een digitale standaard.

Omgaan met hackers

Hoe kan er voorkomen worden dat het morele kompas van een auto van buitenaf wordt beïnvloed? Bijvoorbeeld door hackers?

Hoe zit het met het morele aspect?

TNO onderzoekt ook te ethisch kant van de zelfrijdende auto. Dit leggen we in het kort uit door 4 vragen te stellen aan de ethische expert Marc Steen van TNO.

Kijk door de ogen van TNO en zie het voor je

Meer weten over wat TNO doet op het gebied van mobiliteit? Ga naar tno.nl/ziehetvoorje.